El Congrés dels Diputats s'ha blindat per la celebració del debat d'investidura, previsiblement aquesta setmana (Europa Press/Eduardo Parra)

Pendents de la llei d'amnistia: el PSOE espera el vistiplau dels grups per registrar-la

El cap de setmana s'han distribuït còpies de la proposició de llei a tots els grups que donaran suport a la investidura de Sánchez excepte a Coalició Canària, que hi està en contra
Redacció Actualitzat
TEMA:
Amnistia

La proposició de llei d'amnistia es registrarà les pròximes hores al Congrés dels Diputats, un cop Pedro Sánchez s'ha assegurat la majoria absoluta per ser investit després de tancar els acords amb les set forces que, a més del PSOE, hi votaran a favor.

El cap de setmana s'han distribuït còpies del text a tots aquests partits, excepte Coalició Canària, que hi està en contra. L'han revisat amb lupa i la idea és que la registrin firmada per tots abans del debat d'investidura, que serà dimecres i dijous d'aquesta setmana.

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, no ha volgut posar-hi data, però ha donat per fet que passarà aquesta setmana. "Quan tinguem el vistiplau de les formacions polítiques, es presentarà", ha respost quan Ricard Ustrell li ha preguntat al "Matí de Catalunya Ràdio", aquest dilluns a primera hora. Per ara, ha dit, "progressa adequadament".

El negociador de Sumar, Jaume Asens, tampoc s'ha aventurat a posar hora i, en una entrevista a RTVE, s'ha limitat a dir que la llei es registrarà "aviat".

Un cop registrada, se sabrà què diu exactament el text. Això serà important perquè, amb tota probabilitat, la llei acabarà al Tribunal Constitucional, que en tindrà l'última paraula.

Un dels punts a fixar-se és el preàmbul, on s'explica perquè s'ha fet. I aquesta motivació serà clau, perquè l'amnistia és una mesura excepcional que pot xocar contra principis protegits per la Constitució. Declaracions del tipus "en defensa de l'interès d'Espanya", que han repetit polítics com el mateix Sánchez els últims dies, donen pistes de per on sembla que anirà aquest redactat.

També es mirarà amb lupa l'articulat de la llei, per veure quins casos hi entren. La idea és que inclogui una sèrie de fets perquè quedin sense responsabilitat penal totes les causes judicials que pengen de la consulta del 9N del 2014 i del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Hi ha causes més clares i d'altres més interpretables.
 

El periple fins a l'aprovació

Un cop registrada, la llei haurà de ser admesa a tràmit per la mesa del Congrés, previsiblement aquesta setmana. 

Com que es tracta d'una proposició de llei, i no pas d'un projecte de llei presentat pel govern, primer ha de passar pel tràmit de la presa en consideració, és a dir, es votarà a la cambra baixa si es tramita o no. 

Superat aquest punt, el text passaria a les comissions, que la podrien modificar. Llavors, se sotmetria a una primera votació al Congrés. 

Un cop aprovada, passaria al Senat. En aquesta cambra, el PP té 143 senadors, molt per sobre de la majoria absoluta, que és de 133. I amb aquesta força podria imposar-hi un veto. Per fer-ho, en principi, tindria 20 dies si el text que els arribés del Congrés es considerés urgent; dos mesos si no ho fos.

Ara bé, els populars han fet un moviment per evitar que la llei d'amnistia es tramiti pel procediment d'urgència. Ha engegat un reforma del reglament del Senat per donar potestat a la mesa de la cambra alta per decidir si admet o no tramitar una proposició de llei amb aquest procediment.

En tot cas, això només endarreriria la tramitació de la llei, que tornaria al Congrés, que podria aixecar el veto i aprovar definitivament el text original, per majoria absoluta. Uns números que sortirien si se sumen el PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB i el BNG. Són 178 vots, un menys dels que espera rebre Sánchez en la investidura, perquè Coalició Canària, que també li dona un vot, està en contra de l'amnistia.

Un text que desperta recels

Abans de saber-ne el detall, el contingut de la llei d'amnistia ja ha aixecat nombrosos recels polítics, judicials i empresarials.

El rebuig del PP s'ha visualitzat en les protestes convocades aquest diumenge arreu de l'Estat. En especial, la de Madrid, que ha reunit milers de persones --80.000, segons la delegació del govern--, en una manifestació secundada per Vox. En aquest escenari, Alberto Núñez Feijóo, va dir que no afluixaran en la protesta.

A més, comptant la d'aquest diumenge, hi ha hagut una desena de nits consecutives amb concentracions a la seu del PSOE a Madrid, al carrer Ferraz. A diferència dels dies anteriors, la jornada s'ha tancat sense incidents ni detinguts poc abans de la mitjanit.

Amb tot, el Congrés dels Diputats s'ha blindat davant la celebració imminent del debat d'investidura de Sánchez, amb un fort dispositiu policial. L'última nit, un centenar de persones han volgut fer-hi una acampada, convocats per una plataforma anomenada Junta Democràtica.

Els últims dies també s'han fet públics posicionaments en contra com el del Consell General del Poder Judicial o el de les associacions de jutges.

A més, la setmana passada, el comissari de Justícia europeu va demanar a Espanya "informació detallada" de l'amnistia, i el ministre Félix Bolaños li va indicar que li farien arribar tan bon punt es registrés.

ARXIVAT A:
PSOE Amnistia Investidura Pedro Sánchez Junts ERC
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut