Patacada a les borses de tot el món a causa del coronavirus i el preu del petroli
L'IBEX ha caigut el 7,96% i la Borsa de Nova York ha hagut de tancar durant 15 minuts
Forta caiguda a les borses europees aquest dilluns pel coronavirus. Han estat del voltant del 8%, les pèrdues als principals parquets del continent. L'Ibex-35 ha caigut el 7,96% i ha baixat fins als 7.708 punts, amb tots els valors en negatiu. És la quarta pitjor patacada en la història del selectiu.
Una reacció dels mercats que l'analista de GAESCO Jaume Puig considera exagerada i fruit del pànic davant l'amenaça de pandèmia. Ho explicava així a Catalunya Ràdio:
"És una de les típiques cotitzacions de temor que té el mercat borsari, però hem de recordar que el 80% acaben no passant. Aquest cop, les dades objectives conviden a pensar que serà un dels casos que tampoc no passaran i, per tant, el que preveiem dins d'aquesta situació és una recuperació ràpida."
La borsa de Nova York, suspesa 15 minuts
Als Estats Units, les pèrdues són lleugerament menys importants, per sota del 7%. I això que la borsa de Nova York ha suspès 15 minuts la cotització davant les fortes pèrdues de l'obertura.
La Borsa de Nova York no recorria al sistema automàtic de les cotitzacions des de l'1 de desembre del 2008, amb l'esclat de la crisi financera.
Aquest dilluns al matí ho ha tornat a fer després que l'índex S&P s'ha desplomat un 7% i del Down Jones l'ha seguit amb una caiguda del 6,87% a causa de la incertesa del coronavirus i de la guerra de preus del petroli entre Rússia i l'Aràbia Saudita.
La patacada és especialment gran per a les principals petroleres nord-americanes, com Chevron, que ha perdut gairebé 14,5 punts, i Exxon Mobil, més de 14. El tancament de la cotització s'ha allargat 15 minuts i només es repetiria si els índexs tornessin a caure fins a un 13%.
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha dit a través de Twitter que la caiguda dels mercats s'explica per les notícies falses sobre el coronavirus i el joc de l'Aràbia Saudita i Rússia amb el preu el petroli.
Saudi Arabia and Russia are arguing over the price and flow of oil. That, and the Fake News, is the reason for the market drop!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 9, 2020
La rebaixa de la demanda de petroli per les mesures de contenció de l'epidèmia i la falta d'acord dels països productors sobre la retallada de la producció diària de cru, ha provocat la caiguda del preu del barril més forta en 30 anys.
Amb aquest escenari, la Reserva Federal de Nova York ha anunciat que injectarà liquiditat als bancs per protegir-los de la volatilitat i cobrir les necessitats de finançament a curt termini, i té com a objectiu el correcte funcionament del mercat financer.
Reducció de jornada a Alemanya
A Alemanya, el govern facilitarà la reducció de jornada i articularà un fons de liquiditat com a primera mesura pel coronavirus.
Els partits de la gran coalició han acordat reduir de forma substancial els requisits a les empreses per aplicar la modalitat de jornada reduïda a canvi de conservar els llocs de treball i tornar a les condicions prèvies quan se superi la crisi.
L'Agencia Federal de Treball es compromet a abonar les ajudes als treballadors i també les cotitzacions socials que habitualment paga l'empresa.
També assumirà el 60% del sou net que deixin de rebre els treballadors.
El règim de jornada reduïda es podrà implantar quan afecti un 10% del total dels treballadors.
L'acord també inclou el compromís de dialogar amb les associacions empresarials per establir ajudes de liquiditat per a les companyies que es vegin especialment castigades per l'epidèmia.
Alemanya és el sisè país més afectat pel coronavirus, amb més de 1.100 afectats i dos morts.
La CE exclourà del dèficit la despesa extra d'Itàlia
Per la seva part, la Comissió Europea ha confirmat que la despesa extraordinària que aprovi el govern italià per contrarestar l'impacte econòmic del brot de coronavirus serà exclòs del càlcul del dèficit estructural. Per tant, es tindrà en compte quan les autoritats comunitàries avaluïn el compliment dels objectius fiscals d'aquest país.
La intenció del govern italià és revisar els objectius d'aquest any per aprovar mesures d'estímul per valor de 6.300 milions d'euros, cosa que portarà a un dèficit del 2,55, tres dècimes per sobre del previst.
La confirmació de Brussel·les a Itàlia arriba pocs dies després de la reunió de l'Eurogrup per teleconferència en què les autoritats comunitàries van suggerir que donarien marge a les capitals de la moneda única si decidien adoptar mesures fiscals per tractar de minimitzar l'impacte econòmic de l'epidèmia.
Pla de xoc del govern de Sánchez
A Espanya, el president Pedro Sánchez ha anunciat un pla de xoc que inclourà un paquet integral de mesures que transcendeixen l'àmbit econòmic. L'executiu espanyol ho vol coordinar amb la Unió Europea i els agents socials.
Aquest dimarts, el consell de ministres avaluarà la situació i les mesures que caldran per fer-hi front.
Des de fa dues setmanes, el govern espanyol està calculant l'impacte en l'economia. Mentrestant, el PP i Ciutadans reclamen explicacions al govern i que les mesures es pactin amb els partits.
Mesures extraordinàries per als transports
El sector del transport per carretera reclama un pla específic per evitar la propagació del virus.
Els transportistes espanyols fan cent-cinquanta mil viatges setmanals per la Unió Europea i han enviat un requeriment al Ministeri de Sanitat perquè implanti un pla de prevenció per al col·lectiu.
Un altre sector castigat és el transport aeri. S'estima que les aerolínies podrien arribar a perdre 100.000 milions arran de la davallada de passatgers.
Està previst que aquest dimarts el govern espanyol aprovi mesures extraordinàries en l'àmbit dels transports.
La Cambra de Comerç de Barcelona també està estudiant l'impacte del coronavirus en l'activitat econòmica. L'ens ha enviat un formulari a prop de 10.000 empreses per identificar les principals preocupacions i els problemes que tenen. Un cop recollida la informació, farà una avaluació de la situació que permeti donar una resposta coordinada.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus