L'àrea de Barcelona i Lleida entraran en la fase 2 dilluns que ve
- TEMA:
- Desescalada
L'àrea de Barcelona i la regió sanitària de Lleida entraran dilluns que ve a la fase 2, i el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran, a la fase 3. El govern espanyol ha acceptat la proposta de la Generalitat per a la desescalada.
La va presentar dilluns i la va ratificar aquest dijous, durant el contacte amb les autoritats sanitàries espanyoles. El govern ha mantingut la proposta de pas a la fase 2 de Lleida.
A primers de setmana, ho va condicionar a l'evolució del brot de casos positius que s'havia detectat en aquesta regió sanitària, que ara considera controlats. I és que hi ha hagut una baixada en la incidència de casos: si entre el 21 i el 27 de maig va ser de 38,4 casos per cada 100.000 habitants, en els darrers set dies, entre el 28 de maig i el 3 de juny, ha estat de 25,4 per cada 100.000 habitants.
Mentrestant, les regions sanitàries de Girona, la Catalunya Central i les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf es mantindran en la fase 2 que van estrenar fa una setmana. Tenint en compte que cal que passin quinze dies per a cada canvi de fase, aquestes regions podrien entrar en la fase 3 a partir del 8 de juny, si l'evolució és bona.
Tot Catalunya, almenys en la fase 2
Sigui com sigui, des de dilluns, ja no hi haurà cap regió de Catalunya en fase 1. L'obertura d'escoles és una de les mesures de què podran gaudir les regions sanitàries de Lleida i de Barcelona, l'àmbit metropolità nord i l'àmbit metropolità sud, després que des d'aquest dilluns ja s'hagi permès la mobilitat a tota l'Àrea Metropolitana, dins dels límits sanitaris.
En la fase 2, l'única franja horària que es manté és la reservada als majors de 70 anys i les persones vulnerables. I és l'etapa en què tornen a obrir les escoles i altres centres educatius.
A més, es permet accedir a dins dels restaurants fins a ocupar un 40% de l'espai. També poden obrir cinemes i teatres, amb una tercera part de l'aforament.
Es poden celebrar casaments amb fins a 100 persones a l'aire lliure o 50 en espais tancats, i enterraments amb un màxim de 15 assistents en espais tancats i 25 en oberts.
Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Pirineu-Aran encaren l'última fase
Per la seva banda, les regions pioneres de la desescalada -el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran- entraran a la fase 3 a partir de dilluns que ve. Això vol dir que encaren el tram final.
En la fase 3, el principal canvi és que desapareixen les franges horàries per a tothom, encara que es demana extremar la higiene i les mesures de seguretat amb els col·lectius vulnerables, que són les persones de més de 70 anys o bé amb patologies prèvies.
A més, tots els locals comercials poden obrir amb un aforament limitat al 50%. En el cas dels bars i restaurants, les terrasses a l'aire lliure poden estar al 75% de la capacitat màxima i es permet el consum a la barra, però garantint la distància de seguretat.
I després de la fase 3, la "nova normalitat"
Aquesta tercera fase és l'última abans del que el govern de Pedro Sánchez ha batejat com "la nova normalitat", els detalls de la qual se sabran aquest dimarts, quan el Consell de Ministres aprovarà un decret llei que recollirà totes les mesures.
Però ja s'ha avançat que les principals mesures de prevenció, com les mascaretes i la distància física als espais públics, continuaran sent obligatòries fins que hi hagi una vacuna o un tractament efectiu contra la Covid-19.
La mobilitat entre regions o províncies, a mans dels governs autonòmics en la fase 3
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que, aquest diumenge, aquest decret llei es presentarà als presidents autonòmics per tal que hi facin aportacions.
Per la seva banda, la ministra portaveu, María José Montero, ha recordat que en la fase 3 són les comunitats autònomes les que prendran les decisions sobre la desescalada "amb l'ajuda del Ministeri de Sanitat". I seran també les que "sol·licitaran l'entrada a la nova normalitat" en funció de l'evolució de la pandèmia al seu territori. Així doncs, no caldrà que la fase 3 duri quinze dies.
El ministre Illa ho ha expressat així:
"A partir de la fase 3 és potestat de les comunitats autònomes prendre decisions, assumint la responsabilitat, flexibilitzant mesures i decretant la nova normalitat quan ho creguin convenient".
Ha afegit que en el cas de les autonomies en fase 3 abans del 21 de juny, que és la data quan acaba l'última pròrroga de l'estat d'alarma, podran donar per finalitzat aquest estat d'alarma al seu territori.
Illa també ha aclarit, a preguntes dels periodistes, que, en la fase 3, les comunitats autònomes podran decidir -comunicant-ho prèviament al govern espanyol- la mobilitat entre províncies o les unitats territorials de cada territori, que en el cas de Catalunya són les regions sanitàries.
Això suposa que estarà en mans de la Generalitat permetre la mobilitat entre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que estaran totes dues en fase 3 i són limítrofs. Es dona el cas que justament aquestes dues regions havien demanat ser considerades una de sola, com ha passat amb Barcelona i les dues regions metropolitanes, per poder moure's d'una a l'altra.
Pel que fa a la mobilitat entre diferents comunitats autònomes, Illa ha assegurat que hi podrà ser només quan hagin assolit la nova normalitat i siguin limítrofs.
Bona part d'Espanya estarà ja dilluns que ve en aquesta última fase de la desescalada. El ministre Illa ha destacat "l'esforç de la ciutadania" i el bon funcionament de "la cogovernança". Però ha recordat:
"No estem en un punt final, sinó en un punt i seguit".
- ARXIVAT A:
- Desescalada Coronavirus