Patrulles rurals privades multaran els banyistes als gorgs de la riera de Merlès

Els nou ajuntaments per on passa la riera hi han prohibit el bany per la dificultat de controlar la massificació aquest estiu de coronavirus
Núria Bacardit Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Una munió de gent es banya cada estiu a la riera de Merlès, un espai natural protegit. Molts hi van amb tot l'equipament: taules i cadires de càmping, neveres, tendes i música a tot drap. Fa molt de temps que tot això està prohibit. Com també ho està tirar-se a l'aigua des de les pedres. Els vorals de la carretera queden col·lapsats de cotxes i, si no es troba on aparcar, cap problema, hi ha qui aparca a peu de riera.

Els Mossos i els agents rurals patrullen per controlar infraccions en un espai que, amb els anys, s'ha massificat cada vegada més.

Però els nou ajuntaments de les 4 comarques per on discorre la riera han dit prou.

Els agents rurals privats han començat la vigilància de la riera aquest dimecres (ccma)

Han prohibit el bany fins a nou avís, d'entrada, per evitar contagis de la Covid, perquè la massificació en una zona d'aigua dolça pot propagar fàcilment la malaltia, com explica Jesús Calderer, del Consell Comarcal del Berguedà.

"Històricament tota la societat que viu al voltant de la riera de Merlès demanava mesures molt dràstiques. Aquest any, amb la Covid, prohibirem el bany. Però si veiem que la mesura és efectiva i que realment pot funcionar, segurament, els ajuntaments seguiran amb aquest decret de tancament."

Imatge de banyistes als gorgs de la riera de Merlès, aquest diumenge (ccma)
Cotxes aparcats a prop de la riera, aquest cap de setmana (ccma)
Banyistes prenent el sol a les pedres de la riera, diumenge passat (ccma)

 

Per controlar que les normes es compleixin han contractat patrulles de guàrdies rurals privades, que podran posar multes d'entre 700 i 3.000 euros. Multaran també a qui no aparqui en una de les 17 zones habilitades, amb capacitat per a una setantena de vehicles.

Marta Puigantell és l'alcaldessa de la Quar.

"Em dol perquè no és gens maco haver de prohibir. Però ho hem de prohibir aquest any per la Covid i perquè des dels ajuntaments no ens en podem fer càrrec."

Cranc invasor a la riera de Merlès (ccma)


La massificació no només genera un problema per la Covid. Els experts denuncien la desaparició d'espècies del riu a causa del cranc invasor, que els banyistes arrosseguen al llarg dels 20 km de riera.

"Ha afectat moltíssim. Ha provocat l'increment d'espècies invasores i gairebé la desaparició de moltes espècies autòctones en perill d'extinció. Un exemple molt clar és el cranc autòcton, que pràcticament ha desaparegut perquè el cranc invasor li porta una malaltia que el mata i les persones, al venir al riu, el que fan és moure espècies invasores de forma il·legal."

Ara esperen que amb les patrulles i l'amenaça de multes no es repeteixin ni la massificació ni l'incompliment de la normativa com passava altres estius.


Prohibit el bany en dues zones més a les Lloses

D'altra banda, l'Ajuntament de Les Llosses ha prohibit el bany a la riera de Vilardell i al Torrent de la Cabana.

En el cas de la riera de Vilardell, malgrat estar situada a les Llosses, l'accés més habitual és per Ripoll.

Per ajudar amb la mesura i evitar la massificació l'Ajuntament de Ripoll restringirà el pas de vehicles als camins que donen accés a la riera. Sí que s'hi podrà passar a peu o amb bicicleta.

Quedaran exempts de la restricció de pas als camins que porten a la riera de Vilardell els veïns de la zona i els propietaris o arrendataris de les explotacions agràries o ramaderes.

ARXIVAT A:
Coronavirus Medi ambient Ecologia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut