Un bar tancat a l'Eix Comercial de Lleida (ACN/Laura Cortés)

Per ordre d'arribada i amb col·lapse digital: molts negocis es queden fora dels ajuts

Encara sense data, per accedir a la segona línia d'ajudes s'haurà de passar per un sistema que ha aixecat moltes crítiques

L'evidència de l'arribada d'una segona onada de la pandèmia va portar el govern espanyol aquest setembre a pactar amb sindicats i patronals prorrogar fins al 31 de gener les diferents ajudes que ofereix des del passat març.

L'esquema d'ajudes és pràcticament el mateix; ERTO, ajudes del 70% de la base reguladora als autònoms impactats per les restriccions sanitàries, a més d'avals públics per crèdits.

En paral·lel, les diferents comunitats autònomes han posat en marxa prestacions per ajudar els sectors més tocats per les diferents mesures i restriccions adoptades en les últimes setmanes.

En el cas de la Generalitat, la primera línia d'ajudes va ser de 40 milions d'euros. Oferia 1.500 euros, en un únic pagament, a bars, restaurants i centres d'estètica. La partida ja s'ha esgotat, però fins ara ningú l'ha cobrat.

 

Segona convocatòria

Encara pendent d'obrir-se hi ha una segona convocatòria, per valor de 50 milions d'euros en total. L'ajuda torna a ser de 1.500 euros, i va dirigida al mateix col·lectiu, tot i que s'hi afegeixen els comerços dels centres comercials que han hagut de tancar per les últimes restriccions.

També incorpora els parcs infantils privats, amb una ajuda única de 6.000 euros, i els establiments dedicats a l'oci nocturn. En aquest cas, rebran entre 6.000 i 9.000 euros, en funció del nombre de treballadors que ocupin.

Ara bé, per accedir a qualsevol d'aquestes ajudes s'ha de passar per aquest sistema que tantes crítiques genera.

 

Cursa contra rellotge

La demanda és tan alta que sol·licitar les ajudes s'ha convertit en una cursa contra rellotge; perquè s'adjudiquen per ordre d'arribada --sempre que es compleixin els requisits-- i fins a esgotar el pressupost.

Aquest col·lapse digital ha deixat fora del primer paquet d'ajudes restauradors com en Vicente. Té dos locals al Born, a Barcelona:

"Ens hem trobat que la primera tongada ja estava tancada, i que ara surt la segona i tots el que han tingut accés a la primera poden optar-hi, sense tenir en compte que hi ha llocs que s'han quedat sense ajuda."

 

En canvi, l'Àlex és un dels 30.000 propietaris que ha pogut demanar la primera subvenció de 1.500 euros. Ara està molt pendent de quan surt la segona i sobretot de saber de quan es començaran a cobrar. La Generalitat diu que està agilitzant els tràmits, però no posa data.

"Estem ara amb l'aigua al coll i és ara quan hem de cobrar. Són ajudes insuficients, a Europa en donen més que aquí."

 

Locals d'oci, pendents de l'ajuda

Però, a diferència de Catalunya, en països com França o Alemanya, les ajudes formen part d'un pla estatal i l'import que rep cada negoci es determina segons el descens de facturació.

També estan pendents del segon paquet d'ajudes els locals d'oci nocturn; podran rebre fins a 6.000 euros els que tenen menys de 10 treballadors, i 9.000 els que superen aquest topall. Com és el cas de la sala de concerts Razzmatazz. Tancada des del 14 de març, ha deixat d'ingressar 8 milions d'euros, segons explica Lluís Torrents, gerent de la sala i president de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya:

"L'impacte que tenen 9.000 euros és ínfim; evidentment, benvinguts són, però l'única solució possible seria que ens ajudin a hibernar les despeses que tenim."

 

Hibernar, per exemple, el pagament de tot el lloguer amb l'aval de la Generalitat. En el seu cas, ja en paguen la meitat, però encara són 20.000 euros al mes.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut