Un grup de tractors bloqueja dos accessos a Mercabarna (ACN/Jordi Borràs)

Per què molts pagesos de Lleida no s'han sumat a les mobilitzacions sindicals?

La majoria d'agricultors de la demarcació no s'han sentit ben representats per les grans organitzacions
Enllaç a altres textos de l'autor

Estela Busoms González

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

Actualitzat
TEMA:
Agricultura

Les mobilitzacions agràries d'avui i les d'aquest dimarts, convocades per la Unió de Pagesos, no han tingut el mateix ressò a tot arreu. La participació de pagesos de les comarques de Lleida ha estat molt escassa perquè la majoria es volen desvincular dels sindicats.

Tot plegat perquè hi ha un malestar creixent dels productors de base amb les organitzacions agràries tradicionals, que qualifiquen d'"apoltronades", com explica Joan Miret, un dels promotors de les mobilitzacions a Alcarràs, al Segrià.

"No ens hi sentim identificats perquè no ens han defensat mai."

En dies anteriors, els pagesos lleidatans sí que van participar en talls de carreteres de la demarcació (3Cat)

El coordinador de la Unió de Pagesos al Segrià, Néstor Serra, reconeix errors i explica que han enviat una carta als afiliats de les comarques de Lleida.

"Volem demanar disculpes als nostres afiliats per no haver estat a la seva altura."

En la carta, la Unió de Pagesos del Segrià diu que el funcionament del sindicat no s'ha adaptat a les circumstàncies, a les noves tecnologies i maneres de fer. I vol, ara, tornar a bastir ponts amb els afiliats.


Plataforma Pagesa se n'ha desmarcat

Per tot plegat, un dels problemes en la negociació amb els pagesos i ramaders és la dificultat dels interlocutors de consensuar les seves posicions. En part, és perquè és un sector molt fragmentat.

Hi ha Unió de Pagesos i JARC, els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, i també la Federació de Cooperatives Agràries, que són els interlocutors del govern a la Taula Agrària. I encara hi ha ASAJA, l'Assemblea Pagesa, o un grup més diferenciat de la resta, que són Revolta Pagesa.

Però a diferència de les mobilitzacions d'avui i les d'aquest dimarts, les protestes de la setmana passada les va protagonitzar un grup autoanomenat 6F que, des de llavors, ha evolucionat en Plataforma Pagesa.

Aquest grup ha creat equips de treball amb tècnics de tot Catalunya que busquen solucions al pagament d'ajuts, a la sequera i a l'excés de burocràcia. Totes les mobilitzacions s'han convocat al marge dels sindicats. I és que aquesta plataforma se'n vol desvincular. 

Justament aquest dimecres s'han reunit amb el Departament d'Acció Climàtica, tot i no tenir representació a la Taula Agrària

Pèrdua de suports

El malestar també s'ha traslladat al sector cooperatiu, on almenys cinc entitats s'han donat de baixa de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya: les d'Alguaire, Corbins, Alcoletge, Albesa i Torrelameu.

Algunes cooperatives de Ponent han decidit abandonar la Federació (ACN/Salvador Miret)

Diuen que el descontentament ve de lluny i que el paper que han jugat a les protestes ha estat el detonant, com destaca Xavier Oliva, gerent de la cooperativa d'Alguaire:

"Els alts càrrecs de la Federació no han donat el suport necessari, però sí que han volgut fer-se la foto i això no ha agradat."

El president de la Federació, Ramon Sarroca, respon que l'únic que han fet durant aquestes mobilitzacions és donar "tot el suport i més". Les cooperatives que han deixat la federació estan disposades a tornar-hi si la gestió, diuen, es fa més pròxima als interessos dels associats.

ARXIVAT A:
Agricultura Drets laborals
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut