Pedro Sánchez, citat a declarar com a testimoni en la causa contra Begoña Gómez
El jutge anirà a La Moncloa el 30 de juliol per prendre declaració al president del govern espanyol, que podria acollir-se al dret de no testificar en tractar-se d'un cas contra la seva dona, família directa
El jutge que investiga Begoña Gómez, esposa de Pedro Sánchez, ha citat el president del govern espanyol a declarar com a testimoni el 30 de juliol. El magistrat Juan Carlos Peinado, titular del jutjat d'instrucció número 41 de Madrid, es desplaçarà fins a La Moncloa dimarts de la setmana vinent, a les 11 del matí, per recollir el seu testimoni.
Peinado accepta així la petició que havien fet les acusacions populars dirigides per Vox, que havien demanat que se cités Sánchez. En l'escrit de citació, el jutge considera "convenient, útil i pertinent rebre la declaració del marit de la investigada, Pedro Sánchez Castejón" i demana que sigui gravada.
Hores després de saber-se la citació, el PSOE ha anunciat que les últimes diligències seran recorregudes perquè són "absolutament injustificades" i "revelen la naturalesa política d'aquest cas". Fonts del partit assenyalen el que consideren una "persecució política orquestrada per la dreta i la ultradreta" per "aconseguir amb maniobres judicials tèrboles el que no van aconseguir a les urnes".
Per la seva banda, la Fiscalia també preveu recórrer la citació del president espanyol.
Pot acollir-se al dret de no declarar
Pedro Sánchez podria acollir-se al dret de no declarar. La llei d'enjudiciament criminal preveu que els familiars dels investigats, com els marits, "estiguin dispensats de l'obligació de declarar" contra la família directa, en aquest cas la dona, per garantir els drets de defensa. Això sí, ha de ser el jutge qui els adverteixi d'aquest dret en la citació que rebin, en la qual també els ha de fer saber que, com a testimonis, poden fer "les manifestacions que considerin oportunes", encara que no declarin.
La llei també permet que els membres del govern declarin per escrit com a testimonis en les instruccions judicials que tinguin a veure amb fets vinculats al seu càrrec.
En aquest cas, però, es dona la paradoxa que el jutge Peinado, que investiga "els actes, conductes i comportaments de Begoña Gómez des que el seu marit és president del govern espanyol que contenen la denúncia inicial" de Manos Limpias --segons una resolució anterior del magistrat--, ha fet servir ara una disposició legal que li permet interrogar en persona un membre de l'executiu al seu despatx "quan es tracta de qüestions que no tenen relació amb el seu càrrec".
Traslladar-se al despatx d'un responsable públic per prendre-li declaració és una opció que està restringida, per llei, a càrrecs molt concrets, des del cap de l'executiu fins al fiscal general, segons l'article 412.2 de la llei d'enjudiciament general. Poden informar per escrit "de fets dels quals tinguin coneixement per raó del seu càrrec" el president del govern espanyol, la resta de membres de l'executiu, els presidents del Congrés i del Senat, el del Tribunal Constitucional, el del CGPJ, el fiscal general de l'Estat i els presidents autonòmics.
Si el jutge considera que la declaració d'algun d'aquests càrrecs és per fets "dels quals no hagi tingut coneixement per raó del seu càrrec", els pot citar al seu domicili o despatx oficial, segons l'article 412.3 de la mateixa llei. I aquesta és l'opció que ha triat el magistrat, que ha ordenat que s'informi tant l'afectat com "la persona responsable de les dependències en les quals hi ha el despatx oficial i el domicili del testimoni", a La Moncloa, que hi anirà a les 11 del dimarts dia 30.
No és el primer cop que un jutge va fins al despatx d'un alt càrrec per prendre-li declaració. El 2013, el jutge Pablo Ruz va interrogar Pío García-Escudero, aleshores president del Senat, al seu despatx de la cambra alta, en el marc del cas Bárcenas, per suposats sobresous rebuts del PP.
La setmana passada, Begoña Gómez va anar als jutjats per segona vegada i es va acollir al seu dret de no declarar en la causa que la investiga per suposat tràfic d'influències i corrupció en el sector públic. Va assegurar que no tenia res a amagar, però que no veia prou garanties en el procés en el qual se l'està investigant.
Per què s'investiga Begoña Gómez?
Begoña Gómez està sent investigada per suposada corrupció i tràfic d'influències per una denúncia que va interposar el pseudosindicat d'extrema dreta Manos Limpias. El pseudosindicat mateix va reconèixer que la denúncia estava basada en retalls de premsa.
Manos Limpias denuncia que la dona de Pedro Sánchez va fer servir les seves influències per beneficiar dos empresaris: Javier Hidalgo i Juan Carlos Barrabés amb ajudes públiques i contractes amb el govern que presideix el seu marit. Unes afirmacions que desmenteixen dos informes de l'UCO, la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.
Javier Hidalgo hauria jugat un paper important en el rescat del govern espanyol de la companyia aèria Air Europa durant la pandèmia i Juan Carlos Barrabés era col·laborador en el màster que codirigia Gómez a la Universitat Complutense de Madrid.
L'obertura de diligències contra Begoña Gómez, a finals d'abril, va provocar una inèdita aturada de 5 dies del president del govern espanyol per reflexionar sobre el seu futur. Després d'aquest termini, va decidir continuar en el càrrec i "treballar sense descans per la regeneració pendent de la democràcia".
El rector de la Complutense passa de testimoni a investigat
El mateix jutge ha decidit, també aquest dilluns, imputar en aquesta causa el rector de la Universitat Complutense, Joaquín Goyache, que va comparèixer als jutjats com a testimoni. Ara, li ha canviat la condició i declararà un dia abans, el 29 de juliol, al matí.
El jutge ha imputat Goyache després de sentir el testimoni de l'actual vicerector de Relacions Institucionals de la Complutense, José María Coello de Portugal, i de Juan Carlos Doadrio, el seu predecessor en el càrrec, a més del mateix rector, que va declarar el 5 de juliol.
Goyache hauria explicat que es va reunir amb Begoña Gómez a La Moncloa abans que comencés el màster i va defensar que no calia que tingués una llicenciatura per impartir-lo, sinó que n'hi havia prou amb l'experiència que Gómez tenia en l'àmbit del desenvolupament sostenible.
Un altre dels testimonis hauria assegurat que va ser Goyache qui va ordenar crear la càtedra per a Begoña Gómez.
Juan Carlos Barrabés, que codirigia el màster de Begoña Gómez, també va passar de testimoni a investigat després de la seva declaració.
El PP demana la dimissió de Sánchez, mentre PSOE i Sumar apunten al jutge
Des del PP han celebrat que, per fi, --diuen- Pedro Sánchez hagi de donar explicacions sobre aquest cas. El líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, ha aprofitat per demanar la seva dimissió dient que "espera que redacti la seva tercera i definitiva carta".
"És realment lamentable que la primera vegada que sentim el senyor Sánchez parlar de la corrupció que afecta el Palau de La Moncloa hagi de ser davant un jutge perquè ha estat cridat a declarar".
Els socialistes, en canvi, apunten a una persecució política "dels que no van poder guanyar a les urnes". El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha anat més enllà i ha llançat una advertència al jutge instructor:
"De què se l'acusa? De res, perquè no hi ha res, no hi ha cas. Llavors, per què se la investiga? Caldrà preguntar-li al jutge Peinado, perquè a Espanya, fer una investigació prospectiva, a veure què trobo, està absolutament prohibit".
També ha tancat files al voltant de Sánchez la vicepresidenta segona del govern espanyol. Yolanda Díaz ha posat en dubte el procediment judicial:
"Tinc força experiència professional en l'exercici diari en els tribunals i, permetin-me que els digui, estic sorpresa amb el que està passant en aquest cas".
- ARXIVAT A:
- Pedro Sánchez