Dues persones pugen les escales d'un carrer, aquest dimecres a Lisboa (Reuters)

Per què Portugal farà eleccions presidencials en ple confinament per la pandèmia

Ajornar-les hauria exigit una reforma constitucional, mentre, a Alemanya, l'estat de Turíngia ha ajornat les seves fins al setembre
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions Parlament Catalunya 2021

Mentre a Catalunya molt probablement les eleccions autonòmiques s'ajornaran uns quants mesos, a Portugal, en canvi, el 24 de gener celebraran eleccions presidencials, d'aquí 10 dies.

Això malgrat que la pandèmia també està en plena expansió, amb xifres a què el país no havia arribat mai ni de lluny: els últims dies sovintegen els 10.000 casos i els 150 morts diaris.

Gràfica de les víctimes mortals diàries de Covid-19 a Portugal durant la pandèmia (Font: Worldometers)

Confinament d'un mes

Tot plegat, ha portat al govern a decidir que a partir d'aquest mateix divendres hi hagi un confinament gairebé tan dur com el de març, però les eleccions es faran igualment.

En el seu moment va haver-hi debat sobre si ajornar-les o no, però finalment es va optar per fer-les igualment, amb la possibilitat de votar anticipadament.

Un carrer pràcticament desert, aquest dimecres a Lisboa (Reuters)


Calia una reforma de la Constitució

Segons Sofia Branco, periodista de l'agència de notícies Lusa, endarrerir-les exigia una reforma constitucional que no es podia fer en ple estat d'emergència:

"Hi ha un problema legal, constitucional, sense una revisió constitucional no és fàcil canviar el procés que permet ajornar, suspendre o anul·lar eleccions."

"L'argument ha estat que la democràcia no es suspèn amb la pandèmia i que ha de seguir funcionant. No sabem quan acabarà tot això."


Eleccions ajornades a Alemanya

Molt al contrari que a Portugal, a l'estat de Turíngia, a Alemanya, han decidit ajornar mig any les eleccions de l'abril:

 

Vot anticipat

El vot anticipat a Portugal, presencial o telemàtic, l'han pogut exercir o el podran exercir els malalts ingressats, els presos, els confinats per la pandèmia i els que són a l'estranger o de viatge.

Però malgrat això, es calcula que unes 50.000 persones no podran votar de cap manera: són les que es preveu que siguin detectades com a positives per coronavirus fins les eleccions.

Totes aquestes persones arribaran tard per sol·licitar el vot anticipat, i el dia de les eleccions no podran anar als col·legis electorals.

Eleccions amb poc interès

De tota manera, les eleccions presidencials a Portugal tenen molt menys pes que les legislatives, perquè el càrrec de president és sobretot representatiu, amb poc poder real.

El president de Portugal Marcelo Rebelo de Sousa (Reuters)

A més, es preveu que les guanyarà l'actual president, Marcelo Rebelo de Sousa, del Partit Socialdemòcrata, el PSD, de centredreta, i que cohabita amb el govern del Partit Socialista.

El 2016 Rebelo ja va guanyar en primera volta per majoria absoluta, i tot indica que revalidarà el càrrec, com ha passat amb tots els presidents les últimes dècades.

L'única incògnita d'aquestes eleccions és quin percentatge de vot aconseguirà André Ventura, candidat de Chega! ("Prou!", en català), un partit d'extrema dreta escindit fa poc del PSD.

André Ventura fent campanya electoral acompanyat de Marine le Pen, la setmana passada a Lisboa (Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut