Patacada de l'economia espanyola: cau un 5,2% al primer trimestre per la Covid-19

Fins ara, la pitjor caiguda del PIB va ser d'un 2,6% el primer trimestre del 2009, des que se'n van començar a recollir dades el 1970

Actualitzat

Davallada de l'economia espanyola al primer trimestre: el PIB s'ha desplomat, respecte al trimestre anterior, un 5,2%, per la crisi de la Covid-19, amb l'activitat paralitzada per l'estat d'alarma durant la segona quinzena de març. No hi ha precedents en la història recent.

És, amb diferència, la pitjor dada des que l'Institut Nacional d'Estadística va començar a recollir-ne, el 1970. La caiguda més important fins ara era d'un 2,6%, el primer trimestre del 2009, durant la crisi econòmica i financera.

 
 

A més a més, cal tenir en compte d'on es venia: l'últim trimestre del 2019, el PIB va créixer un 0,4%. Per tant, en relació amb això, la caiguda seria del 5,6%, els primers tres mesos de l'any.

Si ho comparem amb un any enrere, en taxa interanual, el PIB del primer trimestre s'ha contret un 4,1%. En aquest cas, no és un rècord, perquè el segon trimestre del 2009 l'economia espanyola es va contreure un 4,4% interanual.

Totes les previsions donen per fet que això només és el començament, com ha admès al Congrés la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero:

"Els principals organismes internacionals i nacionals apunten a una caiguda del PIB sense precedents, de l'entorn del 10%, amb possibles forquilles, que varien en funció de la durada del confinament i del ritme de la desescalada, apuntant fins i tot a un possible rebot de l'economia a partir d'el tercer trimestre"

 

S'enfonsa la demanda interna

Segons l'Institut d'Estadística, el PIB del primer trimestre s'explica per la caiguda del consum de les llars –de fet, els preus han caigut a l'abril un 0,7%–, el descens de la inversió empresarial i en habitatge, així com en el comerç, el transport i l'hostaleria, els sectors que més han notat l'impacte del confinament

La contribució de la demanda interna a la variació interanual del PIB ha estat de -4,3 punts i cau 5,6 punts respecte al quart trimestre, mentre que la demanda externa presenta una aportació de 0,2 punts, tres dècimes menys que el trimestre anterior.

 

Segons la informació de l'INE, els llocs de treball equivalents a temps complet disminueixen un 1,9% respecte al trimestre anterior, una variació 2,8 punts inferior a la del quart trimestre, per l'efecte combinat de la variació de les hores treballades i la reducció de la jornada mitjana dels llocs de treball a temps complet (-3,1%). En conjunt, s'han perdut més de 357.000 llocs de treball.

Espanya encara no està en recessió, perquè tècnicament no ha encadenat dos trimestres de caiguda de l'economia, tot i que n'està a les portes. Sí que està en recessió França, on l'enfonsament del 5,8% del PIB s'afegeix a la caiguda del trimestre passat. També és el cas d'Itàlia, amb un descens del 4,7% del PIB, el primer trimestre. Els tres països han caigut per sobre de la mitjana de la zona euro.


Caiguda rècord del PIB europeu

Tota l'economia europea ha patit els efectes del coronavirus i el confinament, encara que només alguns països han fet públiques les seves xifres.
De moment, segons una primera estimació de l'Eurostat, el PIB a la zona euro ha caigut un 3,8% el primer trimestre de l'any. Al conjunt de la Unió Europea, l'economia s'ha desplomat un 3,5% fins al març.

Les dues són rècord de caigudes trimestrals des que l'oficina d'estadística europea va començar la sèrie histórica al 1995, com recull el comunicat de l'Eurostat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut