Per què es frena la instal·lació de plaques solars per a autoconsum i com afecta el sector
Un 30% de l'energia generada a escala mundial provenia de fonts renovables el 2023, una xifra rècord, però a Catalunya tot just representa el 16% del total
La instal·lació de plaques solars per a autoconsum ha caigut un 32% respecte de l'any passat i això ha fet entrar en una crisi profunda algunes de les principals empreses del sector de les renovables com Holaluz o Solar Profit.
Tot el sector està digerint en certa manera el fort fre en la demanda després de l'etapa de fort creixement que va viure, sobretot, a partir del 2020. Aquell any les instal·lacions es van multiplicar per la fi de l'impost al sol i les ajudes municipals.
I el 2022 encara van créixer més perquè l'encariment de l'electricitat va fer que l'autoconsum es veiés com un bon escut per esquivar les constants pujades de tarifa.
El 2023, però, els preus de la llum van caure a la meitat i el nombre d'instal·lacions de plaques es va desplomar més d'un 30%. Aquesta punxada s'ha vist sobretot en l'àmbit particular i l'únic segment que sembla resistir és l'industrial.
Per què les plaques ja no són tan atractives?
La moderació dels preus de la llum és un factor que ha restat atractiu a les plaques solars per a autoconsum, com ha explicat a TV3 Gabriela Benveniste, cap del grup Energy Economics, Regulation and Sustainability de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).
"Els preus han baixat notablement. Per tant, el consumidor ja no veu que sigui tan urgent el fet de tenir aquestes plaques i generar electricitat pel seu compte".
A més, cal sumar-hi altres factors: uns tipus d'interès elevats, una inflació que tot just comença a moderar-se i unes ajudes que en molts casos s'han esgotat i que arriben amb retard.
El sotrac fa estralls en les empreses
El sector ja pateix les conseqüències d'aquesta caiguda de la demanda. Una de les companyies que liderava la instal·lació de panells solars a Catalunya, Solar Profit, va presentar fa unes setmanes preconcurs de creditors i va anunciar un ERO al 90% de la plantilla.
Afectats per retards en els cobraments, els treballadors s'han mobilitzat per intentar trobar una solució per als centenars de famílies que en depenen i que es troben a la corda fluixa, com alerta José Antonio Castro, empleat de Solar Profit.
"Jo porto sis anys treballant. No hem parat de treballar. Ens han clavat una bofetada en tota regla, sense saber res."
Els treballadors no entenen com s'ha arribat fins aquí. Judit Vera, una altra empleada de la companyia, qüestiona el ràpid creixement que va viure l'empresa ara fa gairebé dos anys.
"Al setembre del 2022 es va fer una contractació de personal exageradament bèstia. L'empresa va incorporar un 60% més de personal del que ja tenia."
Una altra empresa molt afectada és Holaluz, que va tancar el 2023 quintuplicant pèrdues, que ja arriben als 26 milions d'euros.
Després d'haver presentat un ERO per reduir gairebé el 30% de la plantilla, uns 200 treballadors, ara Holaluz necessita amb urgència 20 milions d'euros de finançament per tirar endavant i, si no els aconsegueix, presentarà un preconcurs de creditors.
Rècord mundial de producció d'energia renovable
El mal moment de l'autoconsum a través de plaques solars a Catalunya contrasta amb el nou rècord que ha batut la producció d'energies renovables a escala mundial.
El 2023 l'energia neta va superar per primera vegada el 30% de la producció mundial, segons un informe elaborat pel think thank Ember en els 80 països que concentren el 92% de la demanda mundial d'electricitat.
L'any 2000 les renovables generaven només un 19% de la producció total d'electricitat i ara ja representen aquest 30%, amb la solar liderant el creixement.
Això ha fet que els nivells de CO₂ en la producció d'electricitat hagin baixat sota mínims i se situïn en el 12%, una posició que no es veia des del 2007. Per això, els autors d'aquest estudi creuen que ens trobem al principi del final dels combustibles fòssils.
Així ho ha explicat a TV3 Hannah Broadbent, la directora de comunicació d'Ember, amb seu a Londres.
"El 2023 quedarà com un any històric en la transició energètica i l'any 2024 veurem una caiguda d'emissions per primera vegada."
La Xina és l'estat que ha generat més electricitat amb renovables. Ha contribuït amb un 51% a la generació addicional d'electricitat solar mundial i amb un 60% a l'eòlica.
Aquestes bones dades, segons els autors, ens encaminen cap a l'objectiu d'assolir un 60% de producció d'energia renovable a escala mundial l'any 2030.
Catalunya, a la cua en renovables
Les energies renovables han assolit el 50% de la producció elèctrica a Espanya el 2023, una xifra rècord que és clau per a la transició ecològica. Mentrestant, Catalunya continua a la cua amb només un 16% de generació renovable. Alguns grans projectes han topat amb l'oposició del territori on s'havien d'ubicar.
El repte ha de ser distribuir més els projectes arreu de la geografia i establir compensacions allà on s'instal·lin, com ara millors tarifes per al territori i fomentar-hi la indústria, segons la directora del Grup de Governament del Canvi Climàtic de la UPC, Olga Alcaraz.
"Hi ha hagut oposició en algunes parts del territori a grans instal·lacions fotovoltaiques o d'energia eòlica, però podríem avançar cap a un model molt més distribuït de la generació. D'altra banda, s'ha de compensar aquests territoris donant-los alguns avantatges."
Amb tot, els experts creuen que l'impuls global de les renovables s'ha de contextualitzar perquè el consum d'electricitat només representa el 20% del consum d'energia final al món.