"Per què em fan mal els ulls?": es disparen les cerques a Google arran de l'eclipsi solar
Malgrat portar ulleres protectores, mirar un eclipsi pot provocar problemes oculars i mal de cap
L'eclipsi solar que es va poder veure aquest dilluns des d'Amèrica del Nord va ser, a més d'un fenomen astronòmic, un autèntic fenomen social. Durant hores, les mirades de milions de persones es van concentrar en el cel, esperant els quatre minuts que va estar completament fosc. I les conseqüències --algunes de negatives-- no han trigat a arribar.
Tal com es pot comprovar a l'eina Google Trends, les cerques relacionades amb un possible dany ocular s'han disparat les últimes hores.
Consultes com "mal als ulls" o "per què em fan mal els ulls?" es van multiplicar durant el dia d'ahir respecte a la setmana anterior. I la corba de cerques no va deixar d'augmentar a mesura que es feia de nit a més parts del territori dels Estats Units.
De fet, si comparem les cerques a internet amb la trajectòria de l'eclipsi, veiem una clara correlació: els 15 estats que en van ser testimonis, des de Texas fins a Maine, també va ser on més van créixer aquest tipus de consultes.
Per què ens fa mal el cap o la vista després d'un eclipsi?
Observar un eclipsi solar sense ulleres protectores pot causar el mateix dany que mirar el sol un dia normal. Excepte els breus instants en què l'estrella està completament coberta per la lluna, la seva llum ens pot cremar la retina, un risc que es coneix com a retinopatia solar.
A més del mal als ulls, altres símptomes de la retinopatia poden ser veure un punt fosc al centre d'un o dels dos ulls, canvis en els colors que percebem i visió borrosa general, entre d'altres.
Aquest perill és conegut, i per això a moltes localitats nord-americanes es van esgotar les ulleres protectores els dies previs a aquest fenomen. A més, a ciutats com Nova York, les biblioteques públiques havien entregat 150.000 ulleres gratuïtes.
Però encara que portem ulleres protectores, observar un eclipsi també ens pot generar problemes visuals. Tal com assenyala l'oftalmòleg Avnish Deobhakta a la revista Time, centrar la mirada en un punt llunyà pot cansar-nos els ulls, i encara més si les pupil·les es dilaten per la foscor.
"És molt semblant a quan la gent mira una pantalla durant molt de temps a les fosques."
Aquesta fatiga visual podria provocar mal de cap, en alguns casos, que podria durar unes quantes hores. El fet de mirar el cel d'una manera que normalment no ho fem també ens podria fer sentir els efectes de la sensibilitat a la llum, afegeix Deobhakta.
Segons la NASA, més de 31 milions de nord-americans van estar situats a l'anomenada "franja de totalitat", de 185 quilòmetres d'amplada, on es va poder veure com la Lluna s'interposava entre la Terra i el Sol. El fenomen no es repetirà fins a l'agost del 2044 i no tindrà el mateix abast, per la qual cosa ningú va voler perdre's l'oportunitat.
- ARXIVAT A:
- Estats UnitsSalut