Madrid

Pedro Sánchez: "És un pacte que suma, que estén la mà a esquerra i a dreta"

Els líders del PSOE i de Ciutadans escenifiquen al Congrés dels Diputats la signatura d'un acord que no garanteix la investidura del líder socialista

RedaccióActualitzat

Després que aquest dimecres al matí l'executiva de Ciutadans ha ratificat l'acord per la investidura amb el PSOE a què van arribar aquest dimarts els dos partits, Pedro Sánchez i Albert Rivera l'han signat de manera solemne davant la premsa i els grups parlamentaris a la Sala Constitucional del Congrés dels Diputats.

L'executiva del partit d'Albert Rivera l'ha ratificat aquest dimecres al matí amb els arguments compartits de la regeneració i una reforma exprés de la Constitució, que necessitaria forçosament els vots del PP. Aquesta reforma constitucional és la condició que va posar Rivera a l'acord, i Sánchez la va acceptar. L'executiva del PSOE també ha analitzat l'acord aquest dimecres al matí. Dissabte, la militància socialista el sotmetrà a votació en una consulta.

L'acord no garanteix ni de bon tros la investidura, com ja han recordat tant el líder de Podem, Pablo Iglesias, com l'encara president en funcions, Mariano Rajoy. Malgrat les reticències de fa unes setmanes amb Ciutadans, Iglesias és partidari de continuar negociant i ha assegurat que no s'aixecarà de la taula. Per això continuaran les trobades dels socialistes amb Podem, Esquerra Unida i Compromís, per intentar forjar una aliança d'esquerres que, per a d'altres, hauria de ser una aliança del canvi de gran abast.

 

Albert Rivera, molt satisfet de l'acord

Albert Rivera ha comparegut molt satisfet davant la premsa després de la signatura per afirmar que aquest acord PSOE-Ciutadans, que agrupa unes 200 reformes polítiques en tots els àmbits, ha de servir per "sentar les bases d'uns altres 40 anys de prosperitat":

"Els problemes d'Espanya ara són diferents dels de la transició, però tenen en comú que la majoria dels espanyols els pateixen. No ho farem sols, però no ha estat fàcil que PSOE i Ciutadans s'hagin posat en l'acord allò que els uneix per sobre del que els separa."

Rivera ha fet un repàs del contingut de l'acord, i s'ha referit sobretot a la reforma constitucional que proposa. El líder de Ciutadans ha afirmat que cal respectar la Constitució, però que es pot renovar i millorar, amb l'objectiu de "garantir la unió i la igualtat de tots els espanyols":

"Hem fixat la base per continuar sent compatriotes, a la transició van decidir deixar de ser enemics, i aquest acord ho garanteix, seguirem vivint en país descentralitzat, plural i divers."

Rivera ha reconegut que caldrà convèncer altres partits perquè aquest acord es concreti, però s'ha mostrat convençut que aconseguiran el suport dels "que defensen la unió dels espanyols".

Pedro Sánchez, també molt satisfet

El líder del PSOE i candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha parlat després del de Ciutadans, i ha reiterat bona part dels arguments utilitzats per aquest. Sánchez ha agraït als equips negociadors l'esforç i les hores dedicades en aquestes setmanes, que ha qualificat de "molt intenses", i ha elogiat el resultat:

"Hem cedit perquè guanyin els espanyols, hi veuran coses del programa de C's i altres del PSOE, no és perquè hàgim cedit, sinó que volem que guanyin els espanyols, hem seguit el mandat sorgit de les urnes."

Sánchez també ha fet un repàs al contingut de l'acord, i ha destacat especialment que han acordat la derogació de les lleis de reforma laboral, educativa, "mordassa" i de racionalització de les administracions aprovades pel PP els últims anys i la creació d'una sèrie de lleis noves com la de mort digne o una de llibertat religiosa que revisi els acords amb el Vaticà.

Segons Sánchez, l'acord contempla un nou estatut dels treballadors, la pujada del salari mínim i una fiscalitat més progressiva, amb la creació d'un impost sobre les grans fortunes. També contempla reduir els tipus de contractes laborals a tres: un de fix, un segon que ha definit com a "estable progressiu" i un tercer de formació. No ha fet referència, però, a la reforma constitucional "exprés" proposada per Ciutadans i que s'ha inclòs en l'acord.

Pel que fa a les dificultats que pot haver-hi perquè aquest acord es concreti en un govern presidit per ell, degut a que necessiten el suport directe o indirecte de PP o Podem, Sánchez s'ha mostrat especialment optimista:

"Aquest és un acord que suma, perquè és un acord històric, que acorda un camí de reformes progressistes que estan demanant els ciutadans, i proposa una sortida a l'embús polític que viu el país. Suma perquè no exclou, sinó que inclou als espanyols i estén la mà a esquerra i a dreta per poder tenir un govern la pròxima setmana."

Sánchez no ha respost a les preguntes sobre la intenció explícita de Ciutadans d'intentar aconseguir l'abstenció del PP la setmana que ve per aconseguir que la investidura prosperi. El líder del PSOE ha agraït explícitament a Rivera i a Ciutadans que en les negociacions no s'hagi parlat de com serà el govern, sinó que s'han limitat a parlar de programa polític, i ho ha comparat amb l'actitud de Pablo Iglesias i de Podem.

De moment, la investidura és missió impossible

Amb l'acord PSOE-Ciutadans Pedro Sánchez ja tindria garantits 130 vots positius. El PP ja ha dit i repetit que els seus 123 vots seran negatius, i caldrà veure què faran els partits que sumen els restants 97 diputats, i que són Podem, Esquerra Republicana, Democràcia i Llibertat, Compromís, Esquerra Unida, PNB, Bildu i Coalició Canària.

Perquè els 130 escons aconseguissin superar la segona votació del debat d'investidura, caldria que aquests partits s'abstinguessin o que els vots en contra no fossin tants com els vots a favor. Però la intenció manifesta de Podem, amb 65 diputats, de no donar cap mena de suport a un govern que tingui l'aval de Ciutadans ho fa, de moment, impossible.

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut