Imatge de la Lluna vista des de la Terra (REUTERS)

Per què la Lluna necessita una zona horària? La NASA rep l'encàrrec d'establir-la

L'agència espacial determinarà aquest horari per a les missions que requereixin una precisió temporal màxima per motius de seguretat o per a les missions relacionades amb activitats comercials

RedaccióActualitzat

Els Estats Units han demanat a la NASA que estableixi un horari unificat per a la Lluna i altres cossos celestes. Enmig d'una carrera espacial entre nacions i empreses privades, Arati Prabhakar, cap de l'Oficina de Política Científica i Tecnològica de la Casa Blanca, ha donat instruccions a l'agència espacial per treballar coordinadament amb el govern nord-americà en el disseny d'un pla abans de finals del 2026 per establir un horari concret, que han denominat "temps lunar coordinat" (LTC).


Per què és important establir una zona horària a la Lluna?

La Lluna té una força gravitatòria diferent de la de la Terra, i això implica que la forma en què s'hi desenvolupa el temps és diferent. A causa d'aquesta diferència per la força del camp gravitatori, el temps hi transcorre més de pressa, exactament 58,7 microsegons per dia.

Pot semblar poc, però aquesta diferència podria tenir un impacte significatiu a l'hora de sincronitzar naus espacials, per exemple, i seria més difícil garantir que les transferències de dades entre diferents naus fossin precises.

Recreació d'un astronauta d'Artemis desplegant un instrument a la superfície lunar (Europa Press)

Les comunicacions entre la Terra, els satèl·lits lunars, les bases i els astronautes han d'estar correctament sincronitzades, sobretot quan es tracta d'activitats comercials, i aquest "temps lunar coordinat" proporcionaria un punt de referència a les naus espacials i els satèl·lits, que requereixen màxima precisió.

A més, les discrepàncies horàries podrien provocar errors cartogràfics i de localització a la mateixa Lluna o a la seva òrbita, cosa que podria portar a equivocacions en la navegació i fer que els astronautes entressin en risc de navegar en òrbites equivocades.

"El mateix rellotge que tenim a la Terra es mouria a una velocitat diferent a la Lluna. Pensi en els rellotges atòmics de l'Observatori Naval dels Estats Units (a Washington). Són el batec del cor de la nació, ho sincronitzen tot! Volem aquest batec a la Lluna", explica Kevin Coggins, cap de comunicacions de la NASA.

"Imagineu que el món no sincronitzés els seus rellotges a la mateixa hora; quina dificultat suposaria per fer les coses quotidianes", hi afegeix.

A la Terra, la majoria de rellotges i fusos horaris prenen com a referència l'UTC, o temps universal coordinat. Es tracta d'una norma internacionalment reconeguda que es basa en una xarxa de rellotges atòmics situats a diferents llocs del món que, mitjançant diferents mesuraments científics, constitueixen una hora precisa.

Diversos països amb ambicions per la Lluna

En el marc del programa Artemis, la NASA té planificat enviar astronautes a la Lluna en els pròxims anys per establir una base científica que podria ajudar a preparar el terreny per a futures missions a Mart. Es tracta d'un projecte en què participen desenes d'empreses i països diferents, amb els ulls posats, especialment, en els potencials recursos minerals que pot oferir la Lluna.

Al gener, la NASA va anunciar que havia programat el setembre del 2026 el seu primer allunatge des de la dècada dels setanta, amb el final del programa Apollo, però ,tot i que els Estats Units són l'únic país que ha enviat humans a la Lluna, no són els únics en aquesta carrera per la Lluna: la Xina va declarar l'any passat que té previsions d'enviar astronautes a la Lluna l'any 2030; el Japó es va convertir aquest any en el cinquè país a enviar una nau espacial a la Lluna, i l'Índia va ser l'any passat el primer país a aterrar una nau al pol sud lunar.

Hi ha 36 nacions que ja han signat un pacte anomenat "Acords Artemis" sobre les actuacions a l'espai i a la Lluna, però els dos rivals espacials dels Estats Units, Rússia i la Xina, encara no els han signat.

 

ARXIVAT A:
La LlunaNASAEstats Units
Anar al contingut