Pedro Sánchez i la seva dona, Begoña Gómez, en un acte electoral el mes de juny
Pedro Sánchez i la seva dona, Begoña Gómez, en un acte electoral el mes de juny (ACN)

Pedro Sánchez amplia la querella contra el jutge Peinado per "injustícia intrínseca"

El president espanyol va presentar fa un mes una primera querella per prevaricació contra el jutge que investiga la seva dona, Begoña Gómez

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez ha ampliat la querella per prevaricació contra el jutge Juan Carlos Peinado, que investiga Begoña Gómez per presumpta corrupció i tràfic d'influències en els negocis. El president espanyol ho justifica perquè considera que el jutge fa "interpretacions forçades", "contravé la doctrina existent" i suposa una "injustícia intrínseca" en la causa que manté oberta contra la seva dona.

Segons ha avançat El País, l'Advocacia General de l'Estat va presentar dijous passat, en representació de Sánchez, un escrit davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid en què sol·licitava l'ampliació de la querella per prevaricació interposada fa un mes.

El 30 de juliol, el jutge va anar fins a La Moncloa i el president del govern espanyol es va acollir al dret a no declarar. Immediatament després Sánchez es va querellar en defensa de la "dignitat de la institució" de la presidència. 

Segons La Moncloa, el president Sánchez és víctima d'un "muntatge" i d'una "causa política" sense recorregut.


Reacció a l'accés al vídeo

L'ampliació de la querella s'explica per la decisió del jutge Peinado del 22 d'agost de permetre accedir al vídeo de la declaració a les parts personades en la causa de Begoña Gómez, entre les quals figuren Manos Limpias i Vox.

El jutge va rebutjar la petició de la Fiscalia de no autoritzar l'accés a la gravació "a fi d'evitar filtracions i que aquesta acabi divulgada de manera improcedent" i perquè considerava que "manca de qualsevol utilitat, material o processal".

Juan Carlos Peinado, titular del Jutjat d'Instrucció número 41 de Madrid, també va sostenir a la seva carta que del "silenci" de Sánchez es poden extreure "conclusions".

Els jutjats de la plaça Castilla de Madrid
Els jutjats de la plaça Castilla de Madrid (Europa Press/Diego Radamés)

Els arguments de La Moncloa

En l'escrit presentat aquesta setmana, l'Advocacia de l'Estat insisteix que, amb aquestes actuacions que afecten el president, el que es busca és "donar-li una publicitat que precisament és incompatible amb el règim de presa de declaració en aquests casos i no l'eficàcia processal o cap investigació, partint d'inferències on no n'hi poden haver o fent interpretacions forçades o artificioses de preceptes legals o principis processals".

En aquesta línia, incideix que el jutge Peinado ho fa "fins al punt de convertir un dret processal de certs testimonis en una font infundada d'inferències amb efectes processals, amb menció indirecta per fer-ho d'una doctrina gens aplicable al cas i que contravé la de la institució de la dispensa de declaració".

L'Advocacia de l'Estat critica l'"intent de diligència instructora cap a la seva difusió mediàtica, no cap a la seva eficàcia processal".

El 30 de setembre, l'Audiència Provincial de Madrid decidirà si impedeix al jutge Peinado seguir investigant la causa contra Begoña Gómez, tal com ha reclamat ella i la Fiscalia de Madrid.

S'investiguen els llaços de la dona del president amb la Universitat Complutense de Madrid, en què va codirigir una càtedra, i l'empresari Juan Carlos Barrabés i la seva connexió amb Javier Hidalgo per la seva condició de conseller delegat de Globalia, matriu d'Air Europa, que va ser rescatada pel govern espanyol durant la pandèmia.

 

ARXIVAT A:
JudicialPedro Sánchez
Anar al contingut