Per què la pandèmia castiga més la indústria agroalimentària?

Alguns brots s'han originat en aquestes empreses, on les condicions de treball propicien el contagi del virus

Marta Planellas BassolsActualitzat

La Generalitat descarta, per ara, confinaments a la demarcació de Lleida, on hi ha la majoria d'infectats per Covid-19 a Catalunya, amb vuit focus diferents. Alguns dels brots que s'han detectat han sigut en empreses càrnies, unes instal·lacions on les condicions ambientals i de treball poden facilitar el contagi del virus.

La preocupació de les autoritats sanitàries es focalitza a la regió sanitària de Lleida. Tres dels brots són en empreses hortofructícoles, amb 24 casos positius. El sector agroalimentari és un dels més afectats.

Les dependències solen ser espais tancats, on treballa molta gent i amb molta proximitat. Els escorxadors i les càrnies tenen moltes condicions perquè el virus, si hi és present, es pugui expandir amb facilitat. Ho argumenta Joaquim Segalés, catedràtic de Veterinària de la UAB i investigador de l'IRTA-Cresa:

"Hi ha temperatures baixes, humitat elevada i el virus SARS-CoV-2 tendeix a tenir una viabilitat més temps"

 

Per què la pandèmia castiga més les indústries càrnies?
Més d'un miler de treballadors van donar positiu en aquesta empresa alemanya (Europa Press/Friso Gentsch)

 


Això és el que ha passat en algunes empreses agroalimentàries, no només a Catalunya, sinó també a Alemanya i la Gran Bretanya. Ho saben molt bé els científics de l'IRTA, que ara estan treballant en un programa conjunt per trobar una vacuna efectiva.

"Aquest esforç físic, parlar fort, la proximitat, la mascareta durant moltes hores de feina és difícil. Tot plegat acaba ajudant i fa que si hi ha una possible transmissió es pugui donar més fàcilment que no en altres circumstàncies"



Els sindicats reclamen més seguretat

Els sindicats demanen pactar un protocol de seguretat que permeti, entre altres mesures, augmentar la distància entre treballadors mentre duri la pandèmia. Alícia Buil, secretària de la UGT del sector alimentació, reclama més garanties per als treballadors.

"Que les cintes de treball han d'abaixar la velocitat per permetre una distància més gran entre persones. L'aire condicionat, si s'ha de dotar d'uns filtres adequats per evitar que el virus es propagui, doncs aquesta inversió s'ha de fer"

 

Per què la pandèmia castiga més les indústries càrnies?
Són empreses que treballen en espais tancats amb molta gent i amb proximitat


Des de la patronal, Josep Collado, secretari general de la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies, afirma que s'està treballant en aquest sentit:

"Avaluaran tots els moviments que hi ha, i on hi ha riscos i on no. On n'hi ha, es minimitzaran o s'aplicaran les mesures que correspongui i després hi haurà una certificació per part d'AENOR"


Aquest és un compromís de la Federació Empresarial FECIC, que agrupa el 90% de la indústria càrnia de Catalunya.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutAlimentacióAgriculturaRamaderia
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut