Un sanitari desinfecta un company a l'Hospital de Bellvitge (EFE / Andreu Dalmau)
Un sanitari desinfecta un company a l'Hospital de Bellvitge (EFE / Andreu Dalmau)

Per què caldrà mantenir 15 dies, com a mínim, les noves mesures contra la Covid?

L'arribada del fred no ajuda que reculi el risc de rebrot, que està sobre els 400 punts, als 100 desitjables

Actualitzat

Les mesures aprovades aquest dimecres per frenar l'avenç de la Covid entren en vigor aquesta mitjanit, sempre que la justícia hi acabi donant el vistiplau. Unes restriccions que han provocat el malestar dels sectors afectats, però que no són cap excepció a Europa.

Un dels principals indicadors que segueixen les autoritats sanitàries per prendre les decisions és el risc de rebrot. Catalunya està a 378 punts de mitjana, quan s'hauria de situar per sota de 100, i la situació a Barcelona s'agreuja més, amb un risc que arriba fins als 439 punts.

 

L'índex de risc de brot a Catalunya els darrers 120 dies
L'índex de risc de brot a Catalunya els darrers 120 dies

 

 

 

Això comporta que la traçabilitat de contactes sigui impossible de fer perquè els contagis estan descontrolats. Ara mateix hi ha 13.000 nous casos setmanals, el doble que fa set dies.

 

Xifra de casos diaris de coronavirus diagnosticats
Xifra de casos diaris de coronavirus diagnosticats

 

Mesures per doblegar la corba

La corba no es doblegarà en els propers 15 dies. El que sí que intenten fer, segons la consellera de Salut, Alba Vergés, és una aturada d'aquest creixement de contagis, amb mesures "contundents".

En aquest sentit, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, considera que, si la pandèmia avança sense haver fet res, l'economia també patirà i se'n ressentirà molt, perquè les decisions que s'haurien de prendre d'aquí unes setmanes encara serien "més restrictives" i llargues en el temps.


Per què s'ha arribat a aquest punt?

Segons Argimon, el desconfinament es va fer "una mica de pressa" i el sistema de traçabilitat i rastreig no estava enfortit. La velocitat de creixement actual de la pandèmia no permet fer una escalada gradual.

 

Evolució de la taxa de contagi del coronavirus a Catalunya
Evolució de la taxa de contagi del coronavirus a Catalunya

 

Arriba el fred, i amb el fred el canvi d'hàbits i la vida a l'interior, cosa que podria ser detonant. "Ha començat a fer fred, probablement el virus té una capacitat de supervivència més gran i de transmetre's en temperatures fredes i condiciona que la gent estigui més en llocs tancats que oberts", assegura la cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de la Vall d'Hebron, Magda Campins.

El creixement és homogeni a gairebé tot el territori català, i, per tant, en aquest moment no caldrien tancaments perimetrals.

 

 

Diferències per franges d'edat. 

L'ambient social de les persones de 20 a 29 anys i l'ambient laboral entre els 30 i els 60 anys és on s'està trobant els casos i els contagis. L'investigador del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, Enric Álvarez, confirma la hipòtesi d'una major incidència en aquests grups d'edat tot i que s'ha de comprovar amb un estudi de contactes.

De fet, les darreres restriccions incideixen en aquests àmbits, en reduir els contactes, amb tancament de bars i restaurants o aturada de les competicions esportives.

L'objectiu és que les mesures siguin suficients per aturar la pujada de contagis i s'aconsegueixi no travessar el llindar d'incidència de 500 casos per 100.000 habitants.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut