Pedro Sánchez s'examina al debat de política general
Després de més de set anys sense debat de política general, el Congrés recupera aquest dimarts aquest format de discussió parlamentària.
L'últim va ser el 2015 amb Mariano Rajoy al capdavant de l'executiu però dues dissolucions anticipades de les Corts i la pandèmia han provocat aquest buit.
El debat serà l'oportunitat per mesurar el moment polític que travessa el president espanyol, Pedro Sánchez, amb l'èxit de la cimera de l'OTAN però amb el sotrac de les eleccions andaluses i la crisi econòmica provocada per la guerra d'Ucraïna. I a més a més amb una situació interna molt complicada amb els seus socis de coalició, Unides Podem, que l'última setmana ha pujat molt de to, sobretot per l'increment de la despesa militar decidida pel cap de l'executiu.
De fet, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha reclamat que abans de començar el debat s'ha de reunir la comissió de coordinació entre el PSOE i Unides Podem per rebaixar la tensió i aclarir alguns dels malentesos i picabaralles que hi ha hagut en les últimes setmanes.
Des de La Moncloa s'assenyala que amb la celebració del debat es torna a la normalitat institucional i que Pedro Sánchez parlarà del que s'ha fet, del que s'està fent, però, sobretot, del que es farà, i que per molt que el PP insisteixi que l'executiu està esgotat, Sánchez té molt clar que acabarà la legislatura i que ho demostrarà aquests dies al Congrés.
En aquest sentit, Sánchez anunciarà noves mesures per ajudar les classes mitjanes i treballadores, que són diuen- les que més pateixen les conseqüències derivades de la guerra d'Ucraïna. La intenció de Sánchez, diuen els seus col·laboradors, és contraposar el model socialdemòcrata del govern de coalició, amb el neoliberal del PP.
El PP afronta el debat amb una situació peculiar. El seu nou líder, Alberto Núñez Feijóo, no podrà intervenir a la discussió parlamentària, perquè és senador i no diputat. S'asseurà a l'escó principal de l'oposició a l'hemicicle, però no pot parlar. Ho farà la portaveu al Congrés, Cuca Gamarra. Ara bé, el líder popular s'ha deixat veure tota la setmana a la cambra baixa, i fins i tot s'ha fotografiat al despatx que el cap de l'oposició té a tocar de l'hemicicle, i ha exposat quines seran les línies del PP en el debat.
Els populars centraran la seva estratègia en la situació econòmica i la falta de respostes per part de l'executiu i en el deteriorament institucional que asseguren que pateix Espanya. Gamarra presentarà el PP com l'alternativa i oferirà diversos pactes d'estat per afrontar una situació política i econòmica complicada.
Segons els populars el debat se celebra en el pitjor moment per al govern espanyol, amb una forta divisió interna, i amb un fracàs de les forces d'esquerres a les eleccions andaluses. Per això insisteixen que hi ha hagut un canvi de cicle que els portarà a La Moncloa aviat.
Sánchez intentarà neutralitzar un debat que se li presenta complicat amb l'aprovació al mateix ple de tres iniciatives destacades: la llei de la memòria històrica, el paquet de mesures anticrisi i la contrareforma del poder judicial per poder renovar el Tribunal Constitucional.
El debat evidenciarà que des de les eleccions del nombre del 2019 han desaparegut del mapa polític tres dels protagonistes: Albert Rivera, Pablo Casado i Pablo Iglesias.
Un debat inaugurat per Felipe González
Felipe González va instaurar el 1983 un debat sobre l'orientació política general del govern espanyol, per fer balanç de la seva gestió, una fórmula amb diversos referents internacionals. El líder socialista en va fer deu durant els seus 13 anys de mandat.
José María Aznar hi va donar continuïtat durant les seves dues legislatures i se'n van fer sis, els mateixos que va protagonitzar el socialista José Luis Rodríguez Zapatero durant els set anys que va presidir el govern espanyol. El popular Mariano Rajoy en va protagonitzar tres, abans de perdre la moció de censura el 2018.