Per què els científics defensen reduir la mobilitat amb Madrid per controlar la pandèmia
Un estudi de la UIB publicat el maig passat ja assenyalava el paper que va tenir en la propagació de la Covid-19 no restringir la mobilitat de Madrid amb la resta d'Espanya
Els viatges entre Barcelona i Madrid són una constant, tot i que amb la pandèmia s'han reduït. Els motius? Múltiples, però n'hi ha un de molt habitual: la feina. Madrid és un focus de negocis, i hi va i ve gent de tot arreu.
I això, segons un estudi de la Universitat de les Illes Balears (UIB) publicat el maig passat, explicaria com la Covid-19 es va estendre per Espanya durant la primera onada de la pandèmia.
El científic titular de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC) de la UIB, José Javier Ramasco, coautor de la investigació, explica al 324 que en primera instància va ser a Madrid on es van concentrar més casos i contagis locals i que, segons el que van concloure ell i els seus companys, la mobilitat va propagar el virus a la resta de demarcacions.
"Un cop que comença el confinament, els casos comencen a aturar-se", afirma Ramasco. "Quanta més mobilitat, més casos arriben, i això produeix brots locals més intensos", rebla l'investigador.
Els darrers dies, l'índex de rebrot (EPG) ha estat molt alt a Catalunya, malgrat el descens de la mitjana EPG d'aquest diumenge. A Madrid, aquest índex és encara més alt.
"Hi ha evidències científiques que tot el que sigui reduir la mobilitat de la població disminueix la capacitat de transmissió i disseminació del virus d'unes zones a altres", sosté al 324 l'epidemiòloga Magda Campins.
"Madrid ara té una taxa d'incidència molt alta i, per tant, és un dels llocs que s'ha de restringir més la mobilitat", suggereix la facultativa. "En general, reduir la mobilitat és el que toca fer ara i està avalat per l'evidència científica", insisteix Campins.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus