Noves mesures a Barcelona i fase 1 per a Baix Montseny, Garraf i Alt Penedès, la proposta de Salut
Salut vol que Barcelona, la seva àrea metropolitana, el Maresme, Vallès Occidental i part del Vallès Oriental passin la setmana que ve a una fase intermèdia, entre la 0 i la 1
La Conselleria de Salut proposa que Barcelona i gran part de la zona metropolitana entri dilluns en una fase intermèdia de desescalada, entre la 0 i la 1, si el govern espanyol ho accepta. Les botigues petites podran despatxar sense cita prèvia, però no obriran les terrasses de bars i restaurants ni es permetran les reunions de fins a 10 persones.
Salut preveu en canvi que, d'aquesta zona metropolitana, l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Montseny, passin a la fase 1, com Girona, Lleida i la Catalunya Central. El Baix Montseny inclou aquests municipis del Vallès Oriental: Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera, Campins, Montseny, Fogars de Montclús, Gualba, Vallgorguina, Llinars del Vallès, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Pere de Vilamajor i Vilalba Sasserra.
La decisió que la capital catalana no avanci encara cap a la fase 1 l'han pres conjuntament el govern de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. Ho han anunciat en una roda de premsa telemàtica la consellera de Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, la consellera de Salut, Alba Vergés, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
El Garraf, el Baix Montseny i l'Alt Penedès són àrees de gestió assistencial que formen part de les regions sanitàries de la zona metropolitana sud, en el cas del Garraf i l'Alt Penedès, i nord, en el cas de Baix Montseny.
Aquesta proposta també inclou Cunit, que és un municipi del Baix Penedès que pertany a la regió sanitària metropolitana sud, i que ara pot passar de fase perquè forma part de l'àrea gerencial del Garraf.
Barcelona i les comarques veïnes hauran d'esperar
Salut proposa que Barcelona i la seva àrea metropolitana, el Maresme, Vallès Occidental i part del Vallès Oriental estiguin la setmana que ve en aquesta fase intermèdia, entre la 0 i la 1, és a dir una fase 0,5. Segons la consellera Alba Vergés, aquesta zona "es troba en un risc moderat de rebrot."
Aquesta fase intermèdia implica mesures com poder anar als comerços de menys de 400 metres quadrats sense cita prèvia. S'obriran museus i els esportistes professionals ja es podran entrenar. Aixi ho ha explicat la consellera:
"Creiem que el sector comercial ha treballat i ha fet les coses bé limitant els aforaments. Creiem que podem passar de la cita previa a l'obertura de comerços sense cita prèvia. Les biblioteques i les llibreries podran estar obertes sempre amb precaució. També ho podran fer museus amb un terç de l'aforament. I les instal·lacions esportives professionals podran obrir, com per exemple el CAR de Sant Cugat"
L'Alcaldessa ha destacat que hi ha hagut entesa perquè Barcelona no doni encara un pas endavant:
"Creiem que és positiu que fruit d'aquesta feina conjunta puguem parlar que, una setmana després de valorar que no podíem passar a fase 1, ara fem ja un pas endavant. Passem a una fase 0 ampliada o avançada perquè les dades són positives. Al mateix temps som prudents i estem d'acord en no passar completament a la fase 1"
A Barcelona i a les comarques més pròximes no s'obriran encara les terrasses i no hi podrà haver reunions de més de 10 persones. Tampoc es podran fer desplaçaments fora del municipi sense causa justificada.
Entre altres mesures que es volen aplicar hi ha la de permetre el culte religiós i que en els funerals hi pugui haver un màxim de 10 persones.
Això és el que han concretat el govern i l'Ajuntament de Barcelona l'endemà que la Generalitat ja proposés que Lleida, Girona i la Catalunya Central entrin a la fase 1 del desconfinament a partir de dilluns.
Tendència a la baixa
Les dades sobre la incidència de casos i la taxa de transmissibilitat a Barcelona i a les regions sanitàries metropolitana nord i sud van a la baixa, però tal com ja va explicar aquest dimecres la consellera la Generalitat vol ser prudent i la decisió s'ha pres tenint en compte també "el risc de mobilitat, capacitat de testatge, seguiment i assistencial."
A les tres regions sanitàries de Barcelona hi viu el 66% de la població de Catalunya. La capacitat assistencial és molt alta, però a la vegada la densitat demogràfica -amb la mobilitat que genera- podria suposar un problema. Això passa principalment a Barcelona i a la seva conurbació metropolitana, però les regions sanitàries van més enllà d'aquesta àrea concreta.
Ara, la decisió final la prendrà el govern espanyol a finals de setmana.
De la fase 0 a la 1
Quina és la diferència entre la fase 0 i la 1? La fase 1 permet, per exemple, reunions de fins a deu persones als domicilis, sempre que puguin mantenir els 2 metres de distància.
Des del punt de vista de la mobilitat, la fase 1 permet circular només dins de la província o regió sanitària, tret que, per motius laborals, d'assistència a persones dependents o per causes de força major es pugui justificar un canvi de zona. També s'especifica que dins de la mateixa província o regió sanitària es podrà anar al municipi del costat per fer-hi activitats socioeconòmiques.
Bars i restaurants poden ocupar el 50% de les terrasses. Cal que hi hagi 2 metres entre taula i taula, i també un màxim de 10 persones per taula, entre les quals també hi haurà d'haver la "distància mínima de seguretat interpersonal". Pel que fa als hotels, no tenen límit d'ocupació, però no poden oferir serveis com piscines o gimnasos.
Els comerços de menys de 400 metres quadrats poden obrir sense reserva de cita prèvia. En queden exclosos encara els negocis que es trobin dins de parcs o centres comercials sense accés directe i independent des de l'exterior. També poden obrir els concessionaris d'automoció, les estacions d'inspecció de vehicles (ITV), els centres de jardineria i vivers de plantes "sigui com sigui la seva superfície útil", mitjançant la utilització de cita prèvia.
En totes les activitats es redueix l'aforament a un 30% del que era habitual abans de l'estat d'alarma i s'ha de garantir una distància mínima de dos metres entre clients.
Pel que fa als enterraments, es limiten a un màxim de 15 persones, sense comptar el sacerdot, i als tanatoris fins a les 15 persones a l'aire lliure i 10 en espais tancats.
La decisió dels mercats ambulants a l'aire lliure es deixa en mans dels ajuntaments, que seran els que delimitaran les distàncies entre parades "per garantir la seguretat entre treballadors, clients i vianants". Es limita a un terç l'aforament màxim d'aquests mercats.
Els llocs on la Generalitat proposa al govern espanyol passar a la fase 1 a partir de dilluns són Girona, Lleida i la Catalunya Central. Se sumarien a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran, que hi han passat aquesta setmana.
El canvi de fase a Euskadi i al País Valencià
Al País Valencià també s'aplica un procés gradual a l'hora de passar de fase. La Generalitat Valenciana demana al Ministeri de Sanitat que els 14 departaments de Salut que encara estan en la fase 0 de la desescalada passin a l'etapa següent amb algunes restriccions a l'àrea de la Ribera, en poblacions com Alzira, Sueca, Cullera o Algemesí.
També es demana que s'ajornin els actes i espectacles culturals a l'aire lliure de menys de 200 persones en tot el territori valencià. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, vol que a la Ribera no es permetin encara reunions socials de fins a 10 persones permeses en la fase 1.
Pel que fa al País Basc, la fase 1 ha entrat en vigor aquesta setmana, però amb restriccions, igual que es vol fer a la regió sanitària de Barcelona i les zones metropolitanes. La mobilitat a Euskadi és molt reduïda i les reunions, tant a casa com al carrer, estan prohibides.
Traspassar els límits del municipi està prohibit sempre que no es faci per raons laborals, per anar a comprar, per anar al metge o visitar un familiar que sigui "una persona gran, amb grau de dependència, amb discapacitat o en situació de necessitat". I es poden superar els límits de la localitat, però només fins a les poblacions veïnes, per fer esport, ciclisme o muntanyisme. Passejar queda, de moment, fora. Les trobades a les places i parcs queden descartades i només s'admeten a les terrasses dels bars.- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut