Per què abús sexual i no violació? La violència, clau en la sentència de La Manada

Actualitzat
TEMA:
La Manada

Els col·lectius feministes esperaven que la sentència de La Manada reconegués agressió sexual en els fets del 2016 als Sanfermines. No ha estat així, i el tribunal ho ha rebaixat a abús sexual, un delicte amb penes inferiors.

Segons el Codi Penal, la diferència bàsica és que un abús sexual, tot i que sigui amb penetració, es fa sense que hi hagi violència ni intimidació. En canvi, l'agressió sexual, considerada violació, sí que comporta violència o intimidació.

Per tant, el tribunal ha considerat que tancar en un portal una noia de 18 anys i que l'envoltin de cinc nois deu anys més grans i que la penetrin en grup no és ni violència ni intimidació.

Les penes són també diferents pel que fa als anys de presó. La pena per abús ha estat inferior als deu anys màxims.

A part, l'agressió sexual té penes de fins a 15 anys si es cometen en grup o quan el tracte a la víctima és degradant o vexatori.

Per què el tribunal no ha considerat que hi va haver una agressió sexual a la víctima?

L'apreciació o no de violència o intimidació és la resposta que donen els experts.

Jordi Nieva, catedràtic de Dret Processal UB:

"Són 4 o 5 nois rodejant-la, però no són 4 o 5 nois agafant-la de les mans, a la força, dels peus, obrint-la de qualsevol de les maneres, torturant-la, donant-li bufetades. Tot això és el que implica violència. Si qualifiquem això de violència, com qualificariem això que estic explicant ara?"

Laia Serra, advocada i membre de Dones Juristes:

"Està rodejada de diversos nois amb una superioritat física. Està tancada en un lloc i la neutralització de la capacitat de resposta és òbvia. Per tant, és una situació intimidant, coactiva, de violència moral indiscutible. Per això, considerem que és una agressió i no un abús."

Des dels col·lectius feministes esperaven que aquesta sentència fos un punt d'inflexió perquè el sistema judicial reconegués l'òptica femenina, cosa que consideren que no ha passat.

Montse Benito, del col·lectiu Novembre Feminista:

"Hi havia moltes expectatives que aquesta sentència fos dissuassòria pel fet de la impunitat dels agressors en festes i en la vida quotidiana. Malauradament, la justícia patriarcal ha legitimat de nou la violència cap a les dones."

El comportament grupal és clau en l'actuació de l'anomenada "Manada". Per als sociòlegs, en grup la responsabilitat individual es veu diluïda.

Júlia Mas, sociòloga:

"En ser en un grup, l'altra persona la veus menys com a subjecte i acaba esdevenint un objecte, perquè a tu el que t'uneix és aquesta relació, aquest vincle amb els altres que són com tu."

Valoracions d'una sentència polèmica que tot just acaba de començar. El Suprem s'hi haurà de pronunciar.

De moment, nombroses manifestacions al carrer han mostrat aquest dijous la seva disconformitat.

 

ARXIVAT A:
La Manada Violència masclista Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut