Per què ha guanyat el no en el referèndum de Nova Caledònia?

Redacció Actualitzat
TEMA:
Independència

Amb un 56,4% dels vots, l'arxipèlag francès de Nova Caledònia, a l'oceà Pacífic, ha votat en contra de la independència en un referèndum marcat per una altíssima participació, un 80%.

Noumea és la capital. Els habitants d'origen europeu li diuen "La Blanche", la blanca. En contraposició amb la resta de l'illa, anomenada "La Brousse", és a dir, "la quinta forca".

 

El referèndum és producte d'una antiga reivindicació dels canacs, que se senten menystinguts per París, ciutat de la quals molts blancs se senten mentalment més propers que dels seus veïns melanesis.

Als anys 80 va estar a punt d'esclatar una guerra civil a l'arxipèlag i el govern francès va decidir resoldre la qüestió amb urnes.

Notícia relacionada: Nova Caledònia: tres referèndums d'independència pactats fa 30 anys

Però gairebé trenta anys després les coses han canviat molt, a Nova Caledònia; les desigualtats són molt grans.

El que abans era una relació binària (canacs i europeus) ara és un triangle (canacs, europeus i d'altres).

Aquests altres són immigrants polinesis i asiàtics atrets per les oportunitats de feina generades per l'explotació de les mines de níquel, de les més grans de la Terra. Són un 24% dels votants i rebutgen la independència perquè la seva economia és completament dependent.

Una de les majors desigualtats es produeix en l'àmbit laboral i acadèmic, on l'atur dels europeus és del 2% i el 55% tenen el batxillerat. En canvi, els canacs estan castigats per l'atur, un 18%, i la falta d'educació, només el 15% tenen estudis mitjans. També tenen dificultats per accedir al funcionariat.

 

Pel que fa als europeus, existeixen els descendents dels colons del segle XIX, la majoria terratinents. I els francesos de la metròpoli, la majoria funcionaris, que van triar Nova Caledònia per l'absència d'impostos i l'incentiu de salaris públics, que sovint són el triple que a França. Tampoc són partidaris de la independència.

Tot i la victòria del no, hi ha hagut un clar avanç dels independentistes, que han obtingut uns resultats molt superiors al que auguraven les enquestes. Per aquest motiu, ja han advertit que demanaran un nou referèndum per d'aquí a dos anys.

Així que el resultat de les eleccions és un cop de realitat per als habitants originals. Una dada: a "La Brousse", a la quinta forca, el sí a la independència ha obtingut el 90%.

ARXIVAT A:
Independència França
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut