Per què la inflació afluixa: la rebaixa al gas i la llum compensa el preu disparat dels aliments

El mecanisme ibèric i la rebaixa de l'IVA han suposat un estalvi directe per als consumidors en la factura de l'electricitat

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Esther Ortega

Redactora de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat

La inflació general afluixa i se situa per sota del 2%, la millor xifra en dos anys. La treva s'explica, sobretot, per la frenada del cost de l'energia. En comparació amb l'estiu passat, s'abarateixen alguns subministraments com la llum, el gas i l'aigua, i també baixa el preu dels carburants.

Mentre el preu dels aliments pesa en el pressupost familiar, el cost de l'energia supera la mitjana històrica, però està lluny dels màxims. Fa un any, el gas es disparava i, de retruc, també el preu de l'electricitat.

L'anomenat "mecanisme ibèric", negociat pel govern espanyol amb Brussel·les, es va començar a aplicar aquell juny; va trigar a donar resultats visibles, amb un estiu molt calorós i el consum disparat, però a poc a poc els preus de la llum es van anar contenint.

Una tendència a la baixa que encara dura: aquest juny, el preu del megawatt hora per als consumidors domèstics ha estat d'uns 152 euros. Fa un any superava els 290 euros, gairebé el doble.

La factura es modera

I aquesta davallada com es reflecteix a la factura? Un client del mercat regulat, amb un consum mitjà de 210 kWh, havia de fer front a una factura de més de 79 euros. Ara, just un any després, pel mateix consum d'energia ha de pagar poc més de 45 euros. L'import s'ha reduït pràcticament a la meitat.

I és que la situació ha canviat molt, com explica Josep Graell, soci fundador de la consultora Trébol Energía:

"El juny passat estàvem en ple pànic per l'escalada militar, per tot el tema de falta d'aprovisionaments i amb la por de quedar-nos sense gas a l'hivern, mentre que aquest juny les perspectives són just al contrari, són molt més relaxades, les reserves de gas estan a màxims, els consums a mínims, s'ha aconseguit substituir part de l'aprovisionament que venia de Rússia amb altres proveïdors, com els Estats Units i altres a escala europea, i s'ha aconseguit habilitar regasificadores."

Però, al marge d'aquests factors internacionals, Espanya també ha disposat del mecanisme ibèric, el cavall de batalla de la ministra Teresa Ribera, que tot just entrava en vigor a mitjans de juny, i un mes després --al juliol-- s'aprovava una nova rebaixa de l'IVA del 10 al 5%, que suposava un estalvi directe per als consumidors.

Una tira d'endolls
El preu del megawatt hora és actualment gairebé la meitat que ara fa un any (Europa Press)

Ara toca que les empreses traslladin la rebaixa

Més enllà del rebut de la llum, el que segur que hauríem de veure els pròxims mesos és com aquesta davallada del preu de l'electricitat comença a impactar també en els preus de tot el que comprem.

És el que mesura l'IPC subjacent, que baixa per quart mes consecutiu, però encara es troba en el 5,9%.

Graell ho explica: "El cost de la baixada dels preus energètics a les empreses triga molt més a impactar sobre el cost dels productes."

Passa un temps des que baixen els costos per a les empreses fins que això es nota en el preu final del consumidor, un fet que el soci fundador de Trébol Energía creu que arribarà de cara a "finals d'aquest any i principis del 2024".

I, de cara al futur, podem esperar que aquesta tendència baixista es mantingui? Graell opina que, en la situació actual, tot fa pensar que sí.

"Cada cop estem més ben aprovisionats, cada cop el consum és més baix per fer electricitat, però no hem d'oblidar factors geopolítics que no estan resolts que poden fer que la situació que tenim faci un tomb. És una situació de calma tensa."

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergiaIPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut