Per què el bitcoin ha tocat màxims històrics amb la victòria de Trump i què pot passar ara

Fa uns anys el republicà deia que el bitcoin semblava una "estafa", però ara promet potenciar les criptomonedes de la mà d'Elon Musk
Actualitzat
TEMA:
Bitcoin

El bitcoin, la criptomoneda de referència basada en la tecnologia blockchain, s'ha revalorat més d'un 30% en pocs dies, des que la nit electoral del 5 de novembre va donar la victòria a Donald Trump. 

Tot i que posteriorment ha baixat lleugerament, aquest dimecres fins i tot ha assolit el màxim històric de 93.000 dòlars, acostant-se a la fita psicològica dels 100.000 que alguns analistes ja vaticinen per als pròxims dies

Els experts recorden que es tracta d'un mercat extremament volàtil: tant pot pujar com baixar, de la nit al dia. De fet, només cal donar un cop d'ull al gràfic de l'evolució dels últims anys per comprovar-ho: 

 

Trump, 2021: "El bitcoin sembla una estafa" 

Si una cosa tenen en comú Trump i el bitcoin és la volatilitat. En pocs anys, el republicà ha passat d'injuriar el bitcoin a abraçar el món cripto.

Anys enrere, Donald Trump havia criticat les criptomonedes fins al punt de dir en una entrevista a la Fox el 2021 que el bitcoin semblava "una estafa", una posició que també va quedar plasmada el 2019 a Twitter, ara X, en un tuit de l'aleshores president que encara es pot veure a la xarxa social d'Elon Musk.

Trump no només deia que les criptomonedes no eren diners i que el seu valor era altament volàtil, sinó que assegurava que podien conduir a comportaments il·legals, com ara el tràfic de drogues i altres activitats:


Trump, 2024: "Seré el president de les criptomonedes"

En un gir de guió molt propi del republicà, Trump ha mostrat amb fervor el seu suport a les criptomonedes durant la campanya electoral. Va començar a acceptar donacions en actius digitals com Bitcoin, Ether o Solana, i es va reunir amb les principals empreses del sector, un canvi d'estratègia que diversos experts coincideixen que respon a la voluntat de posar-se a la butxaca un votant molest amb l'executiu de Joe Biden.

La raó és que l'administració demòcrata ha regulat el sector i no ha posat les coses fàcils al sector cripto, sobretot després del frau que va conduir al col·lapse el gegant FTX, un fet que, per cert, va fer enfonsar el valor de les monedes digitals el 2022. 

Es calcula que 50 milions de persones als Estats Units tenen criptomonedes, tal com apunta a TV3 l'expert en actius digitals Albert Malagarriga. No és peccata minuta. 

El president electe dels Estats Units, Donald Trump (Reuters/Jonathan Drake)

El suport de Donald Trump al món cripto va culminar aquest estiu en la compareixença que va fer a la conferència anual del bitcoin a Nashville, Tenessee. Allà es va erigir com "el president de les criptomonedes". 


El govern dels Estats Units té un 1% dels bitcoins

En el discurs, amb to festiu, el candidat republicà va rebre un bany d'aplaudiments en diverses ocasions, com quan va dir que el govern dels Estats Units mantindria els 213.000 bitcoins que posseeix, comissats d'operacions contra el frau i les activitats criminals.

És el govern que en té més. Suposen un 1% dels 21 milions de bitcoins que es crearan com a màxim, ja que una de les característiques d'aquesta moneda digital és que, com l'or, és finita. Per ara, 20 milions de bitcoins ja s'han generat i estan en circulació. 

La posició de Trump està als antípodes del que va fer el govern d'Alemanya, que es va vendre els bitcoins --provinents també de decomisos-- en un moment en què la cotització de la moneda estava en hores baixes, fet que ha generat bromes a les xarxes:


Una reserva nacional de bitcoins?

En el discurs de Nashville, Trump va anar encara més enllà prometent establir una reserva nacional "estratègica" de bitcoin, com ja ha fet El Salvador, l'únic país del món que per ara accepta el bitcoin com a moneda de curs legal, com explicàvem en aquest reportatge del "30 minuts". 

En aquest sentit, l'expert en actius digitals Joaquim Matinero Tor subratlla:

"Els republicans han dit que volen una reserva federal que tingui el 5% dels bitcoins que es poden arribar a emetre. Per ara això només és una menció, veurem com evoluciona."

De fet, en la mateixa conferència de bitcoiners, Robert F. Kennedy júnior va prometre que, si es tenyia del vermell republicà, el govern dels Estats Units compraria 550 bitcoins cada dia.


Promesa: fer fora Gary Gensler

Un altre punt àlgid de la conferència va ser quan Donald Trump va prometre expulsar Gary Gensler tan bon punt accedís a la presidència.

Gensler és el president de la SEC (Securities and Exchange Comission), que és l'organisme que regula les inversions i la borsa als Estats Units i que "sempre ha anat en contra d'ajudar les criptomonedes", tal com recorda Matinero Tor.

L'anunci va desfermar els aplaudiments i xiulets del públic. L'eufòria va ser tan gran que Trump ho va repetir:  

 

Doge, la cripto de Musk i el nom del nou departament

Una altra de les claus de l'auge de les criptomonedes la trobem en l'home més ric del món, Elon Musk, una de les cares de la campanya de Trump.

El president electe li ha encomanat dirigir el nou departament per "desmantellar la burocràcia governamental" i l'han batejat amb el nom de DOGE (Department of Government Efficiency). 

No és casualitat que tingui el mateix nom que el dogecoin, la criptomoneda que el propietari de Tesla ha promocionat i ha fet créixer.  La moneda es caracteritza per la imatge d'un gos, com aquest mem del nou departament, piulat pel mateix Musk. 

La criptomoneda del gos es dispara un 150%

Amb la victòria de Donald Trump, el dogecoin és la moneda que més s'ha disparat: un 150%. Val, doncs, el triple que abans de les eleccions nord-americanes.  

El dogecoin va néixer com una broma. Tal com recorda Joaquim Matinero, "es va crear per riure's del sector" i de l'enorme quantitat de criptomonedes que hi havia al mercat. Però, a cop de piulada i de mem, Musk va fer que anés guanyant valor.

Ara, si el bitcoin és volàtil, la resta de criptomonedes encara ho són més, tal com adverteix Matinero: 

"El bitcoin és el que més es pot assimilar a l'or digital perquè és finit. Però la resta de monedes no tenen res que les suporti. És com el vapor d'aigua: avui pugen i demà baixen" 

El dogecoin, que va néixer com una broma, es caracteritza per la imatge d'un gos (iStock)

El bitcoin continuarà guanyant valor?

Hi ha opinions per a tots els gustos, totes marcades per la cautela davant els canvis sobtats que pot haver-hi d'un dia per l'altre.

Joaquim Matinero pensa que, a curt termini, el bitcoin pot perdre valor, atès que el 28 de novembre és el Dia d'Acció de Gràcies, just el dia abans del Black Friday, una època marcada pel consumisme ferotge que fa que, històricament, els americans retirin algunes inversions. 

"Veurem una situació en què les criptomonedes poden caure. I, a més, els grans bancs d'inversió podrien fer retirades massives". 

El director d'innovació de la Barcelona Finance School, Eloi Nolla, afirma a TV3 que no s'atreveix a predir res, però apunta: "A curt termini no sé què farà, però si hi ha una espiral alcista, és possible que superi els 100.000 dòlars". 

Prudència compartida per l'expert en actius digitals Albert Malagarriga, que creu que és possible que el valor de les criptomonedes torni a patir alts i baixos. "Fa un temps que hi ha molt de consens que abans de Nadal s'hauria d'arribar als 100.000 dòlars, però hi ha una volatilitat increïble", assegura. 


És moment de comprar criptomonedes?

Tots els experts consultats coincideixen que, si es decideix invertir, cal que la quantitat sigui un petit percentatge del total del patrimoni. És una inversió d'alt risc: es poden guanyar molts diners, però també es pot perdre tot. En paraules de Matinero: 

"S'ha d'invertir una quantitat que no passi res si la perds, mai posar-hi els estalvis de tota la vida o els diners que puguis necessitar en un moment concret."

Aquest expert fa una crida a la prudència i adverteix que "la gent està invertint sense cap mena de lògica, simplement pel FOMO, la por de quedar-se fora". 


Un daltabaix a les criptos pot tenir un efecte contagi?

Els experts coincideixen que no. En paraules d'Eloi Nolla: 

"Ara mateix no crec que contagiés gaire la resta de mercats financers. És una gota en l'oceà del mercat més gran del món, que és el mercat dels diners". 

Per la seva banda, l'economista de la Universitat de Columbia Xavier Sala i Martin sosté en declaracions a Catalunya Ràdio que les criptomonedes "no són diners", perquè, tot i algunes excepcions, no serveixen per comprar res, sinó que "l'únic ús que tenen és especular".  

Donald Trump i Elon Musk en un míting del republicà (Reuters/Carlos Barria )

Tesla també es dispara a borsa

No només el bitcoin ha pujat com l'escuma amb la victòria de Trump. També ho ha fet el dòlar, els grans bancs, les presons privades i les accions de Tesla. L'empresa de cotxes elèctrics ha pujat per sobre del 30% des de principis de novembre, fet que ha enriquit encara més Musk, que té el 13% d'accions de la seva companyia.

A més, Trump ha promès aranzels del 60% als productes xinesos, i els cotxes elèctrics serien un dels principals sectors perjudicats, fet que donaria encara més ales a Tesla. 

El trumpisme i la cleptocràcia 

En aquest sentit, l'economista Xavier Sala i Martin mostra una preocupació: que els Estats Units es converteixin en un estat corrupte, basat en la cleptocràcia. I sentencia:

"En un país normal, el president no s'ha de forrar quan està al govern, ni tampoc beneficiar els amiguets." 

 

 

ARXIVAT A:
Estats Units Donald Trump Bitcoin Criptomonedes
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut