Sánchez imposa a Díaz Ayuso l'estat d'alarma a Madrid per contenir la Covid

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, defensa que "no podíem no actuar, la protecció de la salut exigia adoptar decisions"

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres extraordinari convocat d'urgència aquest divendres ha decretat l'estat d'alarma a Madrid per mirar de contenir la pandèmia de la Covid. Així ho ha confirmat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquesta tarda, en una roda de premsa conjunta amb el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska.

"El govern [espanyol] ha decidit declarar l'estat d'alarma per donar cobertura a les mesures aprovades el dia 30 setembre, durant els pròxims 15 dies."

Les mesures que estableix el decret d'estat d'alarma, ha volgut deixar clar Illa, són les mateixes que ja s'havien aprovat en el Consell Interterritorial de Salut: "Seran les mateixes mesures, tot segueix igual, amb una altra cobertura jurídica."
 

Confinament perimetral de nou municipis

S'estableix la restricció d'entrada i de sortida de nou municipis de més de 100.000 habitants de la Comunitat de Madrid amb una alta incidència de Covid-19.

A banda de la capital d'Espanya, es tracta d'Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Móstoles, Parla i Torrejón de Ardoz. De la llista ha caigut Alcalá de Henares, que ja no compleix les condicions acordades per establir el confinament perimetral.

A més, es restringeix l'aforament en els comerços i en els locals de restauració, i, en alguns casos, se n'avança l'hora de tancament. També en instal·lacions esportives.


"Escenari preocupant"

Illa ha recordat que amb els 15 dies d'estat d'alarma se sumaran 23 dies d'aplicació de les mesures, i que, en aquest termini, "confiem a estabilitzar la pandèmia i establir les bases per doblegar la corba".

Més tard, en el torn de preguntes, Illa ha reconegut que "estem en un escenari preocupant, sobretot a Madrid" i ha recordat que "cal baixar la corba de manera contundent" a tot Espanya.  


"No podíem no actuar"

Abans d'anunciar-la públicament, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li ha comunicat la decisió a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

En la seva compareixença, Illa ha assegurat que, a Madrid "no hi ha només brots, hi ha transmissió comunitària, i l'atenció sanitària corre el risc de ser desbordada".

La decisió de decretar l'estat d'alarma a Madrid l'han explicat els ministres Illa i Grande Marlaska (EFE/Rodrígo Jiménez)

Per això, ha defensat, calia actuar: "És indiscutible que no podíem no actuar, que la protecció de la salut dels madrilenys i del conjunt dels espanyols exigia adoptar decisions", ha dit.

A més, ha defensat la voluntat de diàleg del govern espanyol a l'hora de combatre la pandèmia a la Comunitat de Madrid.

"Els fets són clars: el govern, durant molts dies, ha volgut arribar a un acord, amb una actitud coherent amb la que hem mantingut amb les altres comunitats autònomes."


Més de 7.000 policies

Sobre el dispositiu per garantir el compliment de les mesures, Grande Marlaska ha explicat que l'integren més de 7.000 policies nacionals i guàrdies civils que treballaran conjuntament amb les diferents policies locals.

Faran controls en els accessos dels municipis afectats i també a les principals infraestructures de transport.


"Efecte immediat"

La Moncloa ha volgut que les mesures per a la Comunitat de Madrid tinguin "efecte immediat". S'han enviat al BOE per a una publicació d'urgència. Pocs minuts abans de les cinc de la tarda han quedat publicades i han entrat en vigor.

Díaz Ayuso havia demanat més temps a Sánchez per decidir quines mesures cal imposar després que la justícia tombés el confinament de deu ciutats imposat pel Ministeri de Sanitat, aquest li ha traslladat que s'ha de protegir urgentment la salut pública a Madrid. Tots dos han acordat que en els pròxims quinze dies els equips seguiran parlant dels diferents escenaris que s'obren a partir d'ara.

El Consell de Ministres extraordinari l'ha presidit Carmen Calvo (EFE/José María Cuadrado)


El Consell de Ministres extraordinari que ha aprovat les mesures ha estat presidit per la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, perquè Sánchez és a Barcelona, en l'acte de cloenda de la New Economy Week, organitzat pel Consorci de la Zona Franca, on coincideix amb Felip VI.

Tres setmanes de desencontre

La decisió de La Moncloa de decretar l'estat d'alarma a la Comunitat de Madrid és l'últim episodi, ara per ara, de l'enfrontament entre els governs madrileny i espanyol sobre les mesures i les restriccions necessàries per frenar l'expansió de la Covid-19.

El clima d'entesa que es va escenificar amb la visita de Sánchez a la seu de la comunitat, a la Puerta del Sol, i la reunió bilateral amb Díaz Ayuso, en què es va decidir crear un grup de treball integrat per les dues Administracions, de seguida es va veure que no existia.

Segons l'última actualització de dades facilitada pel Ministeri de Sanitat aquest dijous, a Madrid, en les 24 hores anteriors, s'hi van notificar el 40 per cent de tots els positius per PCR detectats a Espanya.

Del total de contagis que s'han detecta amb PCR des de l'inici de la pandèmia a Espanya, Madrid n'acumula el 30%.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut