Passis covid falsos a França: una dona morta entre els malalts crítics que han mentit
Des del juliol s'han detectat més de 100.000 passis falsos i hi ha 400 investigacions obertes, entre les quals la d'un metge que n'hauria expedit més de 200
A França, qui no té el passaport covid no pot entrar a la majoria d'establiments. És a dir, que per fer vida social cal estar vacunat, haver superat la covid o un test. Les autoritats franceses s'enfronten a la proliferació de passis covid falsos entre la gent que no es vol vacunar. De moment aquestes falsificacions ja han causat una mort.
Una dona de 57 anys, ingressada a l'Hospital de Garches, al sud-oest de París, no va reconèixer fins a estar crítica que el seu passi sanitari era fals, és a dir, que no estava vacunada.
L'explicació arribava massa tard per als metges, que no entenien per què la pacient no responia als tractaments per a persones immunitzades. Van saber llavors que la medicació que li administraven no era l'adequada.
La dona va admetre que havia pagat 200 euros per un passi covid fals per por de perdre la feina.
Els antivacunes, a França, són uns sis milions de ciutadans, un 10% de la població que es pot vacunar. Entre ells, persones que paguen fins a 500 euros per una prova de vacunació completa al seu nom, malgrat no portar cap dosi, però que els permet tenir vida social en bars i restaurants.
Arran d'aquest cas, el ministre de Sanitat francès, Olivier Veran, reclamava aquest dimecres als malalts hospitalitzats per covid que si no estaven vacunats ho comuniquessin immediatament al personal sanitari per poder rebre el tractament adequat.
Més de 100.000 passis falsos
Quants passis sanitaris falsos circulen ara mateix per França? La seguretat social diu haver-ne detectat més de 2.300 des de la seva implantació, al juliol, però l'agència France Press, que cita fons pròximes al Ministeri de l'Interior, eleva la quantitat a 110.000.
El Ministeri de l'Interior té obertes 400 investigacions, entre les quals la d'un metge que hauria expedit 220 passis falsos ell sol.
A l'Hospital de Niça, la cap de reanimació ha confirmat a mitjans com Europe1 que prop d'un terç dels ingressats tenen passi sanitari fals. Pel personal sanitari, és un problema molt greu, ja que no permet donar l'atenció necessària al malalt.
Per expedir passis falsos, es contemplen penes de fins a 3 anys de presó i 45.000 euros de multa per falsificació de documents, i fins a 5 anys per a qui els utilitzi. Segons el ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, el més greu és la complicitat de personal sanitari i administratiu en el delicte.
"El problema dels passis covid falsos és que sovint es fan amb la complicitat de metges i infermeres de veritat. I és molt difícil provar-ho."
La comunitat mèdica és partidària de retirar la llicència als còmplices del delicte si hi ha condemna, com apunta Jean-Paul Ortiz, president de la Confederació de Sindicats de Metges de França.
"Si s'ha d'anar fins a la pèrdua de la llicència, per exemple per als metges, ho trobo totalment normal."
Vacunació obligatòria?
En aquesta nova onada de covid, França ja ha assolit l'índex de contagis més alt dels últims 13 mesos. Segons les últimes dades del govern francès, hi ha uns 3.000 pacients a les UCI i les previsions són que la xifra s'elevi als 4.000 per Cap d'Any. Ja s'ha començat a vacunar els menors de 12 anys en situació de risc i s'ha fet obligatòria la tercera dosi per als més grans de 65 anys.
El president francès Emmanuel Macron, dimecres animava la població a vacunar-se i no descartava arribar a fer la vacunació obligatòria, com es debat en alguns països europeus.
A Alemanya, el nou canceller ha llançat un missatge de fermesa contra els antivacunes. Durant la seva primera intervenció al Bundestag, Olaf Scholz ha fet una crida a la vacunació, i ha argumentat que els fets en demostren l'eficàcia.
"Escoltem les veus contràries i les respectem. Busquem el debat i som oberts davant la crítica. (Riures a la sala.) No ens rendim davant l'intent de convèncer els escèptics que es vacunin, ho fem amb la força dels fets i el sentit comú."
Diversos països europeus ja estan introduint més restriccions per minimitzar l'impacte de les festes de Nadal en l'onada de contagis. Itàlia va endurir el certificat covid, que deixa fora de la vida social els no vacunats. El Regne Unit ha registrat el major nombre de casos de covid diaris des de l'inici de la pandèmia. Més de 78.000 en un sol dia.
França tampoc descarta prendre altres mesures, tot i que no preveu que siguin severes, segons el portaveu del govern francès Gabriel Attal. De moment ha anunciat que es restringeix l'accés per als viatgers provinents del Regne Unit, per limitar la propagació de la variant òmicron.
La validesa dels tests necessaris es redueix de les 48 a les 24 hores, i es limitaran els motius del viatge a "residents francesos i familiars", restringint els de turisme o professionals dels no francesos..