La perdiu roja prové del gall, espècie de la qual es va separar fa 35 milions d'anys (Patricia Maldonado)
Catalunya al dia

Per què és important el genoma de la perdiu roja, una au pròxima a l'època dels dinosaures

Aquesta fa més de 35 milions d'anys que existeix, raó per la qual els científics consideren que el seu estudi genètic permetrà obtenir informació molt valuosa per lluitar contra malalties com el càncer i les vinculades a la vellesa

Enllaç a altres textos de l'autor

Estela Busoms González

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

Actualitzat

Experts de la Universitat de Lleida (UdL) han pogut seqüenciar el genoma de la perdiu roja, una de les espècies més antigues que ha aconseguit sobreviure fins a l'actualitat i pròxima als dinosaures. En qualsevol cas, el que sí que se sap del cert és que ja existia fa 35 milions d'anys, quan genèticament es va separar del gall i va començar a evolucionar com una nova espècie diferenciada.

El fet que sigui una espècie tan antiga és, justament, el que la fa tan interessant des d'un punt de vista científic i mèdic. Jesús Nadal, catedràtic de Ciència Animal de la UdL i un dels autors de l'estudi, està convençut que la seqüenciació del genoma de la perdiu serà molt útil en futures recerques sobre malalties humanes vinculades al sistema immunitari, com el càncer i les relacionades amb l'envelliment.


Per què serà útil el genoma de la perdiu roja?

Per la seva antiguitat com a espècie, a la qual ja hem fet referència. És a dir, cal suposar que si la perdiu roja ha subsistit durant més de 35 milions d'anys és perquè deu tenir un sistema immunitari fort i amb capacitat d'adaptar-se al seu entorn, com explica el catedràtic Jesús Nadal:

"És clar, no és el mateix tenir un sistema immunològic generat en pocs milers d'anys, que un sistema immunològic que porta 35 milions d'anys adaptant-se a tots els canvis que es registren als ecosistemes."

De fet, a la perdiu roja ja se la considera una espècie clau en els ecosistemes del sud-oest d'Europa, on juga un paper crucial en l'equilibri ecològic. A partir d'ara, a més a més, es podrà estudiar a fons el seu genoma per intentar trobar respostes en l'estudi de malalties amb molta incidència en els humans:

"I això, encara que ens sembla llunyà, té relació amb un munt de malalties que ens preocupen i que patim, com ara les malalties de la vellesa o el càncer, vinculades al sistema immunitari."

L'estudi sobre el genoma de la perdiu roja l'ha liderat la Universitat de Lleida en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i els resultats s'han publicat a la revista Scientific Reports, del grup Nature.

Conservació de la perdiu roja

La mateixa recerca també servirà per protegir aquest ocell. Disposar de tota la seva informació genètica detallada també ha de permetre afinar més a l'hora de dissenyar estratègies de conservació i gestió de la perdiu roja. Una espècie emparentada, com dèiem, amb el gall, però també amb la guatlla, de la qual es va separar fa uns 20 milions d'anys.

 

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
Anar al contingut