La diputada de la CUP Anna Gabriel en el moment de votar els candidats proposats al TC (EFE)
La diputada de la CUP Anna Gabriel en el moment de votar els candidats proposats al TC (EFE)
Barcelona

Per primera vegada, el Parlament no proposa cap candidat al TC

Junts pel Sí i la CUP no han proposat candidats i han impedit que prosperessin els dos noms proposats pel PSC

Actualitzat

Per primera vegada el Parlament català no proposarà cap candidat a omplir les vacants de magistrats al Tribunal Constitucional. La majoria independentista de Junts pel Sí i la CUP ha bloquejat l'elecció en no proposar candidats i impedir l'única proposta de candidats, presentada pel PSC.

Els socialistes catalans havien presentat els noms de Xavier Arbós i Félix Vicente Azón Vilas. En canvi, Ciutadans, Catalunya Sí que es Pot i el PP van descartar proposar cap candidat davant el bloqueig anunciat per JxSí i la CUP. A la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament, els noms proposats només han aconseguit els vots dels socialistes catalans i de CSQEP, mentre que C's i PP s'han abstingut i JxSí i la CUP hi han votat en contra.

El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, ha criticat que "el Parlament hagi desaprofitat, bàsicament per la voluntat de JxSí i CUP, l'ocasió de proposar dues persones que no només eren idònies, sinó que podrien haver aportat una sensibilitat al TC molt necessària en el moment actual".

Des del 2008, els parlaments autonòmics poden designar els seus respectius candidats per al TC. Una de les actuals magistrades, la catalana Encarna Roca, va ser proposada per la cambra catalana l'any 2008, amb els vots dels partits que formaven el govern tripartit (PSC, ERC i ICV) i Convergència i Unió.

La Mesa del Parlament va informar fa un mes els grups parlamentaris que el Senat havia demanat a la cambra catalana que proposés dos noms per suplir dues vacants a l'alt tribunal. La petició s'emmarca en el procés de designació que fa la cambra alta de quatre places de magistrats que ara queden vacants, de manera que demana als parlaments autonòmics que enviïn dues propostes de candidatura per cobrir aquests llocs.

Anar al contingut