(Hospital Sagrat Cor de Martorell)

Patir anorèxia passats els 40 anys: "Em van fer sentir culpable"

Al gener es va posar en marxa la primera unitat d'adults amb TCA de tot Catalunya i, des d'aleshores, més de la meitat de les pacients han rebut l'alta després d'anys d'arrossegar trastorns alimentaris crònics
Maria Costa/Glòria Marín Actualitzat
TEMA:
Salut Mental

La Neus és una de les 23 dones que han passat per la unitat d'adults amb trastorn de conducta alimentària (TCA) d'alta complexitat de Martorell, una unitat creada al gener que dona servei a tot Catalunya, és pública i està gestionada conjuntament per l'Hospital Sagrat Cor de Martorell i l'Hospital Universitari de Bellvitge.

El seu cas, però, és una mica diferent del de la resta de pacients, perquè els seus problemes amb el menjar van començar quan ja passava dels 40 anys, i admet que això la va descol·locar, ja que "hi ha molts estereotips i falta d'informació". Explica que la van fer sentir culpable:

"Com pot ser que a la teva edat hagis tingut això! Ja et val! Amb el temps he entès que hi estem exposats tots."


La Neus subratlla que les malalties mentals que desemboquen en un TCA no són només cosa de noies adolescents obsessionades amb el cos. Insisteix que l'anorèxia i la bulímia són només la punta de l'iceberg de problemes molt més profunds i importants.

Explica que el seu cas és una mica diferent. Diu que tot i no haver estat molts anys arrossegant la malaltia, la caiguda va ser molt forta i de seguida va tenir la sensació que no se'n sortiria, que estaria entrant i sortint de l'hospital eternament. De fet, va estar 2 anys hospitalitzada.

Afegeix que en aquesta nova unitat el tractament ha sigut molt diferent: "Venir aquí m'ha servit per parar i per adonar-me que el símptoma amb el menjar no és el més important: a sota hi ha moltes coses, i aquí tens l'oportunitat de tractar-les". La Neus ja veu la llum al final del túnel:

"Fins ara no creia que em recuperaria. Sé que trigaré, que és lent, però sé que podré viure, que no m'hauré de limitar a sobreviure."


Al costat de la Neus hi ha la Inés. Té 18 anys i arrossega els primers símptomes des dels 12. Les separen molts anys, però les uneix una mateixa lluita. I això pesa molt més, com expliquen elles mateixes:

"Quan a una no li surten les paraules, les altres li pregunten 'pot ser que t'estigui passant això?', i ho encerten. És terapèutic estar juntes, ens ajudem molt."

 

El 40% dels casos de trastorns alimentaris es cronifiquen

A l'Hospital Sagrat Cor de Martorell hi arriben dones entre 18 i 50 anys que estaven a punt de llançar la tovallola. Pacients que en alguns casos carreguen amb historials mèdics de 10, 20 i fins a 30 anys d'evolució i que han anat encadenant tractaments i recaigudes.

De fet, el director de la unitat, el doctor Fernando Fernández-Aranda, alerta que el 40% dels casos de trastorns alimentaris --sobretot l'anòrexia-- es cronifiquen. Arribats a aquest punt, la majoria de les pacients --perquè acostumen a ser dones-- estan convençudes que no es recuperaran mai.

Aquest va ser el punt de partida per impulsar aquesta primera unitat d'adults amb TCA de llarga durada, que actualment disposa de 10 habitacions dobles i 10 d'individuals. Era clar, però, que per a aquests casos d'alta complexitat i després d'anys de tractaments fracassats, calia trobar una altra opció terapèutica per aquestes pacients.


Com es treballa en aquesta unitat?

La doctora Núria Jaurrieta-Guarner, coordinadora de la unitat, explica que aborden la malaltia des d'una mirada molt àmplia, i no només centrada en el menjar. Així, a més de la recuperació del pes, també es treballen tots els factors psicosocials que, sovint, són el detonant del trastorn alimentari. Un dels punts forts del tractament implica motivar les pacients i convèncer-les que es poden curar:

"Es fa un pla personalitzat amb tècniques d'empoderament personal, teràpia familiar, mindfulness, regulació emocional i imatge corporal."


Des que va arrencar hi han passat 23 pacients --la majoria entre 25 i 40 anys--, que hi han estat ingressades una mitjana d'entre tres i quatre mesos. Passat aquest temps, els resultats han estat bons: 15 dones --el 65% de les ingressades-- ja han estat donades d'alta.

Aquesta nova unitat dona servei a tot Catalunya, és pública i està gestionada conjuntament per l'Hospital Sagrat Cor de Martorell i l'Hospital Universitari de Bellvitge. Actualment, disposa de 10 habitacions dobles i 10 d'individuals.

El tractament inclou sessions de benestar emocional (Hospital Sagrat Cor de Martorell)

Ingressos llargs i voluntaris

Com dèiem, la mitjana de les estades de les pacients en aquest centre de Martorell és d'uns tres o quatre mesos, un període prou llarg per poder treballar amb profunditat les causes que han desembocat en aquest trastorn alimentari. Disposar de molt de temps és un dels trets que diferencia aquesta unitat de la resta de tractaments adreçats a adults que pateixen TCA.

L'altre factor determinant és que aquí només arriben persones que hi volen ingressar de manera voluntària, no perquè ho vulguin els metges o la seva família.


Crida a fer prevenció

Coincidint que aquest dijous se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, l'Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB) insisteixen a demanar que es faci èmfasi en la prevenció dels trastorns alimentaris a les escoles i instituts.

Segons una enquesta que van fer el curs passat entre gairebé 600 alumnes de 12 a 16 anys, el 78% de les noies admeten haver-se sentit insegures amb el seu cos després de comparar-se amb els que s'exhibeixen a les xarxes socials.

L'ACAB també revela que després de la pandèmia van haver d'atendre un 60% més de casos de trastorns alimentaris entre adolescents, i alerten que aquestes xifres encara es mantenen.

 

ARXIVAT A:
Anorèxia Salut Mental
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut