Inauguració de la COP16 a Cali, Colòmbia
Inauguració de la COP16 a Cali, Colòmbia (EFE/Mauricio Dueñas Castañeda)

Per què és important la COP16 de Colòmbia? La protecció de la biodiversitat, a examen

La cimera, que arriba amb dades preocupants sobre la taula, té com a objectiu definir com i amb quins recursos es pot aturar l'extinció d'espècies

Georgina Pujol / Marta JerezActualitzat

La COP16, la cimera mundial de l'ONU sobre Biodiversitat, ha arrencat aquest diumenge a Cali, Colòmbia, amb algunes dades preocupants sobre la taula.

Com ara que hi ha un milió d'espècies en perill d'extinció. O que la contaminació marina per plàstics s'ha duplicat des de 1980, afectant com a mínim 267 espècies. O bé, que la disminució de pol·linitzadors, com abelles i papallones, posa en risc la seguretat alimentària.

Tot plegat ho recull l'informe IPBES de l'Avaluació Mundial sobre la diversitat biològica i els serveis dels ecosistemes i ara hauran d'analitzar-ho els 190 països amb més de 23.000 participants que s'apleguen a la cita.

Sota el lema "Pau amb la natura", es reuniran durant 10 dies, amb l'objectiu comú de protegir la flora i la fauna del planeta.

La cimera se celebra cada dos anys. En aquesta edició es vol que sigui la COP del poble i on la natura deixi de ser una víctima del sistema econòmic.


"El planeta no va pel bon camí"

El secretari general de l'ONU, António Guterres, hi ha participat per videoconferència i ha advertit als governs que "el planeta no va per bon camí":

"Perquè la humanitat prosperi, la naturalesa ha de florir. Destruir la naturalesa inflama els conflictes, la ira i la malaltia, alimenta la pobresa, la desigualtat i la crisi climàtica i perjudica el desenvolupament sostenible, les ocupacions verdes, el patrimoni cultural i el PIB".

António Guterres demana als països que passin a l'acció en el seu discurs a la inauguració de la COP16 (EFE/Mauricio Dueñas Castañeda)


El president de Colòmbia, Gustavo Petro, en el seu discurs, ha qualificat "d'il·lusos" a aquells qui neguen que "ha començat l'extinció de la biodiversitat i de la vida".

A més, ha defensat que és fonamental canviar deute per acció climàtica: "Potser la batalla més gran està per començar, és la gran batalla de la vida"

 

Susana Muhamad, ministra d'Ambient i Desenvolupament Sostenible de Colòmbia, ha remarcat que "necessitem buscar un canvi de visió":

"Els recursos per a la guerra apareixen ràpidament, però quan parlem de tenir cura de la vida i la biodiversitat i la crisi climàtica, els recursos són escassos".

El lema de la COP16 és "Pau amb la natura" (Reuters/Luisa Gonzalez)

Objectiu: aturar la disminució d'espècies

Els ecologistes alerten que els ecosistemes estan arribant a un punt d'inflexió on l'extinció d'espècies podria començar a accelerar-se.

Fa dos anys a la cimera de Montreal els països van adoptar el Marc Mundial de Biodiversitat on els països van acordar protegir el 30% de la seva biodiversitat a l'any 2030.

Aquests dies a Cali, Colòmbia, han de presentar els seus plans de protecció i han d'avaluar l'estat de la qüestió.

Els experts esperen que aquesta COP16 sigui decisiva per la implementació dels objectius tan ambiciosos que es van marcar per al 2030.

Dolors Armenteres, catedràtica d'Ecologia i Conservació de la Biodiversitat Tropical, considera que aquesta cimera és tan important com les anteriors, o més, perquè seguim amb una tendència de degradació de la biodiversitat.

Fins i tot amb els compromisos adquirits "encara estem lluny d'aconseguir arribar a aquests objectius".

Una de les participants a l'acte inaugural de la cimera (Reuters/Juan David Duque)

"Qui paga la festa?", la gran pregunta a resoldre

També s'espera que els negociadors pactin com mobilitzar diners addicionals per a la protecció de la biodiversitat i garantir que s'entreguin als països que més ho necessiten.

Alícia Pérez Porro, responsable d'Interacció Política i Relacions Institucionals del CREAF, explica que les negociacions sempre s'encallen amb el tema dels diners:

"Ara que hem dit que s'han de fer totes aquestes coses, qui paga la festa?. Totes aquestes coses requereixen d'un finançament associat perquè sinó no es poden fer. Jo crec que serà una COP complicada. Les negociacions sempre s'encallen amb el tema dels diners".

A hores d'ara, el finançament és molt inferior als 20.000 milions de dòlars anuals necessaris per protegir la natura.

I només el 10% dels 196 països que van signar l'acord de fa dos anys han publicat els plans nacionals d'acció de protecció de la natura.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaONUBiodiversitat
Anar al contingut