Per a què serveix el BEI que presidirà Nadia Calviño?
El Banc Europeu d'Inversions és un dels pilars financers de la Unió Europea i els principals accionistes són Alemanya, França, Itàlia i Espanya
El Banc Europeu d'Inversions (BEI), que Nadia Calviño presidirà a partir del gener, és el braç financer d'Europa i els seus accionistes són els 27 estats membres. Ho són en funció del pes de les seves economies i les aportacions que fan de diners. Per això, els màxims accionistes són Alemanya, França i Itàlia, i després ja ve Espanya, tot i que el seu pes és inferior.
És el banc on van a demanar diners els diferents governs i també les empreses per finançar grans inversions i a llarg termini. Segons les regles del joc marcades en la seva fundació l'any 1958, les inversions han de seguir els objectius europeus.
Durant anys, ha finançat projectes per desenvolupar regions europees, modernitzar sectors o ajudar empreses estratègiques.
Per exemple, fa tot just una setmana, la Generalitat va firmar un crèdit amb aquest banc de 180 milions d'euros per cofinançar projectes FEDER, entre altres coses, destinats a projectes de gestió de l'aigua o l'eficiència energètica.
Finançar la transició verda i la digitalització
Però ara el BEI agafa un paper més important pels grans reptes que té Europa al davant.
La transició verda comportarà grans projectes i grans inversions per poder-la fer. El finançament serà bàsic per poder desenvolupar totes les alternatives verdes i s'espera que el BEI tingui un paper important. Ara ja fa dos anys que, seguint els criteris europeus, ja no finança projectes amb combustibles fòssils.
Però encara hi ha un altre gran repte europeu per als pròxims anys. Governs i empreses s'hauran d'adaptar als canvis tecnològics i digitalitzar serveis i productes. I aquí les inversions també hauran de ser multimilionàries i els recursos que pugui aportar aquest braç financer europeu pot ajudar a fer-les realitat.
Reconstruir Ucraïna
Però el paper del BEI no s'acaba a Europa. També es pot utilitzar per finançar projectes a altres països no comunitaris, sempre que estiguin entre les prioritats polítiques, econòmiques i socials europees. Per això es preveu que serà una de les eines fonamentals a l'hora d'ajudar a reconstruir Ucraïna.
El 2022 Espanya va demanar 10.000 milions d'euros, un de cada set de tots els que va acabar deixant el Banc Europeu d'Inversions l'any passat. Només Itàlia supera aquesta quantitat.
Durant la pandèmia, aquest organisme va ajudar a finançar la investigació que feia l'empresa Hipra per desenvolupar la seva vacuna.
- ARXIVAT A:
- Unió Europea