Per què han caigut tants edificis a Turquia? Erdogan permetia pagar per saltar-se la llei

El govern ha ingressat més de 4.000 milions de dòlars pel pagament d'un impost que permet saltar-se la llei sobre els materials de construcció
Redacció Actualitzat
TEMA:
Turquia

Allà on hi havia hagut edificis, ara hi ha muntanyes de runa. Els equips de rescat lluiten a Turquia contra tota mena de materials de construcció enderrocats mentre molta gent es pregunta com és que alguns edificis s'han mantingut totalment drets i d'altres han quedat destruïts.

Entre els que s'han esfondrat, també sorprèn que alguns ho hagin fet de manera especialment devastadora, amb les plaques de formigó apilades una sobre l'altra.

Després del terrible terratrèmol del 1999, en què van morir 17.000 persones i un milió van quedar sense casa, el govern turc va endurir les normes per fer les construccions més resistents als moviments sísmics.

Però el 2018 es va concedir una amnistia per als casos que no haguessin complert la norma. Així, a canvi del pagament d'una taxa especial, es van legalitzar fins a 13 milions de construccions que fins aleshores violaven la llei.

Hi ha edificis que han caigut de manera especialment devastadora (EFE/EPA/ABIR SULTAN)

Amb les taxes recaptades, l'Estat va ingressar més de 4.000 milions i mig de dòlars, que teòricament s'havien de destinar a millorar les condicions d'aquestes infraestructures. Però no hi ha hagut cap transparència respecte al que s'ha fet amb aquests diners.

Pel que fa als constructors que no havien aplicat la normativa, ja hi havien sortit guanyant, en molts casos, fent servir materials de baixa qualitat.

Tot plegat va incrementar el creixement econòmic del país, un benefici que el president Erdogan es va poder atribuir.


Erdogan, a l'ull de l'huracà

Aquest dimecres el president turc ha visitat la zona sinistrada conscient que serà difícil que no se li atribueixi també part de la responsabilitat dels milers de morts que tants ciutadans ploren. L'oposició ja ho fa.

Són unes morts que, de cara a les eleccions presidencials previstes al juny, li poden costar la reelecció al càrrec.

Sobre el terreny, ha remarcat que ara és el moment "de la unitat i la solidaritat". "En un moment com aquest, no puc suportar que la gent faci campanyes negatives per interès polític", ha dit als periodistes des de la província de Hatay, al sud del país.

Per Erdogan, era "impossible estar preparat per un desastre com aquest", però assegura que el govern treballa per accelerar les tasques de rescat.

"Hem mobilitzat tots els mitjans", ha destacat abans d'assegurar que les tasques de recerca i rescat no s'acabaran "fins que no quedi ningú sota la runa".

Twitter, bloquejat

Hores més tard de les paraules d'Erdogan s'ha sabut que les autoritats turques haurien bloquejat, o almenys frenat, aquest dimecres a la tarda l'accés a la xarxa social Twitter, coincidint amb el creixent malestar públic contra el president.

Segons ha informat el diari Cumhuriyet, dos dels tres operadors d'internet han bloquejat l'accés a Twitter completament, mentre que el tercer hi permet un accés més lent.

No seria la primera vegada que les autoritats turques tallen l'accés a les xarxes socials després de catàstrofes, atemptats terroristes o protestes socials i polítiques.

L'oposició ja ha criticat durament la intervenció de les xarxes i recorden que, per a molts supervivents, serveis com Twitter són essencials per trobar amics i familiars i tota mena d'ajuda.

ARXIVAT A:
Turquia Recep Tayip Erdogan Arquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut