No seria la primera vegada que la supervivència dels palestins de Gaza depèn d'aquest pas fronterer.
Crònica des de Jerusalem

Per què és tan important el pas de Rafah en l'actual fase de la guerra a Gaza?

Egipte té por que una onada massiva de refugiats palestins el desestabilitzin políticament, econòmicament i també en matèria de seguretat

Actualitzat

El termini expirava aquest dissabte a la tarda, però milers de palestins continuen fugint de Gaza davant l'amenaça d'una invasió terrestre de l'exèrcit israelià. Ara mateix, l'única sortida que tenen els palestins, i que no controla Israel, és a través del pas terrestre de Rafah, al sud, a la frontera amb Egipte. 

Però Egipte el manté tancat per la por a un èxode massiu, a mesura que la situació humanitària empitjora a dins de la Franja. A més, l'exèrcit israelià l'ha bombardejat en diverses ocasions des que va començar l'ofensiva a Gaza. 

Aquest dissabte, Hamas ha demanat al Caire que faci tots els esforços per reobrir el pas, i així, permetre l'evacuació de ferits i l'entrada de subministraments a la Franja. El primer moviment per resoldre la situació ha arribat aquest diumenge, quan el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha dit que "Rafah estarà obert", tot i que no ha concretat quan. 

"Estem establint un mecanisme amb l'ONU, Egipte i Israel per entregar ajuda a qui ho necessita", ha afegit Blinken, que ha encarregat al veterà diplomàtic David Satterfield la coordinació de l'ajuda humanitària. Mentrestant, al desert del Sinaí, avions mèdics i combois d'ajuda humanitària esperen que s'obri el pas i puguin lliurar material a la Franja.

Una fila de camions d'ajuda humanitària espera l'obertura del pas de Rafah (REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)

No seria la primera vegada que la supervivència dels palestins de Gaza depèn d'aquest pas fronterer. La ciutat de Rafah, a la Franja, és la porta d'entrada a la península egípcia del Sinaí.

Un cop l'exèrcit israelià es va retirar de Gaza, l'any 2005, l'administració d'aquest pas fronterer va quedar en mans d'Egipte, mentre que els cinc passos restants els ha mantingut sota bloqueig Israel. A més, hi ha un setè pas, el de Kissufim, tancat des de l'any 2005.

 

L'any 2006, Hamas va assolir el poder a Gaza i com a resposta, Egipte va decidir tancar el pas de Rafah. Des de llavors, hi ha hagut tres ofensives israelianes sobre Gaza, amb milers de víctimes civils, i l'operativa de la frontera terrestre ha estat motiu de disputa entre Hamas i el Caire.

 

Egipte ha condicionat l'obertura de la frontera a la participació de l'Autoritat Nacional Palestina en la seva administració i a les negociacions de pau amb Israel.

Uns homes seuen davant de la tanca del pas de Rafah (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Aprofitant que milicians de Hamas van volar la tanca fronterera l'any 2008, mig milió de palestins --segons càlculs de Nacions Unides-- van entrar massivament al territori egipci per adquirir aliments i subministraments. Fins al 2014, els combois del Programa Mundial d'Aliments no van poder accedir a Gaza a través del pas de Rafah. 

Ara, mentre Israel encerca tot el perímetre de la Franja amb les tropes terrestres, a punt d'iniciar la seva invasió, el pas de Rafah té un paper cabdal en el destí d'un milió i mig de civils de Gaza. 

I per què Egipte no l'obre? Perquè té por que una onada massiva de refugiats palestins el desestabilitzin políticament, econòmica i també en matèria de seguretat.

A més, el president Abdel Fattah al-Sisi ha reiterat a Israel i els Estats Units que els palestins han de poder quedar-se a la seva terra. I si permet l'obertura de Rafah, molt probablement la Franja es buidarà, i Egipte no vol ser partícip indirecte d'una "neteja ètnica" --com diu la relatora pels drets humans de l'ONU-- a Gaza.

Palestins esperant l'obertura del pas de Rafah per sortir de la Franja (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
Anar al contingut