La baixada es deu a la moderació dels preus de l'electricitat i de l'alimentació, que tenen un gran pes sobre l'índex general (iStock/evrim ertik)

Per què el preu de la llum s'enfila amb la calor: abast de les renovables i ús del gas

L'increment de la demanda obliga a activar les centrals amb gas, i això ha fet pujar el cost aquesta setmana, tot i que aquest dissabte torna a baixar
Redacció
TEMA:
Energia

La demanda d'energia s'ha disparat a tot el sud d'Europa per efecte del pic de calor dels últims dies, i l'energia renovable --més barata-- no ha estat suficient per cobrir-ho tot.

L'episodi d'aquesta setmana arriba just quan, en els últims mesos, el sector elèctric era notícia per les caigudes dràstiques de preus, que en algunes hores van arribar fins i tot a ser negatius. Ara la situació s'ha capgirat i, coincidint amb el primer episodi de calor, el megawatt hora torna a situar-se al voltant dels 100 euros.

Aquest dijous superava la barrera dels 100 euros/MWh, cosa que no succeïa des del gener. Divendres s'ha moderat lleugerament fins als 97,78 euros/MWh. I aquest dissabte, cau als 51,47 euros.

"El sistema elèctric és el punt on les renovables són capaces de produir pràcticament tota l'electricitat que es necessita en molts moments del dia."

Ho explica Josep Graell, soci fundador de la consultora Trébol Energía, que afegeix que "a la que baixa una mica la producció de renovables o augmenta una mica la demanda, ha d'entrar forçosament el gas a suplir aquest diferencial i és quan els preus de seguida pugen molt".


El gas dispara el cost de l'electricitat

La raó, doncs, d'aquest pic de preus és, un cop més, el gas. Si observem l'evolució de preus des de principis d'any, veiem com al gener, coincidint també amb una major demanda per un ús més elevat de les calefaccions, els cicles combinats van tenir més pes i van tirar a l'alça dels preus, però a partir de llavors la gran aportació d'energia eòlica i hidràulica va enfonsar els preus a mínims històrics.

Ara, la situació s'ha invertit: l'augment d'energia fotovoltaica no és capaç de compensar la caiguda de l'eòlica i el gas torna a jugar un paper més important, i encareix de retruc el preu del kilowatt.

Com apunta Graell, "fa unes setmanes l'eòlica estava produint entre el 30% o el 40% en certes hores, i ara només un 9% o 10%. Aquest 20% que ha baixat l'eòlica no l'ha pogut substituir ningú més que el gas".

Les turbines eòliques són un dels principals exemples d'energies renovables (iStock/Mimadeo)

A qui afecta?

La pujada només afectarà el rebut de la llum d'aquells que, tot i estar al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, una minoria, i els clients que estan al mercat regulat, amb la tarifa PVPC. Ara bé, no es traslladarà al 100%, perquè aquesta tarifa va ser modificada el gener pel govern i des de llavors un 25% està lligada als mercats de futurs, molt més estables. L'objectiu era precisament dotar d'una major estabilitat de preus els clients del mercat regulat.

Les pujades queden més esmorteïdes, però en èpoques de preus baixos l'efecte també queda més diluït. 

L'increment de preu dels últims dies pot tenir també un altre efecte. Perquè si el preu mitjà d'aquest mes supera els 45 euros/kWh, es mantindrà la rebaixa temporal de l'IVA al 10%, segons ha establert el govern espanyol. 

Preus més baixos, però més volàtils

Ara bé, aquesta muntanya russa de preus que s'ha viscut aquest 2024, serà segons els experts un escenari cada cop més habitual. "Ens hem d'acostumar a preus molt volàtils."

"La mitjana de l'any no és cara perquè les renovables han abaixat el preu total anual, però quan les renovables no donen de si, el preu es dispara i sí que ens hem d'acostumar a aquestes variacions tan elevades de preus."

ARXIVAT A:
Energia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut