Passaport immunitari del coronavirus: una eina que reclama un debat legal previ
Advocats i epidemiòlegs expressen dubtes sobre el carnet que estudia la Generalitat per al pla de desconfinament
El pla de desconfinament en què treballa la Generalitat inclou l'ús de l'anomenat passaport immunitari. Es tracta d'un document que ha de permetre -o no- accedir a espais públics amb alt risc de transmissió del coronavirus o en situacions en què no es pugui assegurar la distància de seguretat, en funció de si la persona té anticossos contra la Covid-19. Tindria vigència temporal, segons exposa el pla d'experts liderat per l'especialista en malalties infeccioses Oriol Mitjà:
"Recomanem estudiar l'ús del passaport d'immunitat (vinculat a un certificat digital) per a la reobertura progressiva d'espais públics amb alt risc de transmissió, i en situacions en què no es pugui assegurar la distància de seguretat d'1-2 metres.
La seva vigència serà temporal i variarà segons l'estat immunològic, l'estat d'infecció i l'exposició de risc. El certificat ha de ser personal, privat, verificable, transportable i ha de seguir els estàndards europeus en termes bioètics, de protecció de dades i igualtat d'accés."
Es tractaria d'un document certificat que identificaria l'estat de salut del seu portador en funció de tres colors diferents. En vermell, si la persona ha donat positiu en el test de coronavirus o ha tingut contacte recent amb algun infectat. En color groc, si el resultat de la prova és negatiu de fa menys de trenta dies.
La iniciativa, que s'estan plantejant països com Alemanya o el Regne Unit, no està exempta de polèmica, per la intrusió que suposa en la privacitat.
Trilla: "Si s'implanta, hauria de ser una decisió europea"
En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha alertat que podria suposar una violació de drets i ha defensat que, si es fes, hauria de ser en el marc de la Unió Europea:
"Si s'arribés a implantar, ha de ser una decisió, al meu entendre, europea, amb garanties per a tots els ciutadans de la Unió Europea. No em cap al cap que a Catalunya tinguem un passaport immunitari i a França no, o que a Andalusia en tinguin un altre que sigui diferent. Això hauria de ser una cosa amb una mica més d'ordre i de col·laboració entre tots, bàsicament."
"Té avantatges des del punt de vista de saber qui està immunitzat i qui no, però comporta incovenients des del punt de vista de discriminació, segregació, dels drets de les persones. Hi ha d'haver una discussió molt clara i oberta no només amb sanitaris, sinó amb juristes, bioètics, etc, perquè aquestes decisions poden ser transcendents.
La meva opinió és que aquests drets són molt preuats a la nostra societat i, en cas d'haver-los de rebaixar o suspendre un temps, s'hauria de fer amb moltes garanties que no lesionés futures incidències. Entenc que és una mica utòpic, però aquestes coses haurien de ser voluntàries i amb garanties, però entenc que la situació és complexa."
Vergés també demana un debat ètic
En la compareixença diària del govern, la consellera de Salut, Alba Vergés, no s'ha volgut posicionar ni a favor ni en contra d'un carnet d'immunitat i, tot i admetre que podria ser útil, diu que l'ús d'aquest eina exigeix un debat bioètic previ:
"Es volen posar mesures per poder controlar el màxim de bé l'epidèmia. Les noves tecnologies ens ajudaran moltíssim en això. Però no ha d'anar mai en contraposició a posar-hi aquest component ètic, de drets i llibertats. És importantíssim que hi hagi una balança entre aquests aspectes. Ho he dit moltes vegades, volem controlar l'epidèmia, no controlar la societat."
La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha admès que cal un sistema perquè, quan es faci el desescalament, es pugui diferenciar la població que ja ha superat el coronavirus de la que encara no l'ha passat. Budó ha reconegut, en declaracions a Ràdio 4, que el passaport immunitari és una possibilitat, com va apuntar diumenge el president Quim Torra:
"És una proposta. D'alguna manera haurem de saber qui ha passat i que no la malaltia. Aquesta radiografia de la societat serà molt important a l'hora de dur a terme el desconfinament, i hem de veure quina eina ens permet fer aquesta radiografia per començar a fer aquest desconfinament efectiu."
Advocats: si és el carnet per decret, que sigui temporal
El debat està obert i, des del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Belén Arribas, vocal de la comissió de transformació digital, explica que -segons la llei de protecció de dades i el dret digital- tenim dos escenaris. D'una banda, que la mesura sigui voluntària, la que més defensen els experts. I, per l'altra, que sigui una imposició, per la via d'un reial decret llei, fet que limitaria de manera transitòria el dret a la privacitat. Són declaracions a Catalunya Ràdio:
"Podria trobar una base legitimadora diferent, que no fos el consentiment, sinó el fet d'interès públic, de la salut pública. Tot això ha passat al davant del consentiment i, basant-se en la salut pública, podria passar. Jo crec que seria necessari reformar la llei o fer algun decret llei que hauria de ser transitori, al meu parer."
També en declaracions a Catalunya Ràdio, Sònia Andolz, politòloga i professora de la UB, ha reivindicat un debat intens pels aspectes personals que hi ha en joc:
"Imagineu-vos que hi ha països que, depenent del que digui el passaport d'immunitat, et deixin entrar i no. O assegurances que siguin més cares o menys, en funció d'això... Cal un debat llarg."
Algunes veus han advertit del perill de discriminació laboral que hi pot haver darrere un passaport d'immunitat, perquè afecta la privacitat de dades.
Expertos laboralistas indican que exigir un 🛂 pasaporte de inmunidad frente al #COVID19 sería lo mismo que a uno le preguntaran durante la entrevista de trabahi por su condición sexual, su adscripción política, sus creencias o su estado de salud.https://t.co/hu9r35O6hA pic.twitter.com/xdAKfJLU2T
Federación FINE (@federacionFINE) April 20, 2020
En cas d'aplicar-se aquesta mesura es planteja la necessitat de fer proves sistemàtiques a la ciutadania. Uns testos que inicialment es prioritzarien a la població de risc o amb alta mobilitat, i que a poc a poc es farien de manera generalitzada.
Tot un debat al voluntat del passaport que va en paral·lel als interrogants que es mantenen sobre la immunització i el coronavirus.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus SalutDrets humans