Pensions, paternitat o compreses: què queda afectat sense pressupostos i què no
El rebuig del projecte de llei dels Pressuposts de l'Estat al Congrés dels Diputats deixa en l'aire moltes de les mesures econòmiques previstes pel govern de Sánchez. Unes altres s'aplicaran perquè han estat aprovades per decret llei i després convalidades.
Els jubilats, per exemple, que han vist com la seva pensió s'incrementava un 1,6% al gener -un 3% les més baixes- no han de patir.
El mateix passa amb el salari mínim, que al gener pujava fins als 900 euros, o amb el sou dels funcionaris, que mantindrà l'increment del 2,25% per aquest any.
Tampoc no es toca el subsidi extraordinari que cobren els aturats de llarga durada, que va ser prorrogat de manera indefinida al gener.
Ingressos que no arribaran
Si el govern ha aconseguit per la via del decret llei tirar endavant bona part de la seva agenda, també veu ara com la via per finançar aquesta major despesa es tanca.
Amb els pressupostos s'havien d'aprovar nous impostos i apujar-ne uns altres ja existents. Però ara aquests ingressos no arribaran.
Amb aquest panorama serà més difícil aconseguir l'objectiu de dèficit públic.
I amb quins ingressos ja no comptarà el govern?
Amb els de la pujada l'IRPF, d'entre 2 i 4 punts per a les rendes més altes, ni amb l'increment del tipus mínim de l'impost de societats.
El govern volia que fos del 15% per a les grans empreses.
Per contra, les pimes, que havien d'obtenir una rebaixa de dos punts, continuaran tributant al 25%.
Tampoc veurà la llum l'impost al dièsel, que s'havia d'equiparar al que grava la gasolina.
Mesures que no es posaran en marxa
Els canvis de fiscalitat recollits als pressupostos també havien de suposar la reducció del 10 al 4% de l'IVA dels llibres electrònics i dels productes d'higiene femenina, una mesura de la que va fer bandera la ministra i que finalment no tirarà endavant.
Les ajudes als aturats majors de 55 anys no s'estendran als majors de 52, i com tampoc l'extensió de la baixa de paternitat de 5 a 8 setmanes.
Sense aquests pressupostos no tirarà endavant la universalització de l'escola de 0 a 3 anys.
No tirarà endavant la recuperació del conveni especial de persones cuidadores no professionals i l'abonament per part de l'Estat de les seves cotitzacions a la Seguretat Social.
Tampoc no s'incrementarà la prestació per fill a càrrec de 291 a 341 euros per a famílies en situació de pobresa i a 588 a famílies en situació de pobresa severa.
Ni s'inclourà una dotació específica per atendre menors estrangers no acompanyats, els coneguts com "mena".
La bonificació de l'impost de societats per a empreses que incorporin dones en els seus consells d'administració fins a aconseguir l'equiparació tampoc no s'aplicarà.
Als serveis veterinaris, no se'ls abaixarà l'IVA al 10%, com estava previst.
En l'aire queden, però, la coneguda "taxa Google", de determinats serveis digitals, i la "taxa Tobin", que ha de gravar les transaccions financeres. Com que suposen la creació d'un nou impost, ja va iniciar-se la seva tramitació parlamentaria i de moment superen el revés dels pressupostos, tot i que podrien acabar caient si troben la mateixa oposició que els comptes generals.
Tant Foment del Treball com la Cambra de Barcelona ja han expressat la seva preocupació. Catalunya, recorden, deixarà de percebre més de 2.000 milions, cosa que afectarà sobretot les infraestructures, que amb els nous pressupostos havien de pujar un 52%.