Per què Apple Intelligence, la IA inclosa a l'iPhone 16, no arribarà a Europa, de moment
- TEMA:
- Apple
Arriba la intel·ligència artificial als telèfons d'Apple, però no arriba de seguida ni a tot arreu: a Europa encara no té plans per aterrar-hi, de moment, perquè l'empresa tem la regulació europea.
Entre els anuncis que l'empresa amb seu a Cupertino, Califòrnia, ha fet aquest dilluns --auriculars, rellotges i iPhone 16 a banda--, l'empresa ha confirmat el llançament d'Apple Intelligence.
Apple Intelligence és el nom que han posat al conjunt de models d'IA generativa que el fabricant inclourà en alguns dels seus dispositius a partir del mes que ve.
"Apple Intelligence situa potents models generatius al nucli del teu iPhone, per fer-lo més útil", assegurava Tim Cook, president executiu d'Apple, durant la presentació de dilluns, 9 de setembre.
Models de visió artificial que identificaran allò que li mostris a càmera, models de generació d'imatges que permetran generar emojis personalitzats (genmojis) i generar i editar imatges, models de llenguatge dins les anomenades "writing tools" que t'ajudaran a escriure, retocar i resumir textos o trobar fotos i correus tan sols descrivint-los...
Apple Intelligence també farà més fluida --assegura la companyia-- la interacció amb l'assistent de veu Siri, que treballarà amb tota la informació personal (agenda, contactes, adreces, etc.) que guardis dins el dispositiu, sense compartir-la --promet-- amb els servidors d'Apple o de tercers... llevat que demanis l'assistència de models de tercers com ChatGPT.
"La pròxima generació d'iPhone ha estat dissenyada per a Apple Intelligence des de la seva concepció", ha explicat Cook, i ha afegit que "marca l'inici d'una era nova i excitant".
Només en anglès, i no a Europa
La IA d'Apple arriba tard, limitada i amb una difícil promesa sobre la privacitat (de la qual va donar alguns detalls més durant la presentació de dilluns), però de moment només arriba en anglès.
Apple va confirmar que les primeres funcionalitats d'Apple Intelligence arribaran aquest mes d'octubre, en dispositius configurats en anglès en la seva variant nord-americana, que siguin compatibles amb la versió beta d'iOS 18.1, iPadOS 18.1 i macOS Sequoia 15.1:
- iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Pro Max
- iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
- Models d'iPad i Mac amb xip M1 i posteriors
Això deixa fora del llançament beta inicial una gran part dels dispositius existents, moltes de les funcions que s'han avançat (Image Playground, genmojis, interaccions més profundes entre Siri i els continguts del telèfon...), i també, tots els idiomes que no siguin l'anglès dels Estats Units.
A partir de desembre, serà el torn de les varietats d'anglès per a Austràlia, el Canadà, Nova Zelanda, Sud-àfrica i el Regne Unit, i l'any que ve s'hi aniran sumant altres llengües, com ara xinès, francès, japonès i espanyol.
I a Europa? Aquesta és la resposta que trobem a la pàgina de suport d'Apple Intelligence:
"Per als residents de la Unió Europea: Apple Intelligence no funcionarà actualment si sou a la UE i si el vostre país/regió ID d'Apple també es troba a la UE. Si viatgeu fora de la UE, Apple Intelligence funcionarà quan l'idioma del vostre dispositiu i l'idioma de Siri estiguin configurats en un idioma compatible."
Ja ho sabíem des de la presentació de poc després de l'esdeveniment WWDC d'Apple del juny: en un comunicat enviat als mitjans, Apple confirmava que, a causa de les "incerteses provocades per la llei de mercats digitals (DMA)", no podrien implementar funcions com les millores en la compartició de pantalla i Apple Intelligence "per als usuaris europeus aquest any" 2024.
Europa va aprovar la Digital markets act (DMA) el juliol de 2022 amb l'objectiu de fer del mercat digital un lloc més just i obert a la competència tot regulant les regles de joc amb què hi participaven les plataformes més grans. Apple ja hi ha estat una de les primeres assenyalades.
Entre d'altres, la DMA obliga els grans "guardians d'accés" a internet (Google, Apple, Microsoft, Meta...) a compartir informació i eines amb empreses de tercers, prohibeix que les eines funcionin exclusivament en els seus propis dispositius o ecosistema. Això els obliga a ser efectivament interoperables i els impedeix posicionar els seus serveis per sobre dels de la competència.
Apple no ha especificat gaire sobre quines, exactament, són les "incerteses" que impedeixen estrenar enguany Apple Intelligence a Europa, però l'empresa apunta que necessita més claredat sobre quin nivell d'accés a les seves eines han de donar a empreses de tercers segons la llei europea.
Fan servir un argument habitual: diuen que pateixen per la seguretat dels seus usuaris, tot i que no mencionen el risc de negoci que suposa exposar el seu funcionament i els seus secrets a la competència.
Concretament, els preocupa que la DMA els obligui, diuen, "a comprometre la integritat dels nostres productes d'una manera que posa en risc la privadesa dels usuaris i la seguretat de les dades", tot i que asseguren que volen col·laborar amb la Comissió Europea "per intentar trobar-hi una solució".
- ARXIVAT A:
- Tecnologia Apple