Per la majoria de gats, aquest és un plat irresistible (iStock)

Per què als gats els agrada tant la tonyina? La clau és l'umami, un dels 5 gustos bàsics

Un estudi científic sobre les papil·les gustatives dels gats pot ajudar les empreses d'aliments per a mascotes a desenvolupar dietes més saludables i medicaments més agradables per a aquests animals

Per què als gats els agrada tant la tonyina? Els científics haurien trobat la resposta. La clau seria en les seves papil·les gustatives i en l'umami, la paraula japonesa que equival a "saborós" i designa un dels cinc gustos bàsics. L'umami es troba en diverses carns i és el sabor principal que busquen aquests felins.

Una de les autores d'un estudi científic publicat aquest mes a la revista Chemical Senses, Yasuka Toda, ho resumeix així:

"L'umami és tan important per als gats com el dolç per als humans."

L'atracció per l'umami no seria cap sorpresa en un carnívor obligat com el gat, però la descoberta resol per primera vegada quina és la seva maquinària mol·lecular completa.

I l'explicació biològica del seu particular plaer per la tonyina conclou, ara, que els receptors de gust dels gats tenen els mateixos gens que els dels humans i altres animals, el Tas1r1 i el Tas1r3, i que aquests receptors són capaços de detectar el gust umami, i diferenciar-lo dels altres gustos bàsics: dolç, àcid, salat i amarg.

L'estudi, a més, ha comprovat que els gats també tenen una especial predilecció per la histidina i el monofosfat d'inosina, compostos que es troben en nivells especialment elevats a la tonyina.

La tonyina conté nivells elevats d'histidina i monofosfat d'inosina (iStock)


Efectes en la dieta i els medicaments

Una primera derivada d'aquesta troballa és que pot ajudar les empreses d'aliments per a mascotes a desenvolupar dietes més saludables, així com medicaments més agradables per als gats.

Yasuka Toda, biòloga molecular de la universitat japonesa de Meiji, destaca els aspectes de caràcter pràctic que poden aportar les seves conclusions:

"Aquest és un estudi important, que ens ajudarà a entendre millor les preferències de les nostres mascotes familiars".

Els aliments amb gust umami són els que agraden més als gats (Reuters/Liliana Salgado)


L'evolució cap al peix

Fins ara era un misteri l'atracció dels gats per la tonyina, tenint en compte que aquest animal va evolucionar als deserts del Pròxim Orient fa uns 10.000 anys, on era improbable que cap espècie de peix formés part de la seva dieta.

Però l'evolució de les preferències dels gats per la tonyina es pot haver desenvolupat al llarg del temps. Ja l'any 1500 aC, en l'art de l'antic Egipte els gats s'hi presenten menjant peix. També a l'edat mitjana, aquests felins, en alguns ports del Pròxim Orient, consumien grans quantitats de peix, incloent-hi la tonyina, probablement perquè en trobaven amb facilitat en les restes que deixaven els pescadors.

En ambdós casos, els gats que van desenvolupar el gust pel peix poden haver tingut avantatge sobre els individus de la mateixa espècie que no ho van fer.

 

ARXIVAT A:
Recerca científica
Anar al contingut