Per què no hi ha grans incendis aquest estiu: la pluja i la temperatura, claus

Res feia preveure al maig, quan les reserves d'aigua als pantans van tocar fons, que aquest juliol seria tan tranquil
Redacció Actualitzat
TEMA:
Incendis

La temporada d'incendis va començar amb restriccions i grans crides a la precaució. La previsió feia patir: un estiu molt sec, amb uns boscos amb estrès hídric i amb reserves d'aigua sota mínims. Ara, a finals de juliol, sembla que aquesta bala s'ha esquivat. De moment.

Els bombers reconeixen que res feia preveure al maig, quan els pantans van tocar fons, que aquest juliol seria tan tranquil

La clau sembla que ha estat la pluja, tan esperada, que va arribar al juny. Ho explica Edgar Nebot, sotsinspector del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers: "Les pluges del juny han fet que la vegetació arribi hidratada al pic de l'estiu i això fa que als incendis els costi cremar intensament".

La temperatura és una altra pota de l'explicació. I més recordant l'estiu passat. Sarai Sarroca, directora del Servei Català de Meteorologia, recorda que fins ara hem viscut dies amb altres temperatures --amb rècord inclòs--, però cap onada de calor:

"Hi ha pics de calor però que no hagi estat continguda és la diferència amb l'any passat. L'estiu passat en aquests moments ja havíem patit tres onades de calor."


Què va passar l'any passat?

A banda de les tres onades de calor, l'any passat al juliol ja hi havia hagut alguns incendis importants, com el d'Artesa de Segre, que va cremar més 2.500 hectàrees, o el del Pont de Vilomara, que va afectar nuclis habitats.

No es pot abaixar la guàrdia

Però parlant d'incendis mai es pot cantar victòria. "La sequera no s'ha acabat ni de bon tros", avisa Sarai Sarroca. "Hem viscut un maig i un juny amb precipitacions per sobre de la mitjana, però això no ens ha de fer oblidar que portem massa mesos secs i hi ha molta aridesa al territori". 

De fet, no totes les comarques estan avui igual de bé, i un dia de vent podria complicar un foc a les zones de l'Empordà, el Penedès o l'Ebre, que no han rebut tanta aigua i la vegetació està més seca, assegura Nebot. 

"Seguim tenint espais a Catalunya secs que amb situació de vent tindríem un comportament d'incendi que sortiria a les notícies."

Per això el més important és la prevenció, tenir cura de l'entorn i complir les restriccions d'accés als espais naturals, una responsabilitat que els bombers consideren assumida per la societat, al contrari de la gestió forestal, que continuen qualificant de repte comú. 

 

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut