Pas de la UE cap a la independència industrial amb el desembarcament de microxips taiwanesos

Ursula von der Leyen i Olaf Scholz posen a Dresden la primera pedra d'una gran fàbrica de microxips del gegant taiwanès TMS que ha de ser un element clau en l'aposta europea per frenar la dependència tecnològica de la Xina

Toni CanyísActualitzat

La Unió Europea ha fet un pas més en la seva aposta per reduir la dependència de l'exterior, especialment de la Xina, en sectors estratègics com la fabricació de xips. Aquest dimarts s'ha posat la primera pedra de la nova fàbrica de la multinacional taiwanesa líder del sector a Dresden, a Alemanya.

La pandèmia, amb l'aturada de producció a l'Àsia i el bloqueig de mercaderies als ports, el conflicte entre la Xina i Taiwan o la guerra d'Ucraïna han evidenciat els perills de la mundialització i la feblesa de l'economia europea, massa dependent de l'exterior.

Això s'ha fet especialment evident en el terreny energètic, però també en alguns subministraments clau per a la indústria, com el dels microxips, l'escassetat dels quals arran de la covid va obligar a aturar les fàbriques europees d'automòbils.

El president de l'estat de Saxònia, Michael Kretschmer; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el conseller delegat TSMC, C.C. Wei; i el canceller alemany, Olaf Scholz, en l'acte
El president de l'estat de Saxònia, Michael Kretschmer; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el conseller delegat TSMC, C.C. Wei; i el canceller alemany, Olaf Scholz, en l'acte de la primera pedra de la fàbrica de microxips (Reuters/Axel Schmidt)


La Comissió aposta per produir a Europa

Aquesta situació va fer sonar totes les alarmes, especialment a Brussel·les, des d'on s'ha anat dissenyant una estratègia per guanyar sobirania industrial repatriant produccions. Fa un any s'anunciava la primera inversió i ara s'ha fet un primer pas en aquest sentit amb l'inici de la construcció a Dresden, a l'est d'Alemanya, d'una fàbrica de microxips promoguda pel líder mundial del sector dels semiconductors, la taiwanesa TSMC.

Un pas transcendent que han volgut destacar amb un acte la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el canceller alemany, Olaf Scholz, que ha qualificat els semiconductors de "petroli del segle XXI":

"Els semiconductors són el combustible, el petroli del segle XXI, un segle que està marcat econòmicament i industrialment per dues grans tendències: la digitalització integral de les nostres vides i la descarbonització".

La factoria hauria d'estar en funcionament el 2027 amb una inversió de 10.000 milions i una capacitat de producció de 40.000 xips mensuals, i donar feina a 2.000 treballadors directes. Per fer-ho possible, la presidenta de la Comissió Europea ha anunciat que ha autoritzat les ajudes de 5.000 milions d'euros previstes pel govern alemany:

"Es tracta, doncs, d'una autèntica revolució en la inversió en el sector dels xips a Europa. I això és només el començament. Per això hem d'eliminar tots els obstacles que encara ens frenen i hem d'invertir més per fer-nos atractius per a les empreses. Tots sabem que el creixement global de les tecnologies del futur està en marxa i volem que Europa premi l'accelerador".

El fundador de TSMC, F.C. Tseng, a l'acte de Dresden en què s'ha posat la primera pedra de la fàbrica de microxips (Reuters/Axel Schmidt)

Una data i un lloc gens casuals

L'acte d'aquest dimarts a Dresden s'ha fet en plena campanya de les eleccions a Saxònia, on hi ha el perill que guanyi l'extrema dreta.

A Dresden, on s'ha format un clúster important d'indústries relacionades amb les tecnologies de la informació i la comunicació, ja s'han anunciat inversions multimilionàries d'altres empreses de microxips, i aquest pot ser també un bon argument electoral.

 

ARXIVAT A:
TecnologiaAlemanyaUrsula von der Leyen
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut