La comissió d'experts continua rebent denúncies d'abusos sexuals per part de capellans

Pederàstia i Església, radiografia a Catalunya

Mireia Prats Actualitzat
TEMA:
Pederàstia

En els últims vint anys, els Bisbats de Catalunya asseguren que han investigat 9 casos de pederàstia. Una xifra que està molt lluny de països com Alemanya, Austràlia, Xile, els Estats Units o Irlanda, amb nombrosos casos de sacerdots acusats d'abusos sexuals a menors.

D'aquí a dos mesos, tots els presidents de les conferències episcopals del món es reuniran amb el papa Francesc, que els ha convocat a una cimera antipederàstia internacional. Països com Austràlia, Xile, els Estats Units o Irlanda tenen xifres molt elevades de sacerdots acusats d'abusos sexuals a menors. I ens preguntem si aquestes xifres són comparables a les d'aquí o no.

Visió dels experts

Jordi Llisterri, director de CatalunyaReligió.cat, assegura que els casos a Catalunya són minoritaris i que cal posar les mesures perquè no torni a passar:

 

"La impressió general que hi ha a Catalunya és que això no és Boston, és a dir, que poden haver-hi alguns casos però que la situació d'abusos sexuals comesos per capellans no és generalitzada. Crec que si avui tots els bisbats de Catalunya publiquessin un llistat dels casos que han tingut en els últims 20 o 30 anys es podrien comptar amb els dits d'una mà. No estem davant d'una catàstrofe imminent ni d'haver tapat durant 50 anys un cosa que sortirà ara."

"Cada vegada s'ha sigut més conscient que el problema és doblement greu quan afecta un sacerdot i, per tant, s'han de posar les mesures perquè això no torni a passar."

 

Des de la Conferència Episcopal Tarraconense el seu secretari, Norbert Miracle, creu que s'ha de jutjar però també mantenir la presumpció d'innocència:

 

"Quan es parla de pederàstia sembla que ràpidament se'ns hagi de mirar a nosaltres i crec que és una cosa injusta. Si comencem amb un clima de sospita generalitzada estem perduts com a societat. Només un cas ja és per preocupar-nos molt, però certament que nosaltres aquí no podem comparar-nos amb els casos que s'han donat en altres països del món anglosaxó."

 

 

Norbert Miracle creu que la majoria actua de manera correcta:

 

"S'ha de jutjar però també hi ha d'haver la presumpció d'innocència, perquè jo crec que a Catalunya la majoria de religiosos actuem d'una manera correcta en aquest punt."

 

Notícia relacionada: El fiscal demana 22 anys per quatre delictes d'abusos sexuals al pederasta dels Maristes

 

Vicki Bernadet, presidenta Fundació Vicki Bernadet contra els abusos sexuals a menors creu que poden sortir més casos:

 

"És injust que diguin que hi ha pocs casos perquè tal com ho gestionen és evident que la immensa majoria de casos no els sabem. Jo no posaria la mà al foc que no estigui passant ara en algun lloc ni posaria la mà al foc que explotés algun altre cas que no sigui maristes d'aquí a dos o tres anys."

 

 

Bernadet assegura que molta gent ho amaga per por a l'Església:

"Les persones que han patit abusos de l'Església i que he tingut l'oportunitat de parlar amb elles sempre et diuen que coneixien molta gent que els havia passat el mateix que a elles però no ho han dit. Hi ha por a parlar perquè encara es veu l'Església com una cosa molt poderosa."

 

 

ARXIVAT A:
Pederàstia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut