Per què les imputacions no fan mal a Trump i continua sent el candidat republicà favorit
La justícia és lenta, però, finalment, Trump ha quedat imputat pel seu paper en l'assalt al Capitoli i en l'intent de revertir les eleccions del 2020, una situació inèdita per a un expresident dels EUA que no sembla passar-li factura entre els electors republicans
Deu dies després de l'assalt al Capitoli, el Congrés dels EUA va començar un procés exprés d'impeachment contra Donald Trump. La Cambra de Representants el va processar i el Senat el va jutjar. El judici va acabar tres setmanes després que abandonés la Casa Blanca i l'expresident, malgrat la muntanya de proves en contra i el trauma que el 6 de gener havia deixat al país, va ser absolt.
Es necessitaven 67 de 100 senadors per condemnar-lo, però només 57 el van considerar culpable, 50 demòcrates i 7 republicans.
Trump, un cop més, se salvava gràcies als ulls grossos dels seus senadors més lleials, alguns dels quals havien renegat obertament després del 6 de gener. El dubte era si la seva responsabilitat per aquells fets quedaria arxivada per sempre o si s'escaparia de retre comptes davant la justícia.
Comissió d'investigació al Congrés
Mesos després d'aquell judici, i amb un Congrés amb majoria demòcrata, es va instaurar una comissió d'investigació de l'assalt al Capitoli que van boicotejar la majoria de republicans, per a qui no feia falta remenar el passat. Durant mesos, el comitè va estar recollint proves i a la segona meitat del 2022 va presentar les conclusions en una sèrie de sessions públiques.
Els nord-americans van poder comprovar com Trump no només havia conspirat per revertir el resultat de les eleccions sinó que era perfectament conscient que les havia perdut, que la seva teoria del frau era falsa i, tot i això, va seguir promovent-la amb una espiral de mentides que va degenerar en l'assalt al Capitoli.
La comissió d'investigació del Congrés no tenia potestat per processar Trump, però sí per recomanar el processament al Departament de Justícia que, malgrat les pressions republicanes que l'acusaven de parcialitat, va acabar nomenant un fiscal especial per investigar l'expresident.
Durant dos anys, el mateix departament ha processat un miler de participants en l'assalt al Capitoli, ja n'ha condemnat prop de mig miler i la paradoxa era que el principal instigador se salvava de retre comptes.
Trump, finalment imputat
Això s'ha acabat aquest dimarts, quan el fiscal Jack Smith ha sortit a comunicar que imputava Trump per quatre presumptes delictes. Considera provat que l'expresident va conspirar amb deshonestedat i frau per obstruir el procés de recopilació, escrutini i certificació dels resultats de les eleccions presidencials.
Fent-ho, diu, també va violar els drets dels ciutadans que van votar i de qui ell pretenia canviar el sentit del vot. La suma de penes pels càrrecs supera els 50 anys de presó.
A diferència d'altres processats pel 6 de gener, el fiscal no acusa Trump ni de sedició ni d'insurrecció. Se centra en les trucades, les ordres i les pressions que durant dos mesos va fer per revertir les eleccions i que van culminar amb l'assalt al Capitoli.
I davant l'argument de la defensa que l'expresident es creia la teoria del frau i que l'emparava la llibertat d'expressió, el fiscal considera provat que el magnat sabia que mentia. Un extrem fonamental en un judici perquè demostrar "la intencionalitat perversa" de Trump serà fonamental per convèncer el jurat de la seva culpabilitat.
La reacció de Trump i dels republicans a la imputació
Com després de cada imputació, Trump ha reaccionat indignat amb un comunicat de campanya presentant-se com la víctima d'una gran conspiració per arruïnar les seves aspiracions presidencials i silenciar la veu dels seus votants.
"Això és l'últim intent corrupte de la família criminal dels Biden d'interferir en les eleccions. La persecució de Trump i els seus seguidors recorda l'Alemanya nazi dels anys 30. Aquesta cacera de bruixes antiamericana fracassarà i el president Trump serà reelegit a la Casa Blanca."
Fins ara, no sembla que l'acumulació de proves i judicis afecti les opcions del magnat d'aconseguir la nominació republicana, més aviat l'ajuden a distanciar-se dels rivals. En les enquestes continua per sobre el 54% i amplia a 37 punts l'avantatge sobre el governador de Florida, Ron Desantis, mentre la resta d'aspirants destacats no superen el 3%.
Menys l'exvicepresident Mike Pence, la gran majoria d'aspirants i alts càrrecs republicans s'ha guardat prou de condemnar Trump per l'última imputació: prefereixen callar o tancar files amb l'antic president. El fet que cap dels aspirants amb possibilitat, ni tan sols Pence, hagi optat fins ara per confrontar contundentment Trump i distanciar-se'n també ajuda a explicar la fortalesa de l'expresident.
Tradicionalment, les primàries dels partits nord-americans eren curses sovint sense escrúpols, on els diferents candidats no s'estaven de treure plats bruts dels seus rivals. Però en el cas de Trump, la resta d'aspirants sembla que temin la reacció de les bases trumpistes o que sàpiguen que sense aquestes bases no tenen cap opció.
Tot els porta a mirar cap a una altra banda, a no parlar del tema, a no atacar el favorit de la cursa i, esclar, amb el temps es van neutralitzant entre ells i van deixant pista lliure a l'expresident.
El perquè del suport indestructible de les bases republicanes a Trump
Com s'explica que tantes reticències i que tants electors conservadors donin suport a un líder tres cops imputat per delictes cada cop més seriosos i que va intentar subvertir la democràcia? Doncs perquè molts viuen en bombolles mediàtiques enmig d'un país molt polaritzat, no confien en la justícia, es creuen les seves mentides del frau i la teoria que tot és una conspiració contra ell i contra ells.
Alguns no consideren tan greus els presumptes delictes de l'expresident i molts el recorden com un bon president i com l'únic capaç de salvar el país de l'abisme on creuen que es troba.
De fet, si avui es fessin unes eleccions entre Trump i Biden les últimes enquestes diuen que estan empatats al voltant del 43% de suport. Hi ha, per tant, un 14% d'indecisos que, segons els estudis del New York Times, tendirien lleugerament cap a Biden. Però com bé recorda el diari, d'aquí al 5 de novembre del 2024 poden passar moltes coses, tant a Trump, com a Biden com als Estats Units.
- ARXIVAT A:
- Donald Trump Estats Units