Madrid

Pedro Sánchez perd la primera votació i la investidura se'n va a dimarts

166 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions en una primera votació en què el líder dels socialistes no ha aconseguit la majoria absoluta necessària

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez haurà d'esperar a dimarts. Tal com estava previst, el líder del PSOE ha perdut la primera votació del debat d'investidura. El resultat ha estat: 166 vots a favor (per l'absència d'una diputada d'Unides Podem), 165 en contra i 18 abstencions.

A la banda del sí, el PSOE, Unides Podem, PNB, Més País, Compromís, Nova Canàries, Terol Existeix i el BNG. A la del no, PP, Vox, Cs, JxCat, UPN, CUP, PRC, Foro Astúries i la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, que va canviar l'abstenció pel no.

Tant Bildu com Esquerra, que va confirmar en una reunió d'urgència el sentit del seu vot després d'analitzar la resolució de la JEC, s'han abstingut. Així doncs, Sánchez no ha aconseguit els 176 vots que determinen la majoria absoluta i li haguessin permès ser investit en primera volta.  

Haurà d'esperar a dimarts, en el segon debat d'investidura, que ja està convocat per a les 12 del migdia. Llavors, Sánchez només necessitarà més vots a favor que en contra. En aquest cas, sí que li sortiran els números. Previsiblement, el candidat a la investidura rebrà 167 sís i 165 nos.


Un nou govern que desperta "il·lusió"

En la seva intervenció final, Pedro Sánchez ha demanat tant als diputats de la seva formació com als d'Unides Podem que actuïn amb "moderació i progrés". El líder dels socialistes ha presentat el seu futur govern com el "millor antídot contra la coalició de l'apocalipsi".

Sánchez ha acusat la dreta i l'extrema dreta de no haver "après a perdre" i ha assegurat que enfront del seu "rancor", el nou govern de coalició desperta "il·lusió"; una il·lusió que veu "en els catalans i en els espanyols", que -ha assegurat- "volen viure en concòrdia".

Fonts del govern asseguren que el primer Consell de Ministres del nou executiu de Sánchez podria ser divendres que ve. "Tot anirà molt ràpid; el primer que hem de fer són els pressupostos", afegeixen les fonts.  

De fet, les travesses per ocupar les carteres han començat far dies i ja hi ha alguns noms confirmats, com el del sociòleg Manuel Castells, que ocuparà el ministeri d'Universitats a proposta dels comuns.

 

Pedro Sánchez i Adriana Lastra al final del debat d'investidura (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

 

Per al PSOE, la portaveu, Adriana Lastra, ha dit al líder popular, Pablo Casado, que el PP és "una fàbrica de fer independentistes" i ha afegit que ara és moment de mostrar-se ferms davant l'amenaça de l'extrema dreta:

"Cal tenir les prioritats clares. L'amenaça més gran és la ultradreta. Hem de tenir clar qui som i on ens situem."

 

La CUP s'estrena a l'hemicicle espanyol

Mireia Vehí en la primera intervenció de la CUP al Congrés dels Diputats (EFE/Mariscal)

 

La votació ha tancat una segona sessió del debat en què ha destacat la intervenció, per primera vegada al Congrés dels Diputats espanyol. Els cupaires han tornat a deixar clar que desconfien del PSOE i de la seva voluntat real d'abordar una solució política per a Catalunya. Per això, Mireia Vehí ha estat clara: d'entrada no participaran en la taula de diàleg, però la seguiran de prop.

També ha estat el torn de Bildu, en què s'han viscut els moments de més tensió del debat. La presidenta de la cambra, Meritxell Batet, s'ha vist obligada a cridar a la calma i apel·lar a la llibertat d'expressió davant dels crits i els insults d'"assassins" i "terroristes" dirigits a la portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua.

Mertxe Aizpurua al faristol del Congrés dels Diputats (EFE/Mariscal)

Primera sessió amb el rerefons de la resolució de la JEC

Això, després d'una primera sessió en què la qüestió catalana va estar molt present, i és que el debat arrancava l'endemà d'una notícia que va irrompre per sorpresa en la investidura: la resolució de la Junta Electoral Central sobre Quim Torra.

 

En el seu discurs, el líder del PSOE va situar dissabte la resolució del conflicte a Catalunya com una de les línies bàsiques de l'actuació del seu executiu, que apostarà, va assegurar, per "recomençar" des del punt en què es va iniciar el greuge i "reprendre el camí de la política per deixar enrere la judicialització del conflicte".

 

Les formacions de la dreta i l'extrema dreta van replicar amb duresa Sánchez, a qui van acusar de "ressuscitar el procés amb l'acord amb ERC". Casado el va amenaçar d'acusar-lo de prevaricació si Torra no acata la resolució de la JEC i ell no aplicava el 155 a Catalunya, Abascal va demanar directament la detenció de Quim Torra.

 

Els intents fallits de Sánchez

Aquesta és el tercer debat d'investidura de Pedro Sánchez. En els dos anteriors, no va aconseguir els suports necessaris per ser elegit president.

El primer intent de Pedro Sánchez de ser investit president va ser el març del 2016, després d'un acord amb Ciutadans. Sánchez, que havia quedat darrere de Mariano Rajoy en els comicis del 20D, va obtenir només 131 vots afirmatius, els del PSOE, Ciutadans i Coalició Canària. La resta de diputats hi van votar en contra. Aquella investidura fallida va posar en marxa el rellotge constitucional que va portar a la repetició d'eleccions el 26 de juny del 2016.

Al mes de juliol hi va haver el segon debat d'investidura. Els socialistes van ser el partit més votat en les eleccions del 28 d'abril i, dos mesos després, Sánchez va intentar un acord amb Unides Podem, però les negociacions van fracassar.

Sánchez no ha arribat mai a La Moncloa a través d'una investidura, però sí que ho va fer, el juny del 2018, a través d'una moció de censura contra Rajoy.

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro SánchezPSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut