Passejades curatives per veure el mar: la teràpia d'aire fresc per humanitzar les UCIs

Aquestes sortides estan integrades dins del programa d'humanització de l'UCI, un projecte que es va aturar amb la pandèmia i que a poc a poc van recuperant

RedaccióActualitzat

Isidre Correa, després de 50 dies a l'UCI, ha pogut sortir a veure el mar acompanyat d'un equip mèdic i de la seva família. És el primer pacient de Covid de l'Hospital del Mar que ha pogut accedir a les passejades curatives, un tractament integrat dins del programa d'humanització de l'UCI, un projecte que es va estroncar amb la pandèmia i que a poc a poc van recuperant. 

 

 

Acompanyat del personal sanitari i de la seva família, ha respirat aire fresc de nou just davant del mar. És de Vilanova i tornar a veure el Mediterrani és una injecció d'energia per seguir millorant i poder tornar a casa ben aviat.

"Molt bé, relaxa... Aire pur, bé, no sé si és aire pur o no, però és aire. Sí, jo soc mariner. Bé, mariner; de Vilanova i la Geltrú. Mar al màxim!  El sol? Una miqueta, però hi veig bé. És l'únic que tinc més o menys bé."

 

L'Isidre va entrar a l'hospital pel seu propi peu el 9 d'abril i la matinada del 14 ingressava a l'UCI. No va ser fins al 17 de maig que va poder veure una estona la seva dona, Helena Soriano, que explica com ho ha patit:

"Per la família és dur, sí, clar. És dur veure que remunta, que torna a fer baixades, que va sortint una cosa, que en surt una altra, que a tot hi posen solució. Però clar, tot costa. I tot són dies. I vas veient les notícies, i vas veients els números, i no són números, són persones. Són 27.000 persones mortes, 27.000 famílies afectades, o més o menys, no ho sé, però no és bo acostumar-se a les xifres. Són persones." 

 

 

Per a la família, aquestes sortides també suposen un moment de retrobament:  

"Aquestes sortides són el que ha permès, per exemple a la primera sortida de divendres passat, que els meus fills el poguessin veure. Vam poder estar junts tots quatre una altra vegada des del 9 d'abril. És important, i és important per a ells, és important per al malalt i és important per a la família i per a tots. La sortida en si no és més que un plus a tot el recorregut i per a ell, per al malalt, va molt bé. I per a la família també, evidentment." 

 

Passejades curatives

Els pacients a les UCIs estan envoltats de cables i passen moltes hores sols, aïllats i sense llum natural. La prioritat és salvar-los la vida, però un cop milloren també cal tenir cura de la seva estabilitat emocional. 

La Judith Marín és metge intensivista de l'UCI de l'Hospital del Mar i explica que aquestes sortides de l'UCI no són a demanda dels pacients, sinó que formen part d'un tractament per a uns pacients concrets. Són pacients de llarga estada, han d'estar estables, conscients i amb la PCR negativa:

"Això no és que el pacient demani o tingui ganes de sortir o de veure el mar i fem l'excepció i sortim. No, no; això és un tractament i hi ha molt de treball abans de poder arribar al punt que traiem un pacient a fora. I necessitem tenir un protocol."  

La Judith Marín, metge intensivista de l'UCI de l'Hospital del Mar

La Judith és la doctora de l'Isidre i qui va organitzar la sortida:

"L'Isidre és el primer pacient amb coronavirus que traiem. Evidentment, hi ha tota una sèrie de mesures de seguretat, que les PCR siguin negatives... al ser el primer s'havien de passar uns quants filtres... A l'Isidre no li vaig voler dir fins al mateix dia que sortíem perquè la sensació de: "Ostres! De veritat que sortiré al carrer?"... I la família ho sabia, l'Isidre no. I era el primer dia que es trobava amb la seva família al complet, amb la seva dona, els seus fills, hi ha molts temes afegits a tot això. És fantàstic."

 

L'Àngela Garcia, infermera de l'UCI de l'Hospital del Mar, relata com els pacients agafen aire només sortir a l'exterior:

"El primer moment que noten el sol, el vent a la cara... tanquen els ulls i respiren fondo. Els pacients, quan surten, sents com que respiren, que agafen aire i els dona força per continuar. És molt important. Estar aquí és molt dur per a ells. I és com recuperar una mica el contacte amb la vida normal, sortir fora, veure gent passant, i més en la situació on estem nosaltres, que estem davant del mar."

 

 

Humanització de l'UCI

El programa d'humanització de l'UCI és un moviment que s'està donant a les nostres UCIs des de fa uns anys. Consisteix a aplicar una sèrie de mesures dirigides sobretot a millorar el benestar emocional i el benestar físic dels pacients quan encara necessiten estar a la Unitat de Cures Intensives. 

Joan Ramon Masclans, cap de servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar, parla de l'evolució de les UCIs:

"Les UCIs en general sempre han estat, durant molt temps, molt focalitzades a salvar vides, i han sigut unitats molt tancades, molt sacralitzades, on les visites estaven molt restringides, on els pacients estaven moltes hores sols; els pacients estaven molt sedats. El pacient no el posem en risc perquè tingui visites o perquè tingui un familiar al costat; al contrari, el familiar ens pot ajudar molt que el pacient pugui estar despert i estar tranquil, que entengui que està en una situació que la majoria de vegades és reversible i per tant hem de facilitar al màxim aquesta integració."

 

El procés d'humanitzar l'UCI és va iniciar ja fa uns quants anys amb portes obertes perquè sempre tinguin un acompanyant. Les passejades curatives són un tractament més dins d'un paquet de mesures per millorar la salut emocional del pacient, com la musicoteràpia, que els ajuda a tenir menys deliris o insomni i que puguin descansar bé a la nit. Masclans assegura que tot plegat comporta un canvi de dinàmiques important.

"Malgrat que logísticament tingui una certa complexitat, treure pacients a veure el mar evidentment és una injecció d'energia per als pacients i creiem que és important fer-ho."

 

Amb la Covid tots aquests programes van quedar aturats i es van dedicar únicament a salvar vides.

"Durant la Covid ens hem hagut de traspassar a una medicina realment com de guerra, i al que hem hagut de dedicar-nos sobretot és a salvar vides. Ara que ens estem recuperant, doncs estem tornant a aquest fenomen d'humanitzar l'UCI com estàvem fent."

L'Hospital del Mar de mica en mica va recuperant aquesta filosofia de tenir unes UCIs més obertes i humanitzades.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut