El govern espanyol ofereix ara el port més pròxim a l'Open Arms per desembarcar

L'Open Arms rebutja la primera oferta del govern espanyol d'anar a Algesires perquè els 107 migrants a bord no estan en condicions de fer una travessia tan llarga

RedaccióActualitzat

El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, mou fitxa pel bloqueig de l'Open Arms en aigües italianes. Sánchez ha ofert primer el port d'Algesires i després el port espanyol més pròxim per desembarcar-hi els 107 migrants que encara queden a bord.

El Centre de Coordinació de Salvament ha ordenat a l'Open Arms anar al port andalús. L'ONG, però, veu inviable fer ara un viatge de sis dies fins a Algesires i sospesa l'opció de dirigir-se al port més pròxim. El capità del vaixell ha tornat a demanar l'entrada urgent al port de Lampedusa o un vaixell en condicions que permeti traslladar els migrants a Algesires.

El govern espanyol ha informat de la decisió en un comunicat per la "situació d'emergència" que es viu a bord:

"El president ha pres aquesta decisió per la situació d'emergència que es viu a bord, després de dues setmanes de navegació. La inconcebible resposta de les autoritats italianes, i en concret del seu ministre de l'Interior, Matteo Salvini, de tancar tots els seus ports, i les dificultats exposades per altres països del Mediterrani central, han portat Espanya a liderar novament la resposta a una crisi humana."

Pedro Sánchez també ha fet pública la notícia amb un tuit:

 

Inicialment han ofert el port d'Algesires, però davant la negativa d'Open Arms, la Moncloa ha ampliat l'oferta a qualsevol port espanyol. Reconeix que "no són ni els més pròxims ni els més segurs", però afirmen que Espanya és "l'únic país disposat a acollir" el vaixell.

Open Arms encara no ha respost a aquesta segons oferta.

 

 

Ordres d'anar a Algesires

El Centre Nacional de Coordinació de Salvament ha ordenat al vaixell que posi rumb a port. Ho pot fer perquè l'Open Arms actua com a vaixell de salvament i està sota la coordinació del centre. L'ordre, però, sempre està supeditada al criteri del capità

Els responsables de l'Open Arms han respost que no veuen factible l'oferiment del govern espanyol d'anar fins a Algesires. El trajecte, d'uns 2.000 quilòmetres, podria durar cinc dies, segons l'ONG. Diuen que no és viable per la situació en què es troben els 107 refugiats que encara són a bord.

 

Tant l'equip jurídic com la tripulació de la nau han explicat al Centre els moments de tensió que es viuen a l'Open Arms, amb "baralles, pànic i crisis d'ansietat", segons explica Oscar Camps.

El capità de l'Open Arms, Marc Reig, creu que l'única opció d'arribar a Algesires seria en un altre vaixell en condicions per fer la travessia i així ho ha demanat a les autoritats italianes en una carta.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet costat a l'Open Arms i ha ofert el port de Barcelona:

 

Rebuig de l'Ajuntament i la Junta

L'anunci del govern espanyol no ha agradat a l'Ajuntament d'Algesires. El consistori, governat per José Ignacio Landaluce, del PP, critica que Sánchez faci sevir el seu port quan n'hi ha altres més a prop:

"En aquestes situacions és tan important actuar amb cap com amb cor. És cert que ens trobem davant d'una greu crisi humanitària, però Algesires no pot convertir-se en el lloc predilecte del govern del senyor Sánchez per dur a terme aquest tipus d'operacions, sobretot quan hi ha altres alternatives a la Mediterrània."

El president de la Junta d'Andalusia, el popular Juanma Moreno, també ha criticat que no li hagin comunicat la decisió:

 

El PP i Ciutadans governen Andalusia amb el suport de Vox, que també s'ha mostrat en contra de l'arribada dels migrants.

 

17 dies esperant port

L'Open Arms és ara mateix a una milla de la costa de Lampedusa. Fa 17 dies que busca un port segur, amb més d'un centenar de migrants a bord.

Pedro Sánchez respon a la crisi de l'Open Arms com ja ho va fer a l'inici del seu primer mandat amb el vaixell Aquarius, al qual va obrir el port de València quan ningú el volia acollir, amb 629 migrants.

Amb aquest moviment, el govern espanyol ha acabat cedint davant del ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, que sempre ha defensat que l'ONG havia de buscar port a Espanya, malgrat que això contradiu les lleis de salvament marítim de buscar el destí més pròxim al rescat.

De fet, Salvini ha enviat un missatge al govern espanyol a través del seu compte de Facebook. Assegura que "qui persisteix, guanya":

ARXIVAT A:
MigracionsPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut