La llum a Espanya és la cinquena més cara d'Europa, tot i que cau el preu de l'energia
- TEMA:
- Economia de butxaca
El cost de l'electricitat als mercats majoristes ha baixat durant les últimes setmanes fins a mínims històrics pel temporal de vent, que ha disparat la producció d'energia eòlica. Malgrat tot, la seva repercussió a la butxaca dels consumidors serà limitada, perquè més de la meitat de la factura, la que correspon als peatges de transport i distribució, així com els impostos, no s'abaratirà.
Durant els últims tres anys, el preu que han hagut de pagar les llars espanyoles per l'electricitat ha estat sempre per sobre de la mitjana de la zona euro i, segons dades de l'Eurostat, la diferència ha anat en augment. A mitjans d'aquest any es pagaven a Espanya 0,24 euros per quilowatt/hora, davant dels gairebé 0,23 euros de l'eurozona.
Conscients que la factura de la llum és un tema sensible, tots els ministres d'Energia han volgut ficar-hi mà per intentar reduir-la, però no se n'han sortit. El govern ha prorrogat els peatges del 2019 i per tant els consumidors no veuran cap reducció en la part regulada, la que no depèn dels mercats elèctrics.
Espanya, amb la cinquena electricitat més cara de la Unió Europea
De fet, en els darrers 5 anys el preu de l'electricitat no ha parat de créixer. Ha crescut un 11%, 3 vegades més que el cost de la vida. A Europa, en canvi, l'increment no ha superat el 6%.
I això on ens deixa? Agafem l'exemple d'una nevera. Fer-la servir durant tot un any costa de mitjana a la Unió Europea 54 euros, mentre que a Espanya en calen més de 60.
I és que l'electricitat aquí és la cinquena més cara d'Europa. Alemanya encapçala el rànquing, la segueixen Dinamarca i Bèlgica, on el cost anual supera els 70 euros, i en quarta posició hi trobem Irlanda.
En canvi, a Portugal només calen 54 euros i a França, sensiblement per sota de la mitjana europea, 44.
Però la comparació de preus a Europa s'ha d'agafar amb cautela: alguns països inclouen costos que altres deixen fora o els repercuteixen de forma diferent. En el cas espanyol, de tot el que paguem a la factura només un 37% respon al que costa produir l'energia. I aquí el govern no pot actuar.
Els preus es decideixen al mercat majorista de forma diària. El gran gruix, més del 40%, és la part regulada. Respon als peatges de transport i distribució, i a altres càrrecs com les primes a renovables o el deute que acumula el sistema.
Finalment, la resta són impostos, el de l'electricitat i l'IVA, que a Espanya -un 21%- és dels més elevats.
Digitalització i autoconsum per millorar la gestió
I què es pot fer per abaratir la factura? Joaquim Daura, director de Gestió Activa de l'Energia Schneider Electric:
"Portugal fins ara està pagant un 23% d'IVA per l'electricitat i l'any vinent han pres la decisió d'abaixar-la a un 6%. Se'n beneficiarà l'usuari final? Evidentment, pagarà menys IVA. Això vol dir que estarà més ben gestionada, que hauria de ser la nostra preocupació? No, fals."
I precisament la digitalització de la xarxa i l'autoconsum obriran les portes als consumidors a millorar aquesta gestió.
"La xarxa ha d'estar digitalitzada, preparada per reaccionar més ràpid. I no només la xarxa, nosaltres com a usuaris d'aquí uns anys, igual que tenim el router per a internet, tindrem una bateria i serà una caixa negra que serà allà i, en funció de la previsió que tinguem del preu que ens valdrà l'energia o fins i tot si al terrat tenim fotovoltaica i la previsió d'emmagatzemar-la, en farem una gestió. Això és el futur que ve."
"Tindràs més capacitat de decisió, no en el preu, sinó en l'ús que en facis, i això repercutirà en el preu, perquè consumiràs una energia que has generat tu, ja sigui directa o emmagatzemada. Potser tu l'emmagatzemaràs per vendre-la en el moment que és més car i en trauràs un rèdit. No decidirem els preus, però gestionarem els nostres recursos."
També serà fonamental per a l'estalvi la nova reforma de tarifes que vol aprovar la CNMC, que estableix noves fórmules per incentivar que els consumidors utilitzin energia en els períodes de menys demanda i, per tant, quan és més barata.
- ARXIVAT A:
- Energia Pobresa energètica Consum Economia de butxaca