Pedro Sánchez estrena presidència europea: quin impacte tindrà en les eleccions del 23J?
Espanya estrena la presidència de torn del Consell de la Unió Europea amb la campanya per les eleccions del 23J a tocar i amb el dubte de quin resultat en sortirà
Espanya assumeix la presidència de torn del Consell de la Unió Europea, 23 dies abans de les eleccions del juliol. Aquesta coincidència no és nova a Europa. Ha passat altres cops, el més recent amb Macron, el 2022. Llavors, sense canvi de color polític a França.
Si Pedro Sánchez no hagués anticipat les eleccions, s'haurien celebrat cap a finals del semestre. Amb les enquestes que alimenten la possibilitat d'un relleu a La Moncloa, sorgeixen els dubtes de què pot passar si hi ha un canvi després del 23J.
Un dels escenaris és que qui inaugura aquesta presidència de torn no sigui qui la tanqui, però les prioritats que marquen el semestre --Ucraïna, l'ampliació de la UE, el pressupost o les relacions amb l'Amèrica Llatina-- seguirien sent les mateixes.
Perquè l'agenda --que és europea, no nacional-- es fixa amb altres actors comunitaris i tenint en compte el calendari. I l'any que ve hi ha eleccions europees.
Carme Colomina, investigadora del CIDOB, recorda que tant el Parlament Europeu com la Comissió tenen un gran interès a "tancar dossiers i decisions importants de legislació que estan sobre la taula" per poder encarar la campanya electoral per a les europees.
A més, el paper de les presidències de torn ha canviat amb l'ampliació. Que ja no és el mateix que quan Espanya va assumir-les els anys 1989, 1995, 2002 o 2010. Hi ha més països i, per tant, més interessos en joc.
"La capacitat d'influència ja no la pots limitar a tenir el semestre europeu. L'has de fer contínuament", afirma Colomina.
I amb unes europees d'aquí a menys d'un any, les generals espanyoles criden l'atenció de les grans famílies polítiques de la Unió que hi poden abocar esforços. Perquè, si hi ha canvi de color a Espanya, país gran dins del club, les majories a Europa també podrien canviar.