Una bandera dels EUA envoltada de globus de color blanc, vermell i blau
Imatge recurs d'una bandera durant un míting (Reuters/Kevin Lamarque)

Per què Ohio ja no serveix per predir els resultats de les eleccions als EUA

Els resultats finals de les eleccions i els de l'estat d'Ohio han coincidit des de principis del segle passat, i només s'ha trencat la sintonia en tres casos: F. D. Roosevelt, Kennedy i Biden

Actualitzat

Durant molts anys s'ha dit que el partit que guanya les eleccions a l'estat d'Ohio és el que guanya les eleccions presidencials en el conjunt dels Estats Units. Una sincronia que ha permès preveure, moltes vegades, qui seria el nou president abans de tenir els resultats finals.

La coincidència ve d'anys enrere. En concret, de les eleccions de 1904, en què el republicà Theodore Roosevelt va guanyar les eleccions tant a Ohio com al conjunt dels Estats Units.

Durant els darrers 100 anys, la sintonia només s'ha trencat en tres ocasions:

El primer cop, als comicis de 1944, en què Thomas E. Dewey va guanyar a Ohio, però el demòcrata Franklin D. Roosevelt va guanyar les eleccions. La segona vegada a les eleccions de 1960, en què el republicà Richard Nixon va guanyar a Ohio, però John F. Kennedy es va emportar la victòria al conjunt del país.

I la darrera divergència va ser amb les últimes, les eleccions de 2020, en què el republicà Donald Trump va guanyar en aquest estat, mentre que Biden es va emportar la presidència dels EUA. Es va trencar així una constant de 60 anys.

 

Per què Ohio ja no encerta els resultats generals?

Als Estats Units hi ha una sèrie d'estats on, des de fa anys, acostuma a guanyar el mateix partit. D'aquesta manera, hi ha estats vermells --o republicans-- i estats blaus --o demòcrates.  

Però també hi ha una sèrie d'estats que no compleixen aquesta norma i varien segons les eleccions. Són els anomenats "swing states", que es traduiria com a "estats pèndol".  

Ohio ha estat considerat, tradicionalment, com un d'aquests estats que es decanta per un partit o l'altre, depenent dels candidats i la situació de cada convocatòria electoral.  

El fet que coincidís el guanyador a la presidència dels EUA amb el guanyador a l'estat d'Ohio s'ha justificat, durant els darrers anys, amb el fet que la població d'Ohio representava gairebé de manera idèntica la societat nord-americana a petita escala.

És a dir, hi havia una part rural bastant significativa, tenia ciutats importants --com Columbus, Cleveland o Cincinnati--, disposava d'un gran sector industrial, només al darrere de Texas i Califòrnia, i tenia un percentatge de població racialitzada semblant a la resta del país.

Vista aèria de Columbus, Ohio
Vista aèria de Columbus, la capital d'Ohio i la ciutat més gran de l'estat (Wikimedia/J. Jessee/CC BY-SA 2.0)

Avui dia, però, la població d'Ohio ja no reflecteix la nació.

Una de les causes principals és que hi ha hagut un envelliment de la població. Segons una enquesta a peu d'urna d'AP VoteCast, dos terços dels votants de 2020 tenien 45 anys o més, i una quarta part tenien més de 65 anys.

Una altra raó seria que hi ha molts més ciutadans blancs perquè, juntament amb els joves, part de les minories també han emigrat a altres estats.

Els canvis demogràfics i el declivi econòmic han canviat el teixit social d'Ohio i, en conseqüència, les preferències polítiques de la majoria dels seus ciutadans.

En aquest nou context, van arribar les eleccions de 2020 i Trump va demostrar que ho tenia tot a favor per imposar-se en aquest estat. No només per la majoria de població blanca, sinó també perquè, segons AP VoteCast, al voltant de dos terços dels votants blancs sense títol universitari van preferir donar el seu suport a Trump.

Existeix un nou Ohio?

En una entrevista a l'agència de notícies AP, Kyle Kondik, analista polític del Centre de Política de la Universitat de Virgínia, considerava que aquest estat ha perdut la seva imparcialitat. I, per tant, cada cop serà més difícil que encerti el resultat de les eleccions presidencials.

Segons l'expert, autor del llibre "The Bellwether: Why Ohio picks the president", Ohio cada cop serà més vermell, és a dir, més republicà, i els demòcrates ho tindran més difícil per guanyar els compromissaris d'aquest estat.

Els candidats republicans a les eleccions de 2024: a la dreta J. D. Vance i a l'esquerra Donald Trump amb l'orella tapada
El candidat republicà, Donald Trump, ha triat el senador d'Ohio J. D. Vance com el seu vicepresident (Europa Press/Annabelle Gordon)

De la mateixa manera, Kondik no creu que hi hagi cap substitut clar sobre el mapa que pugui agafar el relleu d'Ohio.  

Això sí, fa una previsió i augura que la clau de la Casa Blanca aquest 2024 serà en estats del "blue wall" com Pensilvània, Wisconsin i Michigan (estats tradicionalment demòcrates), així com d'Arizona, Geòrgia i Carolina del Nord, que formen part del "red sea" (estats republicans).

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Joe BidenKamala HarrisEleccions Estats Units 2024
Anar al contingut