Passeig de Gràcia amb aparadors buits: es tripliquen els locals disponibles  

Afecta la falta de turisme i la incertesa de les grans cadenes per la irrupció de l'e-commerce

Iván GutiérrezActualitzat

A la cantonada de passeig de Gràcia amb Consell de Cent, la cadena de moda G-Star encara té penjat un cartell de "tancament per reformes", però la realitat és que no tornarà a obrir. La filial ibèrica d'aquesta companyia va fer fallida amb la pandèmia i va tancar totes les botigues a Espanya.

És només un cas de tants altres que la milla d'or de Barcelona no està exempta de la pandèmia i que queden afectades les seves dues línies de flotació: el turisme i la incertesa de les grans cadenes de luxe amb la irrupció de l'e-commerce.

Les dades són inequívoques. Abans de la pandèmia, el passeig de Gràcia comptava amb un 3,5% de locals buits, una taxa alta si es compara amb els anys daurats abans de l'e-commerce, on les botigues de moda es barallaven per instal·lar-s'hi. Però qualsevol immobiliari firmaria ara mateix tenir aquesta taxa veient els efectes de la Covid, on aquest 3,5% s'ha enfilat fins el 10,8% de principis d'aquests any, segons dades de Cushman & Wakefield.


Turisme i un horitzó curt

No hi ha només una única causa; la pandèmia ha accelerat un fenomen de reordenació del comerç físic a causa de la irrupció de l'e-commerce que ja estava succeint abans de la Covid. El director de 'retail' per a tot Europa de la immobiliària Cushman & Wakefield, Robert Travers, assegura que "és més simple, les grans cadenes de moda no poden venir aquí a veure el local, no poden tenir previsió de quant vendran o quina inversió han de fer, ja que no saben què passarà en el curt termini".

La falta d'horitzó de l'element indispensable del turisme, que per a moltes botigues és més del 90%, números que augmenten fins al 98% en el cas de les de luxe com Gucci o Long Champ.


Les cadenes es queden només amb 'flagships'

Travers, però, no té dubtes que passeig de Gràcia "tornarà a ser una artèria clau quan tot torni a la normalitat, però veurem molta més exigències pel que fa als locals, no tot s'hi val."

Això va de la mà de la selecció que estan fent les grans cadenes de moda fent tancaments massius, com Inditex, que entre 2020 i 2021 clausurarà fins a 1.200 botigues a tot el món (el 2020 en va tancar 169 només a Espanya). Les que ha sacrificat són les de ciutats petites i mitjanes, com Granollers, on d'una tacada en pocs mesos han tancat Bershka i Massimo Dutti al cor de la ciutat, just al costat de l'Ajuntament, a la plaça de la Porxada. Mataró o Terrassa ja van viure això abans de la pandèmia.

Sense tenir una xarxa tan extensa com Inditex, Mango segueix apostant pel comerç físic, perquè assegura que "tancar botigues físiques també afecta l'on-line, afecta la teva presència". De fet, la marca que ha tancat amb pèrdues aquest exercici, ha aconseguit que més del 40% de la seva facturació vingui del canal on-line.

El conseller delegat, Toni Ruiz, assegura que no hi haurà "ajustos de plantilla", cosa que sí que farà El Corte Inglés.

ARXIVAT A:
Comerç
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut