Partits, sindicats, entitats i particulars: qui ha demanat l'indult per als presos
- TEMA:
- Judici procés
El camí dels indults va engegar entre el setembre i l'octubre del 2020. El Ministeri de Justícia va rebre diverses peticions per als dotze condemnats pel Tribunal Suprem arran del procés. També, a part dels presos, per als exconsellers Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, que aquesta setmana ja han complert condemna.
La primera persona a demanar l'indult per als presos del procés va ser l'advocat penalista Francesc Jufresa. Ho va fer a títol particular, no pas per encàrrec, perquè creu que la sentència del Tribunal Suprem és desproporcionada i l'indult pot ser una via per reconduir el conflicte.
"És una sentència desproporcionada, dictada amb un munt d'irregularitats, li agradi o no al senyor Marchena", ha explicat Jufresa a TV3, que assegura que va demanar els indults "per raons de consciència".
"Creia que ho havia de fer, i n'estic molt content", rebla.
Jufresa, d'altra banda, assegura que el govern espanyol pot concedir l'indult total als presos, i no estalvia crítiques per la lenta tramitació que n'ha fet.
"Ha fet la tramitació més lenta imaginable", diu, "perquè aquest indult li ha servit per negociar moltes coses".
En l'informe del Suprem sobre els indults que tanca la porta a qualsevol concessió, firmat pel president de la sala, Manuel Marchena, hi figuren totes les peticions. Des de la de Jufresa, la més argumentada jurídicament, fins a la que van impulsar una vintena de presos de Lledoners, companys de cel·la dels líders independentistes presos.
Els expresidents del Parlament Núria de Gispert, Joan Rigol i Ernest Benach també van demanar aquesta mesura de gràcia per a Carme Forcadell.
La Fundació Catalana de l'Esplai, amb el suport de bona part de les entitats del tercer sector social de Catalunya, va fer el mateix pas per a Jordi Turull.
L'exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies Dolors Bassa va tenir una petició d'indult de la Unió General de Treballadors (UGT), sindicat del qual va ser dirigent.
Camil Ros, secretari general de la UGT Catalunya, remarca que "és important posar les bases per a la solució dels conflictes" i parla des de l'experiència en el seu àmbit: "Els conflictes laborals moltes vegades es comencen a solucionar a partir de solucions concretes i anar marcant un camí."
Per a Ros és important, sobretot, que els indults suposin "l'inici de la desjudicialització i que, per tant, el problema polític vagi pels canals polítics".
L'última sol·licitud va venir d'un partit polític: la Lliga Democràtica, que lidera la politòloga Astrid Barrio. És una iniciativa encapçalada per una formació constitucionalista, que s'ha posicionat obertament contra el procés, però que amb aquest gest va voler demostrar reconciliació.
Consulta qui ha demanat els indults en l'informe del Suprem per oposar-s'hi:
- ARXIVAT A:
- Indults Judici procés Govern empresonat