Els experts recomanen eixugar-se el cabell amb una tovallola o assecador abans d'anar a dormir (iStock)

Per què és dolent anar a dormir amb els cabells molls?

La humitat provoca el trencament de la fibra capil·lar i crea un caldo de cultiu per l'aparició d'infeccions a la pell
Actualitzat
TEMA:
Salut

Hi ha qui es dutxa a la nit per estalviar temps el matí següent, hi ha qui ho fa per acabar el dia de manera relaxada --i fresca, a l'estiu-- i hi ha qui, simplement, ho prefereix així. Però fer-ho pot conduir fàcilment a un error molt habitual: anar a dormir amb els cabells molls. Per què és perjudicial? Què hi ha de mite i què hi ha de realitat?

"Anar a dormir amb els cabells molls és dolent, i com més ho estigui, pitjor", resumeix Elena Canal, doctora adjunta de dermatologia a l'Hospital Germans Trias i Pujol, en una entrevista al 324.cat. Repassem-ne els motius:


Trencament dels cabells

Quan els cabells s'humitegen, són molt més susceptibles al trencament. Canal ho explica amb detall: "En absorbir aigua, la tija dels cabells s'infla, s'eixampla, i quan hi ha fricció es trenca amb més facilitat".

És a dir, quan ens movem durant la nit, freguem els pèls contra el coixí i esquincem la fibra capil·lar. No és que els arrenquem d'arrel, sinó que els trenquem i malmetem, encara que no ho puguem veure. Passa el mateix quan els raspallem abans que s'assequin.

L'aigua del mar i de les piscines també deshidrata els cabells (iStock)

Infeccions al cuir cabellut

La pell del crani --el cuir cabellut-- també se'n pot ressentir, de ficar-nos al llit amb els cabells xops. Amb la humitat, els microorganismes que hi habiten, com els bacteris, es multipliquen i poden arribar a provocar una infecció.  

L'aigua també pot crear un caldo de cultiu que dispari la presència de fongs, els quals poden colonitzar el cuir cabellut i causar dermatitis. N'hi ha de molts tipus, però la més freqüent és la seborreica.

Com podem saber si tenim una afecció com la dermatitis seborreica? "Normalment, surt una vermellor al cap, amb plaques o escates, i observem descamacions, és a dir, la caiguda de trossets de pell, el que coneixem popularment com a caspa", apunta l'experta en tricologia (l'estudi dels cabells) i psoriasi de l'Hospital Germans Trias i Pujol.


Afectacions a la pell de la cara i el tronc

L'aigua no es queda als pèls, sinó que acaba calant al coixí i als llençols, i per tant entra en contacte amb la cara, el coll i el tronc superior, tant a l'espatlla com a la part del davant.

Així doncs, els mateixos microorganismes poden saltar a la pell d'aquestes zones, donant peu a l'aparició d'acne o fol·liculitis --un tipus d'inflamació agreujada per bacteris o fongs. Si ja les patim, la humitat les empitjorarà.

Què hem de fer?

Per evitar els efectes negatius de dutxar-nos per anar a dormir, només cal que ens eixuguem els cabells abans. "Ja sigui amb una tovallola --a poder ser, de microfibra-- o amb un assecador, vigilant que la temperatura no sigui massa alta", indica la doctora Canal.

Si no tenim temps, la segona millor opció és embolicar-nos el cap amb una tovallola, tot i que no evitarem el fregament constant dels cabells amb el teixit durant la nit, amb el trencament que això provoca.

En cas de tenir una cabellera més o menys llarga, l'experta també recomana fer-nos un monyo o una trena amb poca tensió perquè no estiri massa l'arrel del pèl.


Contra els falsos mites

Malgrat assenyalar els perjudicis de passar la nit amb els cabells molls, la dermatòloga consultada pel 324.cat desmenteix alguns mites que s'hi associen. Per exemple, no està comprovat que causi mal de cap i, encara menys, un refredat.

A més, tampoc s'ha d'associar amb l'alopècia. "La humitat no causa alopècia. És un fenomen que respon a altres factors i que es pot tractar amb un dermatòleg", conclou.

 

ARXIVAT A:
Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut